Banca Centrală

Extras din referat Cum descarc?

In fiecare stat functioneaza cate o banca centrala organizata de stat. Ea are ca scop efectuarea politicii monetar-creditare in economie, detine monopolul emisiunii de bancnote, regleaza masa monetara, efectueaza control asupra functionarii institutiilor creditare, indeplineste functia de "banca a bancilor", pastreaza rezervele valutare si de aur ale statului, etc.
In diferite state ele se numesc diferit: Banca Centrala, Banca de Stat, Banca Populara, Banca Nationala, etc. 
Primele banci centrale au aparut cu 300 ani in urma, insa, raspandirea lor a avut loc la inceputul secolului XX. Istoric, ele au aparut ca companii actionare, inzestrate cu obligatiuni speciale. Acestea erau cele mai mari institutii creditare, care indeplineau functiile de banca centrala. 
Deseori, capitalul bancii centrale apartine statului, insa actionari pot fi bancile comerciale si institutiile financiare. In multe tari, aceste banci sunt in supunere nemijlocita a parlamentului sau a comisiei bancare speciale, constituita de organul legislativ. 
Conducerea bancii centrale poate functiona pe un termen de la 4 - 14 ani.
Prima banca centrala a aparut in Anglia in 1664. 
In S.U.A., in 1864 a aparut primul act bancar national. Toate bancile ce primeau carter de la Guvernul Federal se numeau nationale, iar cele ce primeau carter de la guvernele statelor se numeau banci ale statelor. In asa mod, in S.U.A. a aparut sistemul bancar compus din doua nivele. 
In R.M., Banca Nationala a Moldovei a fost formata in 1991, atunci a aparut si legea "Cu privire la Banca Nationala de Stat a Republicii Moldova", care, apoi, a fost inlocuita cu "Legea privind Banca Nationala a Moldovei" din 1995.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!