Avantajele si Dezavantajele Deschiderii Pietei Monetare

Extras din referat Cum descarc?

Piata deschisa este o piata pe care toti agentii care dispun de capitaluri pe termen scurt pot sa le ofere tuturor celorlalti agenti care au nevoie de lichiditati pe termene scurte. Operatiunile de piata monetara (operatiuni "open market") reprezinta cel mai important instrument de politica monetara al BNR. Acestea se realizeaza la initiativa bancii centrale, avand urmatoarele functii: ghidarea ratelor de dobanda, gestionarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara si semnalizarea orientarii politicii monetare. Politica open-market consta in interventia Bancii Nationale pe piata monetara pentru a creste sau diminua lichiditatile, influentand posibilitatile de acordare a creditului de catre banci. Plasamentele in bonuri de tezaur sunt tentante pentru banci, creditand statul, bancile sunt acoperite impotriva riscului. 
Caracteristicile operatiunilor de "open-market" 
Operatiunile de "open market", in principiu sunt operatiuni de vanzare-cumparare de diverse creante. Creantele ce fac obiectul tranzactiilor pe piata libera sunt diferite: efecte de comert, bonuri de tezaur, efecte de mobilizare a creantelor ipotecare si de consum. . Experienta istorica a aratat ca cel mai potrivit pentru banca centrala si mai putin perturbator pentru economie sunt vanzarile si cumpararile de titluri guvernamentale, de aceea, cele mai frecvente creante care fac obiectul operatiunilor de "open-market" sunt titlurile guvenamentale, iar dintre acestea, in mod special, bonurile de tezaur (titlurile pe termen scurt).
Motivele pentru care titlurile guvernamentale, au fost adoptate ca obiect al operatiunilor de "open-market" sunt urmatoarele:
- piata acestor creante este suficient de"profunda", capabila sa absorba volume importante la cumparare sau vanzare, fara dificultate ;
- interventiile bancii centrale pe o astfel de piata nu perturba formarea corecta si naturala a pretului ;
- interventiile bancii centrale pe o astfel de piata nu implica flucuatii mari de pret la titlurile tranzactionate;
- aceste titlurile se bucura de un nivel de dobanda competitive, care inspira preferinta pentru plasament (in special cu rata fixa a dobanzii);
- statul este cel mai sigur debitor, care plateste cu regularitate dobanzile (titlurile de stat sunt considerate ca avand grad de risc zero)
- -transformarea in bani la nevoie a acestor titluri este usoara si imediata (datorita pietei foarte lichida a titlurilor de stat).
Politica de "open market" prin intermediul operatiunilor de interventie pe piata deschisa prezinta urmatoarele avantaje:
- obliga bancile sa fie mai atente la situatia trezoreriilor ;
- posibilitatea sa varieze zilnic ratele dobanzilor la refinantarile sale, in conditiile in care un volum important al acestor refinantari sunt pe termen scurt, banca centrala va influenta rapid ansamblul de refinantari ale bancilor;
- functie de fluctuatiile ratelor dobanzii si pe masura ce sunt receptionate informatii asupra impactului factorilor de piata asupra rezervelor, banca centrala poate ajusta continuu baza monetari;
-influenta variatiilor ratei pietei monetare asupra costului refinantarilor bancare este mai putin marginala decat a unei variatii a ratei scontului (in cazul operatiunilor pe piata monetara toate tranzactiile desfasurate pe aceasta piata isi aliniaza practic instantaneu ratele la rata interventiilor bancii centrale, determinand costul tuturor refinantarilor bancare);
- operatiunile de "open market" sunt angrenate la initiativele bancii centrale, astfel ca aceasta poate avea control asupra volumului lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Avantajele si Dezavantajele Deschiderii Pietei Monetare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!