Bugetul de stat și specificul lui în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
I. BUGETUL-VERIGA DE BAZA A SISTEMULUI FINANCIAR AL TARII ..4
II. SPECIFICUL BUGETAR IN REPUBLICA MOLDOVA 12
CONCLUZII ... ..16
REFERINTE LA SURSELE BIBLIOGRAFICE .17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta temei abordate. Bugetul statului este un element al finantelor, de o importanta aparte, avand semnificatii multiple: un element component al finantelor publice; ca o multitudine de operatii si fluxuri financiare specifice; ca cea mai important lege dezbatuta anual de catre forul legislativ;ca o sinteza a diferitelor optiuni economicosociale si politice; ca mijloc de manifestare al constrangerii financiare bugetare; instrument de negociere cu diversele organisme financiare si altele.
Gradul de studiere a temei. Analiza literaturii economice de specialitate a demonstrat ca cercetatorii in domeniu nu prezinta o parere unica despre bugetul de stat. Astfel, actualitate si necesitatea studierii stiintifice profunde a rolului executarii bugetului public national, in Republica Moldova,sunt generate de trasaturile specifice ale economiei nationale, precum si de experienta pozitiva a existentei organelor de stat.
Scopul lucrarii constau in elaborarea masurilor de monitorizare si determinare a gradului de lichiditate a resurselor bugetare, precum si limitele acestuia pentru a fi monitorizata si asigurata suficienta capitalului la nivelul sistemului bugetar, cat si redistribuirea resurselor financiare prin sistemul trezorerial in Republica Moldova.
Obiectivul il constituie notiunea de sistem bugetar si rolul economic cercetate sub aspect teoretico-metodologic si practic, in baza exemplului Republicii Moldova.
Metodologia de cercetare. Lucrarea propusa a fost elaborata utilizind urmatoarele metode de cercetare: metoda observatiei, sinteza si comparatie, inductie si deductia, analiza logica, gruparea si selectarea.
Cuvintele cheie: Bugetul de stat, Sistem bugetar, structura bugetara, Principiile bugetare, Elemente ale bugetului de stat, Executie bugetara, Sold bugetar si altele.
I. BUGETUL-VERIGA DE BAZA A SISTEMULUI FINANCIAR AL TARII
Definitii privind Bugetul de stat al Republicii Moldova
Din punct de vedere economic, bugetul de stat exprima relatii economice, care iau nastere in procesul repartitiei produsului intern brut, in legatura cu indeplinirea functiilor statului. Aceste relatii se manifesta in dublu sens: pe de o parte ca relatii prin care se preleveaza resurse banesti la dispozitia statului, pe de alta parte, ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse.
Din punct de vedere material, bugetul de stat poate fi definit ca un fond centralizat de mijloace banesti pus la dispozitia statului, in care se incaseaza veniturile si din care se efectuiaza cheltuieli din partea statului.
Rolul fundamental al bugetului de stat in cadrul finantelor publice si al economiei nationale este sustinut si de urmatoarele considerente:
- bugetul participain mod direct la indeplinirea functiilor si a sarcinilor statului;
- bugetul asigura autonomia reala a colectivitatilor locale constituite in cadrul unitatilor administrativ-teritoriale;
- bugetul garanteaza realizarea efectiva a protectiei sociale a unor categorii importante in randul populatiei;
- bugetul asigura echilibrul financiar, monetar si valutar la statului;
- bugetul are un insemnat rol stabilizator al economiei nationale.
In economia contemporana bugetul public constituie veriga centrala a sistemului financiar al oricarei tari, fiind expresia unui tip specific de relatii financiare - relatiile bugetare - care se manifesta in procesele formarii, repartizarii si utilizarii fondurilor bugetare necesare organelor statale la nivel national si local. 
In teoria si practica economica, bugetul public este privit, de obicei, din doua puncte de vedere -  ca o componenta obiectiva, de baza, a sistemului financiar si ca document de previzionare si de autorizare, ca principala balanta financiara cu caracter operativ si obligatoriu a statului.
Ca veriga centrala a sistemului financiar, bugetul public reprezinta expresia sintetizata a relatiilor economice ce se manifesta in procesele formarii si utilizarii principalului fond centralizat de mijloace banesti al statului si a fondurilor unitatilor administrativ -  teritoriale , 
in vederea finantarii activitatilor destinate cresterii calitatii vietii, a unor activitati privind dezvoltarea economica a tarii, cercetarea stiintifica, amplificarea si perfectionarea infrastructurii, 
constituirea rezervelor de stat, apararea nationala, ordinea publica si de drept.
Ca principala balanta financiara, bugetul public este documentul de baza, cu putere de lege, care stabileste, pe de o parte, natura si marimea veniturilor ce se mobilizeaza la dispozitia statului, iar pe de alta parte, felul si volumul alocatiilor bugetare ce se vor dirija de catre stat pentru finantarea diverselor activitati in cursul unui an.
Adoptat de catre Parlament, bugetul este actul cel mai important din viata publica, deoarece el este expresia financiara a programului de actiune a statului pe perioada de un an. 
Din punct de vedere economic, se poate remarca faptul ca fondurile care trec prin contul bugetar repreziinta o pondere semnificativa din PIB si ca prin impozitele prelevate si cheltuielile efectuate statul dispune de instrumente privilegiate de interventie in viata economica si sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul de stat si specificul lui in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Teorie Economica 2 (Macroeconomie) - Hamuraru M., Turcanu O.
2. http://www.stiucum.com/finante/finate-publice/Cheltuielile-bugetului-de-stat35146.php
3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bugetul_Republicii_Moldova
4. http://lex.justice.md/md/351191/
5. https://conspecte.com/Finante-Publice/bugetul-de-stat.html
6. https://referat-referate.blogspot.md/2016/08/bugetul-de-stat-si-structura-lui.html
7. http://lex.justice.md/md/311518/
8. http://mf.gov.md/ro/buget
9. https://ru.scribd.com/doc/16951671/Bugetul-Si-Sistemul-Bugetar


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!