Balanta Comerciala a Romaniei Structura si Tendinte de Evolutie

Cuprins referat Cum descarc?

Aspecte introductive 2
Balanta comerciala 8
Tendinte de evolutie a balantei comerciale in Romania 11
Concluzii 26
Bibliografie 27


Extras din referat Cum descarc?

Aspecte introductive
Balanta de plati, ca parte ce integreaza balanta comerciala, este unul dintre cele mai utile instrumente de analiza a situatiei unei economii nationale. Ea face obiectul preocuparii economistilor de mai multe secole, dar calitatea de instrument operational, eficient, de analiza macroeconomica a dobandit-o doar in perioada postbelica.
De regula, intr-o economie nationala, economisirea agregata nu coincide cu investitia agregata. In unele tari, partea neconsumata din venit (economisirea) este inferioara investitiilor totale efectuate in economia nationala, iar in alte tari este superioara. Daca economisirea este inferioara investitiilor, inseamna ca o parte dintre acestea din urma s-au realizat cu resurse atrase din economisirea altor tari. Daca economisirea nationala este superioara investitiilor interne, rezulta ca o parte din economisirea nationala a fost utilizata pentru efectuarea de investitii in alte tari. Unii subiecti prefera sa investeasca in propria tara, altii, in strainatate, urmarind profitul, siguranta sau cresterea.
Pe de alta parte, existenta monedelor nationale, aflate in relatii definite prin regulile sistemului monetar international, face ca tranzactiile internationale sa influenteze direct si indirect continutul activitatii economice interne din oricare tara. Daca se modifica rata de schimb valutar, efectele directe sunt cel putin urmatoarele :
? Modificarea cererii externe pentru exportul tarii afecteaza cererea agregata pe pietele interne si, prin aceasta, productia, venitul si nivelul preturilor; 
? Modificarile venitului si preturilor afecteaza cererea interna pentru marfuri de import; 
? Modificarea preturilor afecteaza cererea externa pentru marfuri de export.
Efectele indirecte pot fi la fel de importante: 
? Pot fi induse fluxuri financiare, care influenteaza conditiile de pe piata financiara si afecteaza prin aceasta rata dobanzii. 
? Pot astfel afecta economiile si investitiile, modificand cererea agregata, oferta de exporturi si cererea de importuri.
O problema grava se refera la modul in care interdependenta internationala limiteaza sau modifica autonomia nationala in realizarea politicii economice. Apar doua aspecte: 
? Economia deschisa are un obiectiv suplimentar al politicii economice, si anume: tranzactiile sale internationale trebuie echilibrate in decursul timpului. Aceasta cerinta poate limita spatiul de actiune in privinta celorlalte obiective ale politicii economice; 
? Instrumentele de politica macroeconomica functioneaza diferit in economia deschisa fata de economia inchisa. Iar intr-o economie deschisa de dimensiuni reduse, efectele politicii monetare asupra productiei, ocuparii si preturilor sunt serios atenuate, daca cursul valutar este fix, si intensificate, daca cursul valutar este flexibil.
O alta problema grava priveste perspectiva cosmopolita sau nationala de abordare a tranzactiilor internationale. Esential pentru aceasta este sistemul monetar international. In conditiile cursurilor valutare fixe, daca o tara isi fixeaza un anumit pret al valutei sale in dolari, automat fixeaza si pretul dolarului in valuta sa. Daca in lume sunt "n" tari si fiecare isi fixeaza pretul valutei proprii in valuta unei anumite tari, aceasta din urma nu mai are de ales in privinta pretului propriei valute. Pot aparea conflicte daca fiecare tara incearca sa practice o politica valutara independenta, imprejurare ce impune incheierea de aranjamente internationale cuprinzatoare.
Intrucat orice tranzactie internationala apare inregistrata de doua ori in tabelul balantei de plati, o data ca credit si alta data ca debit, este gresit a interpreta creditul drept favorabil, iar debitul ca daunator. Apar la credit exporturile de marfuri si servicii (in contul curent) si de active (in contul de capital), iar la debit apar importurile categoriilor mentionate. Remunerarea (venitul) factorilor de productie exportati apare la credit (in contul curent), iar remunerarea celor importati, la debit. Pe langa aceste operatii care maresc sau diminueaza venitul, transferurile gratuite (donatii, ajutoare) il redistribuie, fiind inregistrate in contul curent pentru a se reflecta cu exactitate modificarea neta a creantelor tarii fata de strainatate. Tranzactiile din contul curent sunt fluxuri legate de venituri actuale (curente), iar cele din contul de capital sunt legate de active (venituri viitoare). Pe de alta parte, tranzactiile din partea de credit genereaza cerere de moneda nationala pe piata devizelor, iar cele din partea de debit genereaza cerere de moneda straina pe aceasta piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta Comerciala a Romaniei Structura si Tendinte de Evolutie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!