Banca Mondiala

Extras din referat Cum descarc?

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare este o institutie financiara internationala de dezvoltare, cunoscuta si sub denumirea de Banca Mondiala. Aceasta institutie a fost infiintata in 1946 in urma acordurilor de la Bretton Woods. B.I.R.D. functioneaza ca o societate anonima si a fost completata ulterior de alte trei organisme, impreuna cu care formeaza "Grupul Bancii Mondiale". Aceste organisme sunt: Corporatia Financiara Internationala (C.F.I.), creata in anul 1956, Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (A.I.D.), creata in 1960 si Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (M.I.G.A.), infiintata in anul 1988. 
Scopul sau initial a fost finantarea reconstructiei economiilor statelor membre, afectate de cel de-al II-lea Razboi Mondial. Acest obiectiv a ramas si in prezent pricipala preocupare a Bancii Mondiale, avand in vedere dezastrele naturale, actiunile umanitare si refacerea postconflictuala care privesc economiile in tranzitie sau in curs de dezvoltare. Activitatea Bancii Mondiale este axata actualmente pe reducerea nivelului saraciei la nivel global.
B.I.R.D. are in prezent 183 tari membre, tarile care au aderat la F.M.I. devenind membre si la B.I.R.D., conform acordurilor semnate la Bretton Woods. 
Conducerea Bancii este asigurata de: 
o Consiliul Guvernatorilor, unde fiecare tara este reprezentata de guvernatorii bancilor centrale; 
o Administratorii Executivi, in numar de 24, si toti atatia supleanti; 
o Presedintele, care conform traditiei, este american; 
o Consiliul consultativ; 
o comitetele de imprumuturi, care au ca obiect de activitate analiza si elaborarea unor rapoarte in ceea ce priveste recomandarea si, eventual, nerecomandarea realizarii unor proiecte propuse, si pentru care au fost solicitate imprumuturi.
Resursele financiare ale Bancii constau din: 
? cotele subscrise de fiecare tara membra; 
? venituri nete, rezultate din operatiuni bancare proprii; 
? fonduri obtinute din plasarea pe pietele internationale financiare a obligatiunilor emise, sau prin contracte directe cu bancile centrale ale tarilor membre; 
? venituri realizate din dobanzi si comisioane percepute la creditele acordate; 
? imprumuturi de capital contractate pe pietele financiare (in special, de pe pietele tarilor membre si in Elvetia). 
Principala functie a acesteia este faptul ca promoveaza si finanteaza dezvoltarea economica, finantarea facandu-se pe termen lung. BIRD are drept sursa de finantare, imprumuturile de pe pietele financiare internationale iar beneficiarii serviciilor oferite de aceasta banca sunt tarile in curs de dezvoltare si tarile subdezvoltate. Perioada de rambursare a imprmuturilor acordate de Banca Mondiala este de 15-20 de ani, maxim 40 de ani.
Obiectivele Bancii Mondiale 
Un prim obiectiv, dupa cum spuneam, il reprezinta sprijinirea reconstructiei si dezvoltarii tarilor membre, prin inlesnirea investitiilor de capital in actiuni productive, prin dezvoltarea industriei si resurselor tarii mai putin dezvoltate. Un exemplu in acest sens ar fii, o tara care doreste sa-si consolideze infrastructura, aceasta este finantata de Banca Mondiala, tara respectiva neavand suficiente fonduri. Deasemenea, BIRD finanteaza tarile pentru agricultura, sanatate, etc.
Un alt obiectiv este incurajarea investitiilor straine private prin acordarea de garantii sau prin participari la imprumuturi, ca si cofinantator. Un exemplu aici, ar fii faptul ca BIRD finanteaza un investitor care doreste sa-si deschida o afacere intr-o alta tara, insa intotdeauna se ofera o garantie pentru suma data spre imprumut.
In situatia in care capitalul de pe pietele internationale nu este disponibil in conditii rezonabile (adica cu o dobanda mai mica), Banca urmeaza sa procure mijloace financiare, in conditii mai avantajoase, fie imprumutandu-se ea, fie mobilizand capitaluri din alte surse.
Un al trei-lea obiectiv al Bancii Internationale pentru Dezvoltare si Reconstructie il reprezinta incurajarea comertului international si mentinerea unor Balante de Cont echitabile, prin inlesnirea unor investitii facute in scopuri productive pentru membrii sai.
Un alt obiectiv este coordonarea imprumuturilor acordate sau garantate astfel incat, cele mai eficiente proiecte sa fie tratate cu prioritate, indiferent de marimea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!