Banca Europeană de Investiții

Extras din referat Cum descarc?

BANCA EUROPEANA DE INVESTITII
BANCA EUROPEANA DE INVESTITII
Banca Europeana de Investitii (engleza: European Investment Bank, franceza: Banque Europeenne d'Investissement) este institutia financiara a Uniunii Europene si a fost infiintata in conditiile Tratatului de la Roma in 1958, cu scopul acordarii de asistenta financiara pe termen lung prin proiecte care sustin integrarea europeana, prin promovarea unei dezvoltari echilibrate a intregului spatiu comunitar si contribuie la coeziunea economica, sociala si teritoriala a Uniunii Europene.
Rolul Bancii Europene de Investitii este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre.Pentru acest scop, ea colecteaza de pe pietele financiare, volume substantiale de fonduri pe care le orienteaza, in conditii avantajoase, spre finantarea de proiecte importante, conform obiectivelor Uniunii Europene.In afara Uniunii Europene, Banca Europeana de Investitii implementeaza componentele financiare ale acordurilor incheiate in cadrul politicilor de dezvoltare si cooperare ale Uniunii Europene.
Structura Bancii Europene de Investitii 
Consiliul Guvernatorilor este format din ministrii desemnati de fiecare dintre Statele Membre, de regula Ministrii de Finante. Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital. De asemenea, numeste membrii Consiliului Directorilor, ai Comitetului de Management si ai Comitetului de Audit.
Consiliul Directorilor este compus din 26 directori si 16 membri supleanti numiti de catre Consiliul Guvernatorilor. Statele membre desemneaza 25 de directori si 15 membri supleanti iar Comisia Europeana este reprezentata printr-un director si un membru supleant. In acelasi timp, Consiliul poate coopta pana la 6 experti (3 directori si 3 supleanti), fara drept de vot. 
Comitetul de Management, organ executiv colegial, controleaza toate operatiunile curente; face recomandari Directorilor cu privire la hotararile pe care urmeaza sa le adopte si raspunde de aplicarea acestora. Presedintele Bancii sau, in absenta sa, unul dintre Vice-Presedinti, conduce sedintele Comitetului de Management.
Incepand cu 1 mai 2004, deciziile au fost luate cu o majoritate compusa din cel putin o treime a membrilor cu drept de vot si reprezentand cel putin 50% din capitalul subscris.
Comitetul de Audit verifica operatiunile si contabilitatea Bancii, pe baza activitatii desfasurate atat de organele interne de control si audit cat si de auditorii externi.
Banca Europeana de Investitii, ai carui actionari sunt cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, este condusa de Consiliul Guvernatorilor, alcatuit din cei 25 de ministri de finante. Banca Europeana de Investitii are personalitate juridica si autonomie financiara, avand rolul de a prelua finantarea pe termen lung a unor proiecte concrete, a caror viabilitate economica tehnica, ecologica si financiara este garantata. Resursele necesare pentru acordarea imprumuturilor provin in mare parte din obligatiuni plasate pe pietele de capital; Banca Europeana de Investitii dispune insa si de resurse proprii. In perioada 1994-1999 activitatile Bancii Europene de Investitii s-au axat in mare parte pe urmatoarele sectoare: transporturi, telecomunicatii, energie, apa, invatamant.
In urma apelului lansat de Consiliul European la Lisabona pentru sprijinirea mai puternica a IMM-urilor s-a infiintat Grupul bancar EIB, alcatuit din EIB si Fondul European de Investitii (FEI), cu scopul cresterii competitivitatii economiei europene. In cadrul initiativei "Inovatia 2000" banca promoveaza spiritul antreprenorial si inventiv si dezvoltarea resurselor umane cu credite pe termen mediu acordate IMM-urilor, garantii bancare si disponibilizarea capitalului de risc.
Misiunea
Banca contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii Europene prin acordarea de finantari pe termen lung pentru proiecte specifice respectand reglementarile prudentiale bancare. BEI urmareste si isi adapteaza continuu activitatea la evolutiile recente ale politicilor comunitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana de Investitii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!