Bănca Comercială Română

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 10320
Mărime: 38.44KB (arhivat)
Publicat de: Antoniu-Viorel Sava
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Bănca Comercială Română

Scurt istoric:

Banca Comercială Română îşi inscrie numele pe lista băncilor comerciale nou create şi reorganizate după 1989. Ea este o instituţie specială, ce poate fi considerată o bancă nouă pentru ca actul său de naştere poartă data de 1decembrie 1990, dar în acelaşi timp , prin activitatea pe care o desfăşoară în cadrul Băncii Naţionale din care se desprinde, este deopotrivă o bancă cu tradiţie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei bănci îi mai sunt necesare un sediu central , o reţea de unităţi , personal suficient, capital , clienţi şi o gamă adecvată şi tentantă de produse şi servicii utile pentru aceşti clienţi.

Conducerea Băncii Comerciale Române a reuşit să aducă banca la parametrii deja cunoscuţi şi confirmaţi pe plan intern şi internaţional. În pofida greutăţilor întâmpinate , B.C.R. , bine condusă , a devenit astăzi una din cele mai puternice şi prestigioase bănci româneşti .

În 1990 , B.C.R. pleacă la drum cu un colectiv de 5300 de angajaţi şi 100 unităţi în reţea , cifre care se dublează în primii 5 ani de activitate .

Evoluţia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a forţei financiare a băncii. .

La un capital social subscris de 12 miliarde lei în 1990 , încep să se adauge fondurile constituite , adică , capitalul total creşte în primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienţa acumulată se adaugă o alta , nouă , urmare a extinderii operaţiunilor specifice tranziţiei şi economiei de piaţă . Astfel, în acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atât prin creşterea gamei de produse şi servicii bancare pe care le-a oferit până acum clientelei sale , cât şi prin asimilarea rapidă a unora noi , din care sunt de menţionat :

-extinderea la creditării pe termen mediu şi lung pentru investiţii;

-acordarea de credite in valută ;

-deschiderea de conturi în valută pentru persoane fizice şi juridice şi efectuarea de operaţiuni de schimb valutar ;

-derularea operaţiunilor de decontare , în numele clienţilor , a activităţilor de comerţ exterior .

Interesul clienţilor de toate categoriile pentru colaborarea cu B.C.R. , evoluţia acestei clientele contribuie în final la completarea imaginii despre bancă .

Unul din elementele calitative , de marcă, adaugat de bancă îl constituie activitatea internaţională .

Interdependenţa dintre pieţele interne şi externe a făcut necesară adaptarea sistemului de lucru al băncii la practicile bancare internaţionale . În prezent foarte multe societăţi comerciale îşi derulează afacerile proprii de comerţ exterior prin reţeaua B.C.R. , şi apelează la intreaga gamă de servicii specifice acestor operaţiuni.

Scurtă şi bogată istorie a Băncii Comerciale Române recunoaşte ca realizare deosebită paşii făcuţi în domeniul informatizării . În 1990 , toate lucrările băncii erau executate fără o tehnică de calcul adecvată , iar astăzi banca utilizează cele mai moderne echipamente din domeniul tehnicii de calcul, care permite o mare flexibilitate şi dinamică a operaţiunilor efectuate. Prin aceasta s-a obţinut extinderea funcţionalităţii aplicaţiilor informatice destinate operaţiunilor valutare , banca dispunând în prezent de un sistem modern de realizare în timp real a tranzacţiilor internaţionale care oferă facilităţi de generare , transmitere şi reconciliere a mesajelor SWIFT .

Calitatea resurselor a reprezentat condiţia esenţială a tuturor succeselor obţinute până în prezent şi , din acest punct de vedere , lucrătorul de bancă se va plasa mereu inaintea oricărui alt factor important care poate condiţiona viitorul B.C.R. .

Un aspect fundamental al oricărei economii de piaţă este ca diferite firme operează şi concurează pe aceeaşi piaţă pentru aceiaşi consumatori . În cazul băncilor , acest lucru asigură clienţilor posibilitatea alegerii băncii cu care vor face afaceri . În cele din urmă , supravieţuiesc băncile care servesc cel mai bine necesităţile pieţei şi ale clienţilor . Intr-o economie de piaţă şi băncile , ca orice societate comercială , îşi realizează venitul în " arena pieţei „.

Prezentarea activităţii Băncii Comerciale Române

Este foarte greu de prezentat activitatea unei bănci cum este B.C.R. , chiar dacă este vorba de mai mulţi ani de funcţionare.

Pentru Banca Comercială Română , aceşti ani sunt foarte intenşi şi reflectă o ascensiune şi dezvoltare rapidă , un proces combinat cu acumulări cantitative şi calitative , o cursă contra cronometru pentru un loc cât mai bun pe podium .

În primii 8 ani de activitate , capitalurile proprii inregistrează o creştere de 362 ori . Chiar dacă evoluţia nu este pe măsura dorită , nivelul atins în prezent a permis băncii să se situeze , după clasamentul efectuat de revista " The Banker " , pe primul loc între băncile româneşti şi pe un loc apreciabil între primele 1000 de bănci din lume .

Banca Comercială Română s-a prezentat mereu ca o bancă disponibilă pentru finanţarea economiei reale , pentru sprijinirea proceselor de restructurare şi retehnologizare .

În cadrul activităţii de creditare reţinem următoarele aspecte mai importante :

- " Creditele au fost destinate cu priorităţile activităţilor productive , iar in cadrul acestora producţiei pentru export :

- " În acelaşi timp , au fost sprijiniţi agenţii economici care au prezentat cereri şi programe de restructurare şi retehnologizare ;

- " Dinamica creditului destinat clienţilor din sectorul privat a fost superioară creditelor totale angajate ;

- " Creditul în valută a luat o mare amploare în ultimii ani , în condiţiile în care banca s-a oferit să asigure o parte însemnată din resursele pentru importurile din economie ;

- Au fost contractate importante linii de credit din străinătate destinate agenţilor economici .

- B.C.R. a conceput creditul din punctul de vedere al clienţilor ca o sursă de finanţare necesară desfăşurării , dezvoltării sau restrucurării lor , iar pentru banca reprezintă un plasament cu risc asumat în vederea obţinerii unei eficienţe mulţumitoare .

În prezent , multe societăţi sunt supuse unui amplu program de restructurare şi retehnologizare , programe care în general sunt sprijinite de B.C.R. . În aceste condiţii , creditul în valută capată o mare importanţă.

Preview document

Bănca Comercială Română - Pagina 1
Bănca Comercială Română - Pagina 2
Bănca Comercială Română - Pagina 3
Bănca Comercială Română - Pagina 4
Bănca Comercială Română - Pagina 5
Bănca Comercială Română - Pagina 6
Bănca Comercială Română - Pagina 7
Bănca Comercială Română - Pagina 8
Bănca Comercială Română - Pagina 9
Bănca Comercială Română - Pagina 10
Bănca Comercială Română - Pagina 11
Bănca Comercială Română - Pagina 12
Bănca Comercială Română - Pagina 13
Bănca Comercială Română - Pagina 14
Bănca Comercială Română - Pagina 15
Bănca Comercială Română - Pagina 16
Bănca Comercială Română - Pagina 17
Bănca Comercială Română - Pagina 18
Bănca Comercială Română - Pagina 19
Bănca Comercială Română - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Banca Comerciala Romana.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Cheltuielilor Bancare la Banca Comercială Română

CAP. I CONSTITUIREA ŞI FUNCŢIONAREA BĂNCILOR ROMÂNEŞTI ŞI A SUCURSALELOR BĂNCILOR STRĂINE ÎN ROMÂNIA 1.1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL...

Banca Comercială Română

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE ISTORIC ŞI EVOLUŢIE I.1. ISTORIC ŞI EVOLUTIE Revoluţia din Decembrie 1989 a produs un cutremur în...

Studiu privind creditarea societăților comerciale de către băncile din România

Capitolul 1. Creditul – obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul bancar – concept, trasaturi, resurse de creditare....

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Cercetarea selectivă privind satisfacția clienților - studiu de caz - Banca Comercială Română - Constanța

Economia de piaţă presupune existenţa unei economii monetare în cadrul căreia sistemul instituţiilor de credit bancare creează posibilitatea...

Monografie Banca Comercială Română

Capitolul I 1.1.Prezentarea societãtii. Istoric si evolutie Banca Comercialã Românã, o prezentã activã pe piata financiarã româneascã, s-a...

Lucrare de practică la Banca Comercială Română SA - sucursala Libertății, București

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Ai nevoie de altceva?