Autofinantarea

Extras din referat Cum descarc?

Autofinantarea constituie in general pivotul finantarii intreprinderilor si pentru unele dintre ele, sursa exclusiva a finantarii in fazele decisive ale dezvoltarii.
Caracterul fundamental al acestei resurse tine de faptul ca aceasta constituie elementul in baza caruia finantarea externa va putea fi solicitata si atrasa de catre intreprindere. Acest statut al autofinantarii tine de douaa ratiuni fundamentale.
Pe de o parte, marimea sa (in valoare absoluta si in valoare relativa) furnizeaza indicatii cu privire la performantele intreprinderii. O autofinantare ridicata asigura pe investitorii financiari asupra posibilitatilor de remunerare si de punere in valoare, de catre intreprindere, a fondurilor pe care ei le vor investi.
Pe de alta parte autofinantarea creaza capacitatea de rambursare a datoriilor intreprinderii si da o masura riscului pe care furnizorii de fonduri si-l asuma.
- Masurarea autofinantarii.
Autofinantarea corespunde nevoilor noi obtinute din activitatea intreprinderii si destinate sa finanteze activitatea viitoare, este vorba de profitul brut sau rezultatul brut reinvestit in intreprindere. Aceasta formulare pune mai intai probleme termonologice si poate sa suscite confuzii pentru ca exista mai multe notiuni ale rezultatului si pentru ca epitetul "brut" are semnificatii precise.
Este fara indoiala mai clar daca spunem ca autofinantarea corespunde unui surplus monetar degajat de intreprindere din activitatea sa si folosit pentru finantarea dezvoltarii viitoare.
Dar o definire mai tehnica a autofinantarii cere sa fie precizate componentele sale si modul sau de calcul. In aceasta privinta doua puncte de vedere pot fi propuse. Primul prezinta autofinantarea ca diferenta intre fluxul incasarilor si al platilor determinate de activitatea intreprinderii. Al doilea prezinta autofinantarea ca o parte a surplusului monetar (cash-flow sau capacitate de autofinantare) obtinut de intreprindere.
- Determinantele autofinantarii.
Marimea autofinantarii este determinata de factori a caror influenta poate fi pusa in evidenta in diferite etape ale formarii sale. Aceste etape pot fi reprezentate astfel (fig.1):
La nivelul (1) se compara marimea activitatii comerciale cu marimea aprovizionarilor, determinandu-se marimea valorii adaugate. Aceasta din urma suporta astfel influenta politicii si a conditiilor de vanzare, a politicii de aprovizionare si de consumuri intermediare, in legatura cu bunurile si serviciile furnizate de parteneridin afara intreprinderii si consumate in cadrul activitatii curente.
La nivelul (2) formarea autofinantarii este determinata de conditiile de activitate curenta. Se pune frecvent accentul pe influenta exercitata de relatia salarii-profit. Dar caracteristici ca dinamismul comercial, politica preturilor, evolutia productivitatii, evolutia diferitelor costuri influenteaza favorabil sau defavorabil asupra marimii excedentului brut din exploatare si, in consecinta, asupra autofinantarii.
La nivelul (3) intervin factorii financiari si alte elemente exceptionale care afecteaza excedentul degajat de operatiunile curente. Pe de alta parte, suma prelevarilor asupra acestui excedent va fi conditionata de nivelul indatorarii si rata dobanzii, precum si de alte aspecte (incendii, penalitati, etc.). Pe de alta parte, castigurile speculative (plusvaloare asupra cesiunilor de exemplu) determina o crestere a excedentului. Luarea in calcul a cheltuielilor si veniturilor financiare si a pierderilor si profiturilor exceptionale permite sa se determine excedentul asupra ansamblului operatiunilor efectuate in cursul perioadei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Autofinantarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!