Aspecte calitative ale situatiei femeilor pe piata muncii din Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Trecerea de la societatea industriala la cea informationala a produs cresterea considerabila a rolului femeii pe piata muncii. Astazi femeile nu intimpina mari dificultati de a se angaja la acele posturi, la care cindva lucrau doar barbatii.
Actualitatea temei in cauza rezulta din elementele de discriminare care persista, totusi, pe piata muncii din Republica Moldova, in cadrul careia imaginea femeii devine tot mai impunatoare.
in ultimul deceniu femeile apar tot mai frecvent in domeniul de afaceri. Desi ponderea femeilor in rindurile oamenilor de afaceri este destul de joasa, conform datelor articolului lui V. Rusu "Businessmeni cu fusta", ea este in continua crestere (9,7% din femei, pentru anul 2007 - si-au initiat propria afacere), cauzele fiind:
- de ordin material (independenta financiara);
- aspectul etico-moral (femeile muncesc pentru ca se simt utile societatii);
- motive de compensatie (nu se simt singure, uita de problemele personale).
Un lucru curios este ca OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), Forumului Economic Mondial de la DAVOS, impreuna cu organizatia Manpower au declarat ca solutia subestimata pentru a depasi criza financiara globala este implicarea mai mare a femeilor pe piata muncii si in economie.
Domeniile de activitate a femeilor de pe piata muncii Moldovei au fost structurate in urma studiului prezentat pe site-ul national de statistica, dupa cum este aratat in diagrama. Astfel, este vizibil ca femeile intr-adevar sunt incadrate in toate domeniile de activitate, insa a lucra undeva nu inseamna a capata cel mai inalt statut social.
in conditiile de incertitudine ale RM este complicat sa te mentii la un post de munca pentru o perioada lunga de timp. in mediu femeile lucreaza la acelasi post de munca 5-7 ani, unul din motivele principale fiind incorectitudinea alegerii modalitatii de anagajare. Agentiile de ocupare a fortei de munca nu sunt suficient solicitate.
Efectele subutilizarii potentialului feminin sunt: imbatrinirea populatiei, plecarea femeilor peste hotare; micsorarea natalitatii; descurajarea dorintei femeilor de a face studii; lipsa creativitatii in stiinta.
Conform Codului Muncii RM, fiecare persoana, in momentul angajarii trebuie sa semneze un contract de munca, cu toate acestea, 64,8% din femeile care activeaza pe piata muncii ramin a fi fara contract de munca. insa, nici contractul de munca nu confera stabilitate pe piata muncii; sunt posibile disponibilizari, micsorari de salariu. Studiul efectuat de A. Barca si D. Vaculovschi: "Situatia femeilor pe piata fortei de munca", ofera informatia ca in 100 din 100 de cazuri, angajatorii inainteaza restrictii neoficiale angajatilor, fara a fi stipulate in contractul de munca.
La capitolul discriminare, Moldova a ratificat Conventia ONU asupra Eliminarii Tuturor Formelor de Discriminare fata de Femei (CEDAW) in 1994. Astfel, in februarie 2006, a fost adoptata Legea cu privire la asigurarea egalitatii de sanse femei-barbati in Republica Moldova. Cu toate acestea, in RM, conform studiului efectuat de V. Trofimov: "Femei si barbati pe piata muncii", salariul mediu al unei femei constituie 72,3% din salariul mediu al unui barbat.
Fenomenele de discriminare pot fi constatate si la nivelul instruirii profesionale. Astfel, in Moldova, organizatiile acorda prioritate la instruire mai intii barbatilor(36,5%), instruirea femeilor se efectueaza doar in organizatie(36,5%) si la instruire in strainatate pleaca doar barbatii(23,1%). 50,3% din firmele din RM prefera ca barbatii sa ocupe posturile cheie ale organizatiei (iar 8,5% din firme nu permit categoric participarea la concurs a femeilor). Motivul pe care se fundamenteaza prioritatile barbatului in posturile cheie este invocat ca fiind nemultumirea firmelor atunci cind femeile pleaca in concediu de maternitate.
Hartuirea - alt aspect discriminatoriu aparent pe piata muncii din Republica Moldova, lichidind direct productivitatea femeilor, satisfactia muncii, imposibilitatea promovarii, imposibilitatea cresterii salariale. in aceste conditii, femeile lucratoare renunta benevol la locul de munca. in 34% din cazuri, renuntarea e motivata de salariul mic, 21% - discriminarea salariala, 20% - programul de munca impus de patron, 9% - conflict personal cu patronul.
in afara de aspectele discriminatorii, spre deosebire de economia socialista, cind fiecare perosoana este asigurata cu un post de munca, in economia de piata nu toate persoanele pot fi incadrate pe piata muncii. La moment, in jur la 40% din femeile apte de munca(persoane economic active) din RM, conform BIM-ului, se inscriu in categoria de someri. Oportunitatile de imbunatatire a situatiei femeilor pe piata muncii din Moldova nu este una din prioritatile statului, insa, urgentarea elaborarii unei politici sociale de sustinere a femeilor este argumentata de faptul ca peste 64,4% din femeile aflate inca pe piata muncii RM exprima doleante de a pleca la munca peste hotare.
Elaborarea unor astfel de politici poate conferi mai multa incredere si independenta femeilor, deoarece anume ele sunt veriga de ata care dau nastere viitorului, iar calitatea acestui viitor depinde de prezentul in care sunt stimulate sa traiasca si sa activeze femeile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte calitative ale situatiei femeilor pe piata muncii din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!