Audit Public Intern

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Auditul public intern, conform Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern este definit ca activitate functional independenta si obiectiva, care da asigurari si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfectionand activitatile entitatii publice. Ajuta entitatea publica sa-si indeplineasca obiectivele printr-o abordare sistematica si metodica, care evalueaza si imbunatateste eficienta si eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiune a riscului, a controlului si proceselor de administrare. Auditul public intern nu trebuie sa fie confundat cu controlul intern.

Controlul intern, conform Legii privind auditul public intern, reprezinta ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in concordanta cu obiectivele acesteia si reglementarile legale, in vederea asigurarii administrarii fondurilor in mod economic, eficient si eficace. Include, de asemenea, structurile organizatorice, modelele si procedurile.

Rolul auditului public intern este de a contribui la buna si efectiva gestiune a fondurilor publice. Aportul structurii de audit public intern consta in promovarea unei culturi privind realizarea unui management efectiv si eficient in cadrul entitatii publice.

Misiunea structurii de audit public intern este de a audita sistemele de control din cadrul entitatii publice in scopul de a evalua eficacitatea si performanta structurilor functionale in implementarea politicilor, programelor si actiunilor in vederea imbunatatirii continue a acestora.

Obiectivele auditului public intern :

Obiectivele structurii de audit public intern sunt:

- de a ajuta entitatea publica atat in ansamblu cat si structurile sale prin intermediul opiniilor si recomandarilor;

- sa asigure o mai buna gestionare a riscurilor;

- sa asigure o mai buna administrare si pastrare a patrimoniului;

- sa asigure o mai buna monitorizare a conformitatii activitatii entitatii publice cu regulile si procedurile existente;

- sa asigure o evidenta contabila si un management informatic fiabil si corect;

- sa imbunatateasca calitatea managementului, a controlului si auditului intern;

- sa imbunatateasca eficienta si eficacitatea operatiunilor.

Obiectivele misiunii de audit public intern :

In principal, unei misiuni de audit i se pot atribui trei obiective principale:

- asigurarea conformitatii procedurilor si a operatiunilor cu normele legale - auditul de regularitate;

- evaluarea rezultatelor privind obiectivele urmarite si examinarea impactului efectiv - auditul de performanta.

- evaluarea sistemelor de management si control intern - auditul de sistem.

Obiectivele activitatii de audit public intern :

- evaluarea managementului riscului;

- evaluarea sistemelor de control.

Organizarea auditului public intern in Romania

Unitatea Centrala de Armonizare a Auditului Public Intern

In cadrul Ministerului Finantelor Publice functioneaza U.C.A.A.P.I., structurata pe compartimente de specialitate, in subordinea directa a ministrului finantelor publice.

U.C.A.A.P.I. este condusa de un director general, numit de ministrul finantelor publice, cu avizul C.A.P.I.

U.C.A.A.P.I. are atributii de elaborare a strategiei si a cadrului normativ general, de coordonare si evaluare a activitatii de audit public intern la nivel national si de realizare a misiunilor de audit public intern de interes national cu implicatii multisectoriale.

Comitetul de Audit Public Intern

C.A.P.I. este un organism cu caracter consultativ care functioneaza pe langa U.C.A.A.P.I. si contribuie la definirea strategiei si imbunatatirea activitatii de audit public intern in sectorul public. C.A.P.I. este condus de un presedinte ales dintre membrii comitetului pentru o perioada de 3 ani.

Structura de audit public intern - directie, serviciu, birou

Structura de audit public intern este constituita la nivelul entitatilor publice, conducatorul entitatii publice sau organul de conducere colectiva are obligatia instituirii cadrului organizatoric si functional necesar desfasurarii activitatii de audit public intern. La institutiile publice mici, care nu sunt subordonate altor entitati publice, auditul public intern se limiteaza la auditul de regularitate si se efectueaza de catre compartimentele de audit public intern ale M.F.P.

Conducatorul entitatii publice subordonate poate stabili si mentine un compartiment functional de audit public intern, cu acordul entitatii publice de la nivelul ierarhic imediat superior, iar daca aceasta structura nu se infiinteaza, auditul entitatii respective se efectueaza de catre structura de audit public intern al entitatii publice de la nivelul ierarhic superior.

STATUTUL STRUCTURII DE AUDIT PUBLIC INTERN

Structura de audit public intern functioneaza in subordinea directa a conducatorului entitatii publice, exercitand o functie distincta si independenta de activitatile entitatii publice. Prin atributiile sale structura de audit public intern nu trebuie sa fie implicata in elaborarea procedurilor de control intern.

1. Atributiile structurii de audit public intern

Structura de audit public intern are urmatoarele atributii:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Audit Public Intern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
17 985 cuvinte
Nr caractere:
107 603 caractere
Marime:
86.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
audit, structura publica, proceduri
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!