Bancile si Concurenta Institutiilor Financiar Nebancare

Extras din referat Cum descarc?

Impactul bancilor straine asupra dezvoltarii sistemului bancar romanesc
Bancile straine care au intrat pe piata se adreseaza in principal afacerilor profitabile ale agentilor economici din Romania, si constituie un puternic factor concurential ce stimuleaza bancile romanesti in dezvoltarea si modernizarea in ceea ce priveste activitatile proprii .
Deschiderea sectorului bancar fata de bancile straine s-a produs inca de la inceputurile procesului de reforma, cand bancilor straine li s-a permis accesul liber pe piata bancara romaneasca in conditiile indeplinirii cerintelor de autorizare. In conformitate cu legislatia romaneasca o banca straina poate desfasura operatiuni bancare in Romania prin una din urmatoarele modalitati:
- infiitarea unei filiale persoane juridice romane 
- deschiderea unei sucursale 
- infiitarea unei banci consortiate cu parteneri locali si straini 
- preluarea controlului unei banci cu capital romanesc
Intrarea bancilor straine in Romania s-a realizat aproape in exclusivitate prin intermediul primelor trei metode pentru ca incepand cu primul trimestru al anului 1999, in contextul procesului de privatizare bancara sa fie utizata cea de-a patra metoda in cazul Bancii Romane de Dezvoltare si Banc Post.
Daca in anul 1993 exista o singura banca cu capital majoritar strain, in 2002 numarul acestora ajunge la 24, astfel ele reprezentau la sfarsitul anului 2002 peste 75% din bancile persoane juridice romane.
Eficienta bancilor straine din punct de vedere al costurilor si know-how-ului financiar mai bun vor oferi acestora un avantaj net in raport cu bancile interne. Bancile straine care activeaza in Romania, se finanteaza in principal de pe pietele de capital, avand cheltuieli de exploatare scazute, comparativ cu cele autohtone care se finanteaza in principal pe baza depunerilor neremunerate sau a economiilor slab remunerate.
Odata cu aportul de capital si cu know-how-ul adus, bancile straine au un rol foarte important in modernizarea sistemelui bancar din tara noastra in cresterea concurentei si eficientei acestora. Pe langa avantajele incontestabile ale implicarii straine in domeniul bancar, pot exista si unele temeri concretizate in pierderea controlului asupra sistemului bancar national si posibilitatea destabilizarii acestuia,d ependenta bancilor straine fata de sediile centrale din tara de origine, ingreunarea procesului de supraveghere bancara, concurarea bancilor locale cu mai putina experienta.
Impactul concurentei asupra evolutiei sistemului bancar romanesc
Avand in vedere rolul si importanta pe care le-au avut bancile la buna functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu, s-a impus ca, in perioada de tranzitie la economia de piata, sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior, care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici (clienti) din economie .
Tinand cont ca in economia de piata indicatorul care reflecta eficienta economica a activitatii bancare este profitul, bancile si-au organizat activitatea astfel incat sa poata atraga un numar cat mai mare de clienti,care sa le asigure realizarea obiectivului propus.
Bancile sunt preocupate sa-si perfectioneze activitatea asfel incat sa poata realiza la cel mai inalt nivel obiectivele propuse, tinand seama ca pe piata bancara concurenta va creste pe masura ce se nasc noile nuclee, ale economiei. Obiectivul major al bancilor este sa ofere produse si servicii bancare de cea mai buna calitate, cu o servire exemplara civilizata si operativa, menita atat sa atraga cat si sa isi pastreze clientii.
In tara noastra s-a urmarit crearea unui sistem bancar modern, cu rol de echilibrare a disponbilitatilor agentilor economici si ale populatiei, existente in banci cu imprumuturile (creditele) necesare, solicitate pe piata bancara.
Pentru ca piata bancara romaneasca sa-si poata desfasura activitatea in bune conditii a avut nevoie de unele schimbari, privind continutul de ansamblu al relatiilor ce definesc domeniul bancar, astfel :
- modificarea unor conditii de creditare, astfel incat sa se asigure utilizarea eficienta a creditelor: garantarea acestora cu patrimoniul agentilor economici solicitati;intarirea controlului in cursul derulari actiunilor de creditare in vederea mentinerii echilibrului dintre masa monetara in circulatie si cantitatea de bunuri si servicii nou create si destinate pietei.
- imbunatatirea sistemului de decontari, pentru evitarea blocarii in lant a conturilor agentilor economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bancile si Concurenta Institutiilor Financiar Nebancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!