Aurul si Moneda

Cuprins referat Cum descarc?

Intoducere 3
CAP.1. Conceptul de moneda 4
1.1 Aparitia monedei 4
1.2 Definitie 5
1.3 Evolutia monedei 6
1.4 Clasificarea monedelor 7
1.5 Functiile monedei 8
CAP.2 Aurul moneda 10
2.1 Scurt istoric al aurului 10
2.2 Primele piese de aur 11
CAP.3 Importanta aurului in economie 14
3.1 Utilizarea aurului ca etalon. Demonetizarea aurului 14
3.2 Utilizarea actuala a aurului 18
Concluzii 21
Bibliografie 22


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Aurul este atat de rar incat se estimeaza ca in intreaga istorie a omenirii au fost extrase din pamant doar in jur de 88.000 de tone. Tot aurul din lume adunat la un loc a format cel mult un cub cu latura de 17 metri. Cantitatea de aur din natura este totusi, surprinzator de mare. Vazut sau nevazut, aurul se afla peste tot in jurul nostru: in crusta globului, in apa marii, in rauri si plante. In cantitati infime el exista si in corpul omului. Specialistii estimeaza ca peste 10 miliarde tone de aur (adica de 100000 de ori mai mult decat a fost acumulat pana acum de om) se gasesc in suspensie in Oceanul Planetar. In Orient, soarele si aurul se asociaza frecvent, constituind elemente de baza ale religiilor. Intr-un templu ridicat de mezi pe malul drept al fluviului numit de antici Oxus, s-a gasit o comoara compusa din multiple obiecte depuse de fideli. Acestea erau ofrande aduse zeitei Anahita, stapana apelor: pastorul cerea prosperitate pentru turmele lui, femeia se ruga pentru un copil, soldatul se ruga pentru victorie. Toti se adresau aurarului din vecinatate care, pe placi de aur, grava cu dalta, in linii sumare, la cererea clientilor, personajele tinand in mana o jalba, cateodata o floare, un vas sau o lance. Toti depuneau plachetele in templu, la picioarele zeitei adorate. Cei mai bogati, dornici sa ofere mai mult decat o simpla bucata de aur prelucrata sumar, au comandat bratari frumos cizelate, vase, statuete si chiar o sareta cu doua roti, trasa de patru cai, in miniatura. Alte descoperiri de acelasi gen in Iran confirma caracterul votiv al aurului, despre care sta marturie comoara de la Oxus. 
Cap.I Conceptul de moneda
1.1 Aparitia monedei
La inceputurile civilizatiei umane schimburile de bunuri si servicii, intre indivizi, se faceau in natura, sub forma trocului. Odata cu dezvoltarea productiei de marfuri, rezultata in urma diviziunii muncii, schimbul s-a intensificat transformandu-se "intr-o regula in vederea adjudecarii acelor marfuri de trebuinta pentru asigurarea existentei". Datorita perfectionarii schimbului se poate vorbi si despre aparitia banilor care reprezinta o "marfa speciala, separate spontan din lumea celorlalte marfuri, in urma dezvoltarii indelungate a productiei si a schmbului de marfuri, care indeplineste functia sociala de echivalent general al schimbului, datorita proprietatilor sale deosebite". 
Din totalitatea marfurilor existente, in urmau unui proces obiectiv si indelungat, s-a separate una "care sa indeplineasca rolul de echivalent general La inceput au fost folosite cu acest scop animalele, apoi, in urma celei de-a doua diviziuni a muncii, rolul a fost indeplinit de metale precum arama, bronzul iar mai apoi de metalele pretioase. O marfa poate indeplini acest rol daca indeplineste urmatoarele conditii: "sa fie general acceptata, sa fie relativ rara, sa nu fie consumabila, san u se deprecieze in timp, sa fie divizibila, sa poata fi pastrata" 
In literatura de specialitate exista numeroase ipoteze cu privire la aparitia monedei:
Moneda ca mijloc de schimb si etalon de valoare
Aceasta teorie arata ca moneda a aparul in urma constatarii necesitatii de a exista un mijloc care sa usureze schimbul de marfuri si care sa elimine dezavantajele trocului, care erau din ce in ce mai semnificative datorita dezvoltarii societatilor umane.
Moneda serveste si ca etalon al valorii, acest lucru fiind de mare ajutor atat pentru producator cat si pentru cumparator, deoarece acestia aveau nevoie sa cunoasca pretul fiecarui bun pe care il comercializau. In cazul schimbului in natura, se stabilea un raport valoric intre cele doua bunuro ce uramau a fi schimbate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aurul si Moneda.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!