Bugetul de stat si specificul lui in Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
I. BUGETUL DE STAT 4
1.1 FUNCTIILE SI SCOPURILE BUGETULUI DE STAT 4
1.2 REGULILE SAU PRINCIPIILE BUGETARE 5
1.3 VENITURILE BUGETULUI DE STAT 6
1.4 CHELTUIELILE BUGETULUI DE STAT 7
II. ELABORAREA BUGETULUI DE STAT 9
III. APROBAREA LEGII BUGETULUI DE STAT PENTRU ANUL 2019 12
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In Republica Moldova, ca de fapt, in numeroase tari ale lumii, sistemul bugetar reprezinta o componeta de o semnificatie greu de supraapreciat pentru economia nationala. Prin intermediul diferitor instrumente financiare-impozite, contributii, taxe, imprumuturi, etc. -  la dispozitia guvernului central si autoritatilor publice locale se concentreaza in medie 40% din PIB al tarii. 
Dupa cit de echilibrat, pe de o parte, dar si rational, pe de alta parte, se realizeaza redistribuirea acestor venituri. 
In acest context poate fi subliniata actualitatea temei cercetate si anume: bugetul de stat si specificul acestuia in Republica Moldova, cu implicarea a diferitor metode si legi aprobate. Astfel sa desemnat nemijlocit o relevanta importana bugetulului de stat, ca un plan financiar, ce sugereaza ideea de echilibru intre doua componente: venituri si cheltuieli. Deci, sa explicat rolul primordial al sistemului bugetului de stat la nivel macroeconomic, ce se evidentiaza prin conexiunile dintre acesta si celelalte componente ale bugetului general consolidat al statului.
Scopul lucrarii consta in sistematizarea bugetului de stat in Republica Moldova, precum: veniturile si cheltuielile bubetului de stat, functiile, scopurile, principiile acestuia si etapele procesului bugetar.
Structura lucrarii conform obiectivelor de cercetare si anlizare, cuprinde: introducere, trei capitole si concluzii.
In introducere este argumentata actualitatea, semnificatia, necesitatea si gradul de studiere a temei de cercetare; sunt formulate scopul si sarcinile lucrarii.
Capitolul I - "Bugetul de stat" - prezinta o sinteza asupra conceptului privind bugetul de stat si a componentele acestuia.
Capitolul II - "Elaborarea bugetului de stat" - abordeaza conceptia cu privire la procesul bugetar in Republica Moldova cu ajutorul elementelor specifice de elaborare a bugetului de stat. 
Capitolul III - "Aprobarea legii bugetului de stat pentru anul 2019" -  cuprinde succinct proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent.
Concluziile reprezinta o sinteza a temei analizate. 
I. BUGETUL DE STAT
In presa, in discutiile parlamentare si in general, in viata publica, se obisnuieste sa se inteleaga prin notiunea de Buget anume Bugetul de stat. Este bugetul vizat atunci cind trebuie acoperite cheltuielile legate de pagubele produse de calamitati naturale sau cind sunt invinuite ca mai putini bani vor fi alocati pentru educatie comparative cu solocitarile cadrelor didactice.
In legislatia Republicii Moldova notiunea de stat nu este defenita intr-un mod explicit, desi in Legea privind sistemul bugetar si procesul bugetar intilnim o defenitie administrativa simpla pentru notiunea de Lege bugetara anuala, aceasta insemnind legea anuala prin care Parlamentul aproba Bugetul de stat, care cuprinde sursele de venituri si destinatia cheltuielilor pentru un an bugetar [1, p. 14].
Buget de Stat reprezinta totalitatea veniturilor, a cheltuielilor si a surselor de finantare destinate pentru realizarea functiilor autoritatilor publice centrale, cu exceptia functiilor proprii sistemului public de asigurari sociale si sistemului de asigurari obligatorii de asistenta medicala, precum si pentru stabilirea relatiilor cu alte bugete [3].
1.1 FUNCTIILE SI SCOPURILE BUGETULUI DE STAT
Bugetul de stat exercita urmatoarele trei mari functii
1. Functia de alocare reflecta modul de alocare a resurselor fiecarui an bugetar. Statul se poate manifesta ca agent economic, fie prin dezvoltarea unor activitati industriale si comerciale proprii, fie participand la finantarea unor activitati in sectorul privat. Existenta lor ca bugete anexe se justifica: prin caracterul industrial sau comercial al activitatii statului si prin scopul finantarii si natura beneficiarului resurselor, atunci cand se acorda subventii sau se finateaza actiuni sociale. Conturile speciale de trezorerie sunt operatiuni in afara bugetului general determinate de conditii specifice privind finantarea si de caracterul lor provizoriu.
2. Functia de (re)distributie al bugetului este pus in evidenta de natura lui specifica, respectiv aceea de instrument ce reflecta relatii de mobilizare a resurselor si de repartizare a acestora pentru finantarea unor activitati si actiuni determinate expres.
3. Functia de stabilizare a vietii economice decurge din importanta bugetului de stat ca instrument cu putere de lege, prin care se reflecta politica economica promovata de Guvern [1.1, p. 15].
Scopurile bugetului de stat sint:
1. Implementarea strategiilor si obiectivelor economice, sociale si de alta natura ale Guvernului;
2. Formarea fondurilor banesti necesare pentru finantarea actiunilor Guvernului;
3. Asigurarea echilibrului bugetar necesar pentru mentinerea unei situatii macroeconomice stabile a statului;
4. Asigurarea administrarii efective, calitative si responsabile a finantelor aflate la dispozitia Guvernului;
5. Expunerea in mod explicit a strategiilor si obiectivelor Guvernului, care vor fi realizate de buget [1].


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul de stat si specificul lui in Republica Moldova.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea privind sistemul bugetar si procesul bugetar nr.847-XIII din 24.05.96, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 19-20/197 din 27.03.1997.
2. Legea bugetului de stat pentru anul 2019 nr.303 din 30.11.2018, Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.504-511/842 din 22.12.2018.
3. Rapoarte privind executarea bugetului, Ministerul Finantelor. Chisinau 2019.
4. Anuarul Statistic al Republicii Moldova, Biroul National de Statistica, Chisinau, 2018.
5. Ghidul procesului bugetar al Republicii Moldova.Chisinau 2009.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!