Austria - Politici Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

1. Politica vamala comuna
Odata cu aderarea la UE Austria a preluat regulile de import si regimul vamal al Comunitatii Europene. Politica vamala constituie unul din elementele de baza ale Uniunii Europene si este esentiala pentru buna functionare a pietei interne, ce nu poate exista fara un set comun de reguli, aplicabil la granitele externe ale Uniunii. Uniunea vamala pe care au constituit-o statele membre ale UE presupune eliminarea taxelor si barierelor vamale la importul si export intra-comunitar. De asemenea, presupune adoptarea unui Tarif Vamal Comun, un tarif ce se aplica tuturor bunurilor importate din state terte.
Un alt instrument al politicii vamale comune il constituie Tariful Integrat al Comunitatilor Europene (TARIC) infiintat pentru a incorpora toate masurile comerciale si comunitare ce se aplica bunurilor importate si exportate din Uniunea Europeana. 
Pe baza nomenclatorului international, Sistemul Armonizat, Uniunea Europeana a adoptat Nomenclatorul Combinat care este un instrument tarifar si statistic. Uniunea Europeana foloseste acest instrument pentru a colecta taxele vamale, pentru a centraliza date statistice privind comertul intra- si extra-comunitar.
In 1994, toata legislatia europeana a fost adunata in Codul Vamal Comunitar care are ca scop sa asigure o interpretare comuna, in toate statele membre ale Uniunii, a prevederilor vamale.
2. Taxele vamale
Prevederile vamale ale Uniunii Europene sunt in vigoare in Austria de la 1 ianuarie 1995. In acelasi timp, prevederile urmatoarelor legi au incetat sa mai fie aplicate:
- Legea Vamilor din Austria;
- Acordul de Comert Liber dintre Austria si EEC;
- AELS;
- Taxa pentru promovarea Comertului Exterior;
- Acordurile vamale bilaterale incheiate cu terti;
Totodata, ca membru al UE, Austria trebuie sa aplice acordurile bilaterale si multilaterale incheiate de UE cu terte tari (de ex. acordurile de comert liber). Acordul EEC ramane aplicabil in relatiile cu tari ne-membre UE (de exemplu Norvegia).
Potrivit principiului libertatii de miscare a produselor, nu se aplica taxe vamale asupra bunurilor, atat industriale cat si agricole, intre statele membre UE. Din ratiuni pur statistice se inregistreaza insa operatiunile comerciale.
In general, produsele care intra pe piata Austriei sunt supuse taxelor vamale europene potrivit tarifelor vamale comune si care fac parte din Sistemul Tarifar Armonizat. Legea Vamala Europeana prevede exceptari de la plata taxelor vamale si preferinte in forme si in scopuri diferite (de exemplu ajutor pentru tarile in curs de dezvoltare). 
In ceea ce priveste exportul de produse, la anumite produse este necesara obtinerea unei licente de export.
Atat Austria cat si restul tarile membre UE fac parte din Organizatia Mondiala a Comertului (WTO). WTO este institutia administrativa si de luare a deciziilor, avand ca baza prevederile GATT. Tariful Vamal European si Sistemul Tarifar Armonizat au fost recent adaptate potrivit prevederilor GATT.
Taxa vamala in Austria corespunde celei din UE. Taxa vamala medie a UE este de 4%. Circa 60% din totalul de marfuri pot fi introduse fara taxe vamale in UE. Tariful vamal austriac are la baza TARIC, tariful integrat al UE. Si UE poate sa elimine taxe vamale, atata timp cat produsele care ar urma sa fie importate nu se produc in UE. Generalized System of Preferences (GSP) stabileste conditiile pentru acordarea de taxe preferentiale la importul din tari in curs de dezvoltare. In plus exista o serie de acorduri speciale intre tarile membre UE si tari in curs de dezvoltare . Pentru a beneficia de aceste taxe preferentiale trebuie prezentata o dovada de origine. Importul fara taxe vamale de mostre fara valoare comerciala este posibil. In acest sens poate fi necesara o marcare corespunzatoare sau o devalorizare. Pentru un import temporar in Austria se poate utiliza un carnet ATA. 
Reglementarile Austriei privind importul sunt in principiu liberalizate. Exista insa cateva exceptii si restrictii:
- cotele de import
- taxele vamale antidumping
- embargouri ale Natiunilor Unite
Reguli speciale se aplica in cazul unor produse cum ar fi:
- produse textile
- produse agricole
- material de razboi
- asa numitele produse cu dubla utilizare 
- cat si in relatiile comerciale cu China.
In Austria sunt valabile reglementarile Uniunii Europene in ceea ce priveste regulile ambalarii, importurile si regimul vamal. Aceste reglementari ale UE sunt in principiu liberalizate. Ambalajele produselor alimentare, cele pentru vin, articole textile si produse chimice, dar si cele pentru alte produse, trebuie sa respecte regulile de marcare si de ambalare. Marcajul CE atesta concordanta cu normele de siguranta stabilite de UE pentru urmatoarele grupe de produse:
- masini
- materiale de constructie
- echipamente pentru telecomunicatii
- aparatura medicala
- articole sportive
- jucarii 
- materiale explozive 
Marcajul CE poate fi obtinut de producator sau de importatorul aflat intr-o tara a UE. Produsele prevazute cu marcajul CE pot fi comercializate liber in toate statele Spatiului Economic European, fara ca aceste produse sa mai fie supuse unei noi verificari in statul de destinatie.
3. Alte taxe
Taxa de import pe valoarea adaugata (Einfuhrumstazsteuer) este perceputa de autoritatile vamale, la importul produselor, la un nivel egal cu cel al taxei normale pe valoarea adaugata (TVA) si care in prezent este de 10 % sau 20 % in functie de produs).
Austria a adoptat deja legislatia de aplicare a directivelor UE privind folosirea TVA in piata comuna. Potrivit acestei legi, firmele austriece pot livra bunuri si servicii catre parteneri din alte tari membre UE fara a plati taxa TVA din Austria, cu conditia ca primitorul produselor sau serviciilor sa aiba un numar de identificare TVA (UID). Similar, firme din tari membre UE livreaza in Austria fara plata TVA, daca firma austriaca este detinatoare de UID. In acest caz, firma austriaca trebuie sa plateasca taxa TVA, a produsului sau serviciului, catre autoritatile fiscale din Austria.


Fisiere in arhiva (1):

  • Austria - Politici Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!