Atitudinea lui J.M.Keynes Fata de Teoriile Economice Clasice

Extras din referat Cum descarc?

Economistul englez J.M.Keynes(1883-1946)- care avea sa puna in anii 30, bazele unui nou curent de gandire economica- a cunoscut foarte bine teoria economiei de piata in formele ei clasica (A.Smith, D.Ricardo, Th.R.Malthus) si neoclasica( W.St.Jevons, L.Walras, J.B.Clarck). A studiat la Cambridge unde i-a avut ca profesori pe A.Marshall si A.C.Pigou, exponenti ai neoclasicismului. El a cunoscut, poate si mai bine decat teoria, noile realitati, problemele acute cu care erau confruntate economiile tarilor lumii dupa primul razboi mondial.
Economia de piata- privita de economistii clasici sub aspectele ei pozitive iar de cei socialisti in latura ei negativa- trebuia resupusa unui examen critic din care sa rezulte remediile necesare. Astfel, Keynes ajunge la un sistem teoretic, expus in lucrarea Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor(1936). Autorul se detaseaza de clasicism si neoclasicism, afirmandu-se o noua paradigma in stiinta despre economie, axata pe idee ca economia de piata este buna in principiu dar mersul ei in fapt este determinat de actiunea unor legi psihologice fundamentale ale oamenilor care, lasate sa actioneze de la sine, influienteaza nefavorabil echilibrul economic, generand crize, somaj si alte aspecte negative, pe care oamenii nu le-ar mai putea suporta.
Noua conceptie despre economie se afirma criticandu-o pe cea clasica si neoclasica. In lucrarea Teoria generala Keynes a pornit de la constarea ca teoriile economice clasice intrasera in criza, nu se mai potriveau cu practica economica. In prefata cartii sale el arata ca daca gandirea ortodoxa este in impas, vina nu o poarta suprastructura ei care a fost cladita cu multa grija pentru coerenta logica, ci lipsa de claritate si generalitate a premiselor. De aceea, telul meu de a-i convinge pe economisti sa-si reexamineze critic anumite ipoteze fundamentale nu pot sa nu-l ating decat recurgand la o argumentare foarte abstracta si de asemenea, la discutarea in contradictoriu a multor probleme .
Elaborarea cartii i-a cerut autorului un efort prelungit pentru a se debarasa de moduri obisnuite de gandire si exprimare , in care economia clasica nu contine caracteristici
ale societatii economice in care traim, rezultatul fiind ca invatatura ei este inselatoare si dezastruoasa daca o aplicam la datele realitatii 
Teoria generala a lui Keynes debuteaza cu postulatele teoriei clasice si anume: salariul este egal cu produsul marginal al muncii, ceea ce inseamna ca salariul unei persoane este egal cu valoarea care s-ar pierde daca volumul folosirii mainii de lucru ar fi redus cu o unitate, neluand in considerare concurenta de pe piata fortei de munca si al doilea postulat: utilitatea salariului atunci cand este folosit un volum dat de mana de lucru, este egala cu dezutilitatea marginala a acestui volum. Astfel spus, utilitatea salariului este recompensa chinurilor muncii. Conform postulatelor toriilor clasice si neoclasice ar rezulta ca somajul poate fi numai voluntar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atitudinea lui J.M.Keynes Fata de Teoriile Economice Clasice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!