Balanta Comerciala si de Pret

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in macroeconomie pag. 3
2. Balanta comerciala pag. 4
3. Balanta comerciala in Romania pag. 7
3.1. Evolutie in balanta comerciala din Romania 1990-2008 pag. 7
3.2. Balanta comerciala in Romania 2009 pag. 8
4. Balanta de plati pag. 9
4.1. Excedentul si deficitul balantei de plati pag. 11
4.2. Utilizarea cursurilor de schimb fixe in finantarea
dezechilibrului balantei de plati pag. 11
4.3. Utilizarea cursurilor de schimb mobile in finantarea
dezechilibrului de plati pag. 12
5. Evolutia balantei de plati a Romaniei in 2008 pag. 13
5.1. Balanta de plati pag. 13
5.1.1. Contul current pag. 13
5.1.1.1. Balanta comerciala pag. 13
A. Structura si orientarea geografica a exporturilor pag. 15
B. Structura si orientarea geografica a importurilor pag. 16
C. Eficienta comertului exterior pag. 17
D. Balanta resurselor energetice pag. 18
5.1.1.2. Balanta serviciilor pag. 18
A. Serviciile de transport pag. 18
B. Serviciile in turism pag. 18
C. Alte servicii pag. 19
5.1.1.3. Balanta veniturilor pag. 19
5.1.1.4. Balanta transferurilor curante pag. 19
5.1.2. Contul de capital si financiar pag. 19
5.1.2.1. Investitii directe pag. 20
5.1.2.2. Investitii de portofoliu pag. 20
5.1.2.3. Finantarea deficitului de cont current pag. 20
6. Concluzie pag. 21


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE IN MACROECONOMIE
Macroeconomia este un domeniu al stiintelor economice. Spre deosebire de microeconomie, macroeconomia lucreaza cu marimi agregate, cerceteaza comportamentul economiei in general, cum ar fi venitul total sau gradul de ocupare al fortei de munca, rata inflatiei sau oscilatiile conjuncturale. Macroeconomia incearca sa gaseasca explicatii pentru aceste oscilatii, sa gaseasca factorii de control relevanti si sa stabileasca dependentele acestora.
In centrul atentiei teoriilor macroeconomice se afla, in final, rolul pe care statul il are in intreg contextul economic; din aceste teorii deriveaza cerinta adresata politicii economice. Guvernele incearca sa modifice marimile care sunt semnificative din cauza considerarii ex-post. Astfel, prin modificari ale impozitelor, dobanzilor sau a cererii statului, scopuri definite politic, se urmaresc alte scopuri cum ar fi stabilitatea nivelului preturilor, gradul de ocupare completa al fortei de munca sau cresterea economica. Marimile macroeconomice joaca un rol important in procesul politic de legitimare, deoarece pot fi interpretate de alegatori ca un indiciu asupra calitatii muncii guvernului. 
2. BALANTA COMERCIALA
Toate operatiunile de comert international sunt reflectate in balanta comerciala, care releva si gradul racordarii unei tari la fluxurile economice internationale. Balanta comerciala a unei tari este suma reprezentata de diferenta neta dintre valoarea importurilor de bunuri si sevicii si cea a exporturilor, calculate, de regula anual. Daca valoarea exporturilor este mai mare decat volumul importurilor, rezulatul va indica, atunci, o balanta favorabila. Daca insa cantitatea exportata este devansata de cea importata, balanta comerciala va fi una negativa, lucru care indica deficite la nivel economic si, implicit, performante slabe ale economiei. Analiza unei balante comerciale tine seama de preturile folosite si de mecanismul in care sunt stabilite, acest raport commercial constituind una dintre cele mai importante parti ale balantei de plati externe.
Balanta comerciala reprezinta un tablou economico-statistic in care se inregistreaza si se compara sistematic valoarea totala si pe grupe de marfuri a exportului si a importului unei tari, pe o anumita perioada, de regula un an. Gruparea bunurilor economice exporate si importate se realizeaza in modalitati diferite de la o tara la alta. De obicei, aceasta grupare include 10 sectiuni, cu 150 de grupe de marfuri agroalimentare, materii prime, combustibil, produse chimice, masini si echipamente de transport etc.
Fiecare tara urmareste cu ajutorul balantei comerciale, modul cum participa ea la comertul international, in scopul valorificarii pe piata externa a rezultatelor activitatii la scara nationala. Exportul constituie activul in care se inscriu operativ sumele incasate din vanzarea bunurilor economice, intr-o valuta convenita. Importul constituie pasivul in care se inscriu sumele platite pentru bunurile economice importate, intr-o valuta incrisa in contractul de import.
Balanta comerciala poate sa se infatiseze sub mai multe forme, determinate pe baza unor criterii necesare deciziilor pentru intocmirea, urmarirea sau evaluarea balantei. Astfel, dupa numarul partenerilor, balanta poate fi: balanta comerciala generala, atunci cand in balanta se cuprind schimburile de marfuri ale unei tari cu toate celelalte tari; balanta comerciala partiala, atunci cand in balanta sunt cuprinse schimburile de marfuri ale unei tari cu agenti economici dintr-o singura tara sau dintr-o singura grupare de tari.
Dupa raportul dintre export si import, balanta poate fi:
? excedentara (activa) este atunci cand valoarea exportului e mai mare decat valoarea importului, tara respectiva realizand venituri suplimentare in valuta. O asemenea balanta este recomandabila pentru tarile care au datorii externe si cele care doresc sa treaca la convertibilitatea monedei. O balanata comerciala excendentara se poate realiza prin relatii de comert exterior cu orice alta tara;
? deficitara (pasiva) este atunci cand valoare exportului este mai mica decat cea a a importului. Echilibrarea acestei balante se poate face prin folosirea rezervelor valutare proprii sau prin credite externe rambursabile;
? echilibrata (soldata) este atunci cand valoarea exportului este egala cu cea a importului. Aceasta se poate realiza in fiecare an sau in mod cumulativ pe mai mluti ani.
Starea balantei comerciale (excedentara, deficitara sau echilibrata) este expresia, indeosebi, a gradului de eficienta economica inregistrata in tara respectiva si care determina forta concurentei marfurilor ei pe piata mondiala. 
In situatia in care o balanta comerciala este deficitara (pasiva) in mod cronic, inseamna ca evolutia economica este necorespunzatoare. Insa o stare benefica nu presupune neaparat o balanta comerciala excedentara continuu, ci necesita o balanta comerciala echilibrata in dinamica pe orizonturi medii de timp si pe ansamblul relatiilor de export-import. Pentru evaluarea curenta a situatiei balantei comerciale trebuie sa se tina seama si de mecanismul si nivleul preturilor utilizate pentru bunurile economice care fac obiectul comertului international.
Balanta comerciala este o componenta principala a balantei de plati externe:


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta Comerciala si de Pret.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!