Bazele Ciberneticii Economice

Extras din referat Cum descarc?

John von Neumann si contributiile sale la dezvoltarea cercetarilor operationale si metodelor matematice ale ciberneticii.
John von Neumann(n.28 decembrie 1903-d.8 februarie 1957) a fost un matematician american evreu de origine austro-ungara cu importante contributii in fizica cuantica,analiza functionala,teoria multimilor,topologie,economie,informatica,analiza numerica,hidrodinamica exploziilor,statistica si in multe alte domenii ale matematicii,fiind unul din cei mai importanti matematicieni din istorie.
Biografie.
Von Neumann a fost un pionier al aplicatiilor teoriei operatorilor in mecanica cuantica,membru al Proiectului Manhattan si al Institutului pentru Studii Avansate de la Princeton(fiind unul din primii savant adusi-un grup numit uneori "semizeii") si co-creator al teoriei jocurilor si a conceptelor din automate celulare si constructorul universal.Impreuna cu Edward Teller si Stanislaw Ulam,von Neumann a rezolvat problem cheie din teoria fizicii nucleare implicate in reactiile termonucleare si bomba cu hidrogen.A fost primul care a stabilit(in scris,in "Discurs preliminari asupra proiectarii logice a unui instrument de calcul electronic"),impreuna cu Arthur W.Burks si Hermann H.Goldstine)cerintele pentru un calculator electronic de uz general.
Tatal sau,bancher,a cultivat intelectul fiului sau inca din copilarie,acesta ajungand inca de la varsta de 6 ani sa efectueze mintal impartiri cu numere de 8 cifre,iar la 8 ani sa invete analiza matematica.Desi a pornit pe drumul matematicii,a ajuns in anul 1921 sa studieze la Universitatea din Berlin,obtinand in 1925 licenta in chimie la Zurich,iar in 1926 doctoratul in matematica.
In anii '20,alaturi de David Hilbert,intreprinde studii,incercand sa dezvolte un sistem mathematic autonomy,independent de axiome,dar eforturile sale se soldeaza cu un abandon,In 1928 publica "Teoria jocurilor de salon",in care face distinctia dintre"jocuri cu informative totala"ca sahul,in care strategia potential a adversarului nu are efect asupra propriei mutari si pokerul,unde strategiile de joc ale celor doi adversari se intrepatrund;lucrarea contine si o analiza matematica a jocurilor de noroc.
Dupa mai multe lucrari publice,in 1931 John von Neumann incepe sa predea la Universitatea Princeton,devenind in 1933 membru al Institului de Studii Avansate din cadrul prestigioasei institutii de invatamant.Odata cu inceperea razboiului devine un apropiat al armatei,implicandu-se in dezvoltarea proiectului de bombe atomice,unde a sugerat folosirea imploziei drept mecanism de declansare a exploziei.De asemenea,a sustinut aruncarea bombei asupra orasului Kyoto.
In timpul razboiului,John von Neumann incepe sa examineze posibilitatea inventarii unei masini electronice care sa faca operatiile celei mecanice.In 1944,alaturi de John Willian Mauchly si Presper Ekert,a creat un "calculator si integrator electronic"(ENIAC),o masina uriasa si greoaie ce ocupa o suprafata de 168 de m2.Masina folosea drept intrate si iesire cartel perforate si avea un limbaj de programare complex si dificil.Dupa standardele ulterioare era primitive,dar functiona de zeci de ori mai rapid decat calculatoarele mecanice anterioare.Dupa un process de brevetare,s-a stabilit ca John von Neumann este parintele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Ciberneticii Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!