Banca Centrala Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Alan Greenspan, in calitatea sa de presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite, stabileste ritmul cresterii economice a Statelor Unite si ajuta la ajustarea urcusurilor si coborasurilor ciclurilor afacerilor lumii. Atunci cand Rezerva Federala americana creste sau scade ratele dobanzilor, pietele din intreaga lume se modifica si ele.
Cine va juca in Europa rolul lui Greenspan, cum sunt stabilite ratele dobanzilor in zona monedei unice si cum sunt formulate politicile privind ratele de schimb? Sunt intrebari la care vom raspunde in continuare.
Exprimat in cuvinte simple, efectul cel mai important al euro este acela ca rastoarna coplet structura si aplicarea politicii monetare in 11 din economiile de frunte ale lumii. Intelegerea acestei transformari reprezinta o componenta esentiala a intelegerii lumii dupa introducerea euro, deoarece politica monetara joaca un rol esential in toate lucrurile, de la cresterea economica, inflatie, cheltuieli guvernamentale si rate de schimb pana la investitiile industriale si competitivitatea exporturilor. De fapt, euro zguduie dinn temelii estimarile traditionale in aceste domenii.

Ce este Banca Centrala Europeana si de ce este ea asa de importanta?

Banca Centrala Europeana reprezinta cea mai inalta autoritate monetara din zona euro. La fel ca Rezerva Federala in Statele Unite ale Americii, la fel ca Banca Japoniei sau Bundesbanck in Germania, Banca Centrala Europeana este emitentul si paznicul constitutional al euro. Activitatea ei centrala consta in stabilirea ratelor critice pe termen scurt ale dobanzilor, care stabilesc in mod indirect ritmul cresterii economice. In calitate de creator al politicii monetare in zona euro, Banca Centrala Europeana este unicul si cel mai important determinant al stabilitatii si succesului final euro.
Inainte de introducerea euro,11 banci centrale nationale diferite au formulat politica monetara in zona euro. Fiecare institutie, de la Bundesbank in Germania, pana la Banca Centrala a Irlandei, stabileau independent ratele nationale ale dobanzilor, desi colaborarea oficiala si neoficiala exista la mai multe niveluri. Dar, la data de 1 ianuarie 1999, Banca Centrala Europeana a preluat autoritatea exclusiva pentru zona euro in domeniul politicii monetare. Acum, cele 11 banci centrale functioneaza ca membri subordonati ai unui sistem bancar central mai larg si ajuta Banca Centrala Europeana la implementarea politicilor sale. Acest sistem ca intreg este cunoscut sub numele de Sistemul European al Bancilor Centrale.
Banca Centrala Europeana este succesorul institutional al Institutului Monetar European. Atunci cand Comisia Europeana a creat uniunea monetara, ea a tras concluzia ca cel mai bin ear fi sa dea nastere unei banci centrale europene in mai multe etape. Prin urmare, Institutul Monetar European a fost infiintat in 1994 si a lucrat timp de patru ani pentru a se transforma intr-o banca centrala operationala.Dupa multe cercetari si dezbateri,in cele din urma el a dus la bun sfarsit aceasta sarcina. 
Institutul Monetar European a predat puterile sale in mod official Bancii Centrale Europene la data de 1 iunie 1998. Banca Centrala Europeana isi are sediul in Turnul Europei din Frankfurt, Germania, si are ca angajati aproximativ 500 de persoane, pe cand Sistemul European al Bancilor Centrale, ca intreg, se intinde in toate cele 11 tari din zona euro si are peste 60000 de angajati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!