Bugetul de venituri și cheltuieli la instituțiile publice

Extras din referat Cum descarc?

BUGETUL DE VENITURI SI CHELTUIELI 
LA INSTITUTIILE PUBLICE
Institutiile publice sunt unitati care in general nu desfasoara activitati productive, ci activitati de conducere, indrumare, coordonare si de control in domeniul administratiei de stat si presteaza servicii cu anumite functii sociale in sfera actiunilor social-culturale, a justitiei, procuraturii si apararii tarii .
Datorita specificului institutiilor bugetare de a-si desfasura activitatea in sfera neproductiva, planificarea financiara are ca obiectiv principal determinarea necesarului de resurse financiare de care au nevoie in perioada urmatoare. Acest lucru se realizeaza prin intocmirea bugetelor de venituri si cheltuieli.
De asemenea, trebuie in primul rand sa precizam ca bugetul nu este un act ce provine de la un organ al autoritatilor de stat ci cuprinde un ansamblu coerent de indicatori de plan cu caracter aleatoriu in care sunt inscrise veniturile si cheltuielile pentru o perioada viitoare. In al doilea rand, fata de acesta, societatea manifesta un interes deosebit, interes justificat de rolul banului public in viata unui popor.
Cheltuilelile bugetare se definesc ca fiind o parte a cheltuielilor publice care se acopera de la bugetul de stat, din bugetele locale si din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Veniturile bugetare reprezinta o parte din veniturile publice, acestea reprezentand resursele financiare de care dispune o institutie publica pentru a-si acoperi cheltuielile.
Pentru asigurarea unei gestionari corecte a resurselor financiare publice este necesara respectarea mai multor principii bugetare.
I. PRINCIPIILE BUGETARE 
In prezent sunt respectate urmatoarele principii bugetare:
-principiul universalitatii;
-principiul unitatii bugetare ;
-principiul transparentei si publicitatii;
-principiul unitatii monetare;
-principiul anualitatii; 
-principiul specializarii bugetare;
-principiul echilibrului;
-principiul solidaritatii; 
-principiul autonomiei locale financiare; 
-principiul proportionalitatii;
-principiul consultarii.
Principiul universalitatii
Conform acestui principiu, veniturile si cheltuielile publice trebie sa figureze in buget cu sumele lor totale sau globale.
In practica, a inceput sa se renunte la asa-zisele bugete brute care corespund aplicarii consecvente a acestui principiu, recurgandu-se la bugete mixte in care unele venituri si cheltuieli figureaza dupa principiul Brut adica in cifre globale, iar altele dupa principiul Net, adica pe sold.
De asemenea, unele venituri si cheltuieli sunt scoase complet in afara bugetului, formand fondurile extrabugetare cu destinatie speciala si bugetele autonome ale unor institutii publice .
Principiul unitatii bugetare 
Acest principiu presupune ca toate veniturile si cheltuielile trebuie sa fie reflectate intr-un singur document si dupa o schema unitara de clasificare. Aplicarea unei astfel de reguli da o imagine mai clara a situatiei financiare a institutiilor publice, deoarece citirea unui singur document face mai usor de inteles provenienta veniturilor, destinatia cheltuielilor dar si daca veniturile acopera sau nu cheltuielile . 
Unitatea bugetului este asigurata prin intermediul sistemului conturilor nationale, in cadrul caruia conturile administratiei publice grupeaza atat cheltuielile si veniturile statului cat si pe cele aferente colectivitatilor locale.
Unii economisti considera ca principiul unitatii bugetare nu mai poate fi aplicat in intelesul sau clasic datorita complexitatii activitatilor publice si diversificarii lor crescande. Prin urmare, se preconizeaza ca in locul cuprinderii tuturor veniturilor si cheltuielilor intr-un document unic, sa existe o multitudine de bugete. 
Principiul transparentei si publicitatii
Bugetul este publicat pentru a fi adus la cunostinta opiniei publice.
Publicitatea bugetului se realizeaza prin mass-media (presa, radio, televiziune, etc.) atat in faza de intocmire cat si in faza de aprobare si executie a bugetului. 
De asemenea, proiectul de buget local se dezbate public cu ocazia aprobarii acestuia, in cadrul sedintelor publice. 
Principiul unitatii monetare
Acest principiu consta in faptul ca toate operatiunile bugetare se exprima in moneda nationala.
Principiul anualitatii
Conform acestui principiu, veniturile si cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioada de un an, care corespunde exercitiului bugetar. Operatiunile de incasari si plati efectuate in cursul unui an bugetar, in contul unui buget, apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv. 
Principiul specializarii bugetare
Acest principiu se refera la aprobarea si inserarea in buget a veniturilor pe surse de provenienta si a cheltuielilor pe tipuri de nevoi si destinatii. Aceasta grupare se numeste clasificatie bugetara si se bazeaza pe urmatoarele criterii: 
- administrativ (se identifica institutia de unde provine venitul sau pentru care se face cheltuiala);
- economic (se identifica tipurile de venituri sau cheltuieli);
- functional (prin care se realizeaza o clasificare dupa functii, sarcini si obiective) .
Principiul echilibrului


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul de Venituri si Cheltuieli la Institutiile Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!