Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare

Extras din referat Cum descarc?

1. BERD- Institutie financiara europeana 
1.1 Istoric 
Fondata in 1991 ca raspuns la provocarile in plan economic, social si politic aparute in acea perioada in Europa Centrala si de Est, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost creata pentru a sprijini implementarea conceptului de economie de piata in tarile care veneau dupa un colaps al regimului comunist. Desi momentul de creare este 25 oct.1989, la propunerea presedintelui Francois Mitterand de infiintare a unei banci pentru Europa de Est :"I am sure you will all agree that the most important event for Europe, perhaps for the world, since the Second World War is what is happening in eastern Europe ... What can Europe do? So much more! Why not set up a bank for Europe. ", semnarea acordului de infiintare are loc la data de 20 mai 1990.
BERD a fost proiectata ca o banca de dezvoltare si comerciala, care sa asigure resursele pe termen mediu si lung pentru economiile in tranzitie, imbinarea acestor tipuri de activitati reprezinta o noutate in materie bancara, atentia urmand sa se concentreze asupra nevoilor tarilor beneficiare, renuntandu-se la specializarea clasica pe cele doua domenii distincte. Conceptia mai prevedea ca BERD, care e o institutie publica formata prin contributii ale guvernelor sa se orienteze aproape in exclusivitate catre sectorul particular, sectorul de stat fiind in mod limitat si temporar finantat, doar in masura in care creeaza conditii pentru dezvoltarea sectorului privat . Banca trebuie sa fie sursa principala de finantare a acestor tari, pana cand acestea vor patrunde pe piata financiara, la inceput cu sprijin BERD, ulterior, pe masura progreselor realizate, urmand sa opereze independent .
Anul 1991 a fost unul destul de important pentru BERD, deoarece in aprilie 1991 are loc, la Londra, inaugurarea bancii de catre cei 41 de membri initiali, iar la doar doua luni mai tarziu, in iunie a fost aprobat primul proiect de finantare pentru Polonia.
1.2 Capitalul si structura organizatorica a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 
Initial, BERD a avut un capital de 10 miliarde ECU, din care doar 30% capital achitat si 70% capital garantat, dupa negocieri foarte dure, s-a acceptat plata contributiilor in USD, ECU/EUR si JPY. In prezent ,insa, BERD detine un capital subscris de 20 mld. EUR, fiind subscris de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale (BEI si UE) . Sumele reprezentand contributia la capitalul bancii a fiecarui stat membru precum si data aderarii sunt prezentate in tabelul nr.1 din ANEXA 1. 
Capitalul BERD este repartizat ca in figura de mai jos.
Figura nr.1. Actionari BERD ; Sursa : www.ebrd.com
In ceea ce priveste structura organizatorica a Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare, aceasta nu este una complexa: autoritatea suprema a BERD este atribuita Consiliului Guvernatorilor, format din cate un guvernator al fiecarui stat mambru, in general ministrul de finante si de un supleant al acestuia (guvernatori ai bancilor centrale sau ministrii de externe). Consiliului Guvernatorilor delega puterea executiva Consiliului Director, decide asupra admiterii de noi membri, precum si asupra valorii capitalului bancii. Consiliul Director este alcatuit din 23 de membri din care 11 sunt alesi de guvernatorii care reprezinta: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Comunitatea Economica Europeana si Banca Europeana de Investitii, iar 12 sunt alesi de guvernatorii care reprezinta alte tari membre. Directorii sunt persoane de inalta competenta in domeniul financiar, alesi pe o perioada de 3 ani si au un supleant. Acest consiliu raspunde de administrarea operatiunilor bancii, fundamentarea politicilor si a deciziilor privind imprumuturile, garantiile, investitiile, asistenta tehnica, prezentarea costurilor anuale sprea aprobarea Consiliului Guvernatorilor si aprobarea bugetului. Conducerea BERD revine Consiliului Director, prezidat de presedinte, ales cu un mandat de 4 ani, prin votul majoritatii guvernatorilor, care impreuna trebuie sa reprezinte 50% din voturi. Consiliul Directorilor numeste unul sau mai multi vicepresedinti, la recomandarea presedintelui, pentru un mandat determinat si cu atributii delimitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!