Bugetul Braziliei

Extras din referat Cum descarc?

Procesul de formare a bugetului

Cadrul macroeconomic pentru formarea bugetului in Brazilia a suferit profunde schimbari in ultimii opt ani odata cu introducerea ,,Planului Real" in 1994. Scopul acestuia era de a reduce inflatia si de a creste stabilitatea economoca. Inflatia a coborat de la 22%, ce s-a inregistrat in 1995, la 9% in 1006, $% in 1997 si 2,5% in 1998. Apoi a crescut din nou la 8,4% in 1999, an in care s-a inregistrat o devalorizare si o introducere a unei rate de schimb variabila, inaintea reducerii inflatiei la 5,3% in 2001. Dupa reducerea inflatiei, bugetul tarii a trebuit sa se bazeze pe ,,costul inflatiei" ca pe o importanta sursa de venit. Astfel, Guvernul a indexat o portiune importanta a veniturilor bugetare, in timp ce o portiune semnificativa a cheltuielilor bugetare nu au fost indexate. Aceasta diferenta de pret a reprezentat un mijloc artificial de mentinere a nivelului cheltuielilor. Datorita reducerii inflatiei realizata de catre ,,Planul Real", nu a mai fost posibila finantarea aceluiasi nivel al cheltuielilor guvernamentale.
Astfel, impactul pierderii datorate "costului inflatiei a fost datorat faptului ca statul a acumulat numeroase datorii ca rezultat al accesului usor anterior pe pietele financiare. Acest lucru a determinat o criza pentru stat atata timp cat nu-si poate onora datoriile.
Cu alte cuvinte, formarea bugetului este, in general, vazut ca avand trei functionalitati. In primul rand, are drept scop mentinerea agregatelor, in al doilea rand, alocarea (si realocarea) resurselor in sectoarele acolo unde este mai mare nevoie. Atreia functie a formarii bugetare este reprezentata de utilizarea eficienta a resurselor in fiecare sector. Este, in acelasi timp, evident faptul ca procesul de formulare a bugetului din Brazilia pune un mare accent pe mentinerea agregatelor. Acest lucru este prezentat sub forma a doua parti: prima sectiune prezinta cateva trasaturi distincte ale sistemului de formulare a bugetului brazilian, iar cea de-a doua sectiune prezinta principalele demersuri in procesul bugetar anual.
Prima sectiune prezinta trei trasaturi distincte ale procesului de formulare a bugetului din Brazilia in comparatie cu celelalte tari membre OECD. Bugetul brazilian este foarte rigid. Efectul este acela de a separa o proportie foarte mare a bugetului de cercetarea efecitva din fiecare an. Este estimat faptul ca peste 90% din buget este supus acestor rigiditati.
Constitutia din Brazilia cuprinde anumite prevederi care garanteaza constituirea a trei tipuri de cheltuieli guvernamentale:
- distribuirea veniturilor cu state si municipalitati;
- salarii (si pensii) pentru angajatii guvernamentali;
- dobanzi, datorii publice etc.

Procesul bugetar anual in Brazilia este impartit pe trei faze. Prima faza consta in stabilirea scopurilor agregatelor multianuale fiscale in planul ,,Legii conducerii bugetare" care este prezentata la Congresul din Aprilie, incluzand revizuirile scopurilor anterioare. A doua faza este reprezentata de dezvoltarea bugetului anual, care este prezentat la Congresul din August. A treia faza consta in decretele privind implementarea bugetului prezdential, ce poate schimba bugetul, impreuna cu alte masuri suplimentare ce pot aparea in timpul anului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul Brazilei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!