Belgia

Extras din referat Cum descarc?

Regatul Belgiei cunoscut colocvial ca Belgia este o tara in Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene si gazduieste majoritatea institutiilor acesteia precum si alte institutii internationale importante, inclusiv OTAN. Belgia ocupa un teritoriu de 30.528 km2 si are o populatie de aproximativ 10,5 milioane de locuitori. Belgia se invecineaza cu Tarile de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franta si Marea Nordului. Belgia este situata pe frontiera ce divide Europa germanica de Europa latina iar cele doua mari regiuni ale tarii marcheaza acest lucru. Regiunea de limba neerlandeza Flandra, situata in jumatatea de nord a tarii, are 58% din populatie iar regiunea de limba franceza Valonia, situata in jumatatea de sud, are 32% din populatie. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingva, este o enclava majoritar francofona situata in Regiunea Flamanda, dar in apropiere de frontiera cu regiunea valona si are 10% din populatie. O mica comunitate germanofona exista in estul Valoniei.
Principalele axe rutiere care traverseaza tara numara 51 km de autostrazi/1000 km2, ceea ce reprezinta 1631 km in total, aproape dublu fata de reteaua germana. 
Natiunea depinde in mare parte de comertul exterior, in special cu Germania, Tarile de Jos, Franta si Regatul Unit. Principalele sale importuri sunt alimente, masinarii si petrol, in timp ce principalele sale exporturi sunt de automobile, cateva produse alimentare, fier si otel. Steagul Belgiei a fost recunoscut in 1831, ceea ce semnifica recunoasterea Belgiei ca stat independent. Asezarea verticala a culorilor este preluata de la steagul Frantei.
SUBDIVIZIUNILE BELGIEI
Belgia este un stat federal si este compusa din trei comunitati, trei regiuni si patru regiuni lingvistice. Aceste subdiviziuni sunt definite de catre Constitutia Belgiei si impreuna acopera intreg teritoriul statului. Regiunile lingvistice au fost definite in 1963 si au fost incluse in constitutie in 1970. O serie de reforme institutionale din anii 1970 si 1980 au dus la regionalizarea statului unitar si au creeat o federatie cu trei niveluri: nivelul federal, cel al comunitatilor si cel al regiunilor.
SUBDIVIZIUNI ADMINISTRATIVE
Regiunea Flamanda si Regiunea Valona sunt organizate administrativ in 5 provincii. A treia regiune, Regiunea Capitalei Bruxelles nu contine nici o provincie. Pe cel mai de jos nivel a impartirii administrative se gasesc cele 589 comune.
Comunitatile, regiunile, regiunile lingvistice, provinciile si comunele sunt delimitate geografic conform Constitutiei. Alte niveluri de organizare administrativa sunt districtele, foste comune inainte de reorganizarea teritoriala, arondismente judiciare sau administrative si districte de politie.
Regiunile lingvistice nu dispun de instituti ci servesc drept delimitare geografica a zonelor de competenta ale comunitatilor si determina limba oficiala a comunelor. Comunitatile nu se refera la grupuri de indivizi, ci mai degraba la regiunile politice, lingvistice si culturale ale tarii. Comunitatea flamanda are autoritate in cadrul zonei neerlandofone (care corespunde regiunii Flandra) si in Regiunea bilingva a capitalei Bruxelles (care corespunde cu Regiunea Capitalei Bruxelles); comunitatea francofona are autoritate doar in cadrul zonei lingvistice francofone din regiunea Valonia si in Regiunea capitalei Bruxelles, iar comunitatea germanofona are autoritate doar intr-o zona formata din 9 comune din provincia Liege din Valonia la frontiera cu Germania. 
DEMOGRAFIE
Belgia are unul dintre cele mai dens populate teritorii din Europa, 97% din populatie locuind in mediul urban. Densitatea populatiei, 342 loc/km2, este a doua din Europa dupa Olanda (cu exceptia microstatelor). In 2004, 92% din populatie erau cetateni belgieni iar 6% erau cetateni ai celorlalte state UE. In 2007 populatia regiunii flamande era de 6.117.440 locuitori cu Anvers, Ghent si Bruges ca cele mai populate orase, cea a regiunii valone era de 3.435.879 locuitori cu Charleroi, Liege si Namur ca cele mai pupulate orase, iar cea a regiunii Bruxelles era de 1.031.215 locuitori din care 2 din cele 19 comune aveau peste 100.000 locuitori.
POLITICA BELGIEI
Organizarea politica belgiana este complexa. Sistemul federal se imparte in organisme care nu corespund doar zonelor geografice, ci si lingvistice. Sefia statului este detinuta de monarh, ale carui activitati sunt de fapt ceremoniale. Sefia guv


Fisiere in arhiva (1):

  • Belgia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.wikipedia.org
http://ro.wikipedia.org/wiki/Belgia
www.nbb.be (site-ul Bancii Nationale a Belgiei)
www.luxemburg.mae.ro (Ambasada Romaniei - Luxemburg)


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!