Asocierea Bauturilor cu Preparate

Extras din referat Cum descarc?

Spuneam candva ca somelierul este responsabil, printre altele, cu fericirea, cu starea de beatitudine creata de armonia imbinarii dintre vin si mancare. Daca analizam verbul ,,a bea", vom observa ca radacina lui vine din latinescul bibitus si poate desemna starea de bine data de euforia consumarii unei bauturi ce are in concentratie si volume alcoolice, dar si ,,betia de fericire" data de un sentiment placut, sau de o buna simbioza gustativa. Aici intervine somelierul-artist, cel care lucreaza cu dorintele, rostite sau nu, ale clientului si le transforma in emotii nu numai olfactive si gustative, ci si spirituale. Ca sa fiu mai precis, le transforma in emotii pozitive. Este un arhitect al starii de bine, pe care o construieste discret, cu migala, intr-un stil personalizat pentru fiecare client in parte. 
Somelierul-artist isi scaneaza fiecare oaspete inca de la intrarea acestuia in restaurant. Ii creioneaza profilul psihologic dupa felul in care este imbracat, dar si dupa felul in care isi poarta imbracamintea, dupa gesturi, dupa expresia fetei, dupa atitudinea generala. 
Somelierul-artist va sti intotdeauna ce anume sa sugereze clientilor astfel incat acestia sa ajunga in starea de bine. La un moment dat, toti percep satisfactia, dar numai initiatii ii pot identifica in mod corect originale. 
Somelierul-artist stie tot ceea ce stie si somelierul-meserias despre vinuri, bauturi, cigaruri si asocieri cu preparatele culinare. In plus insa, el aduce rafinamentul asocierilor din latura spirituala a oricarei experiente gourmet autentice. De ce face toate acestea? Sunt multe raspunsuri. Poate pentru ca-i place ceea ce face, poate pentru ca simte si el, odata cu cel caruia i-a oferit serviciile, starea de bine si, nu in ultimul rand, pentru ca este un creator de emotii enogastronomice.
1.Recomandarea sortimentelor de bauturi conform regulilor de asociere
Recomandarea sortimentelor de bauturi poate fi:
1) orala
2) cu ajutorul listei de bauturi
Recomandarea orala:
1) Bauturile, se recomanda si se servesc fie incluse in structura meniurilor, la mesele principale obisnuite si organizate in cursul zilei, fie servite ca atare in cursul zilei, insotite de mici gustari sau preparate culinare de baza, deserturi etc.
Pentru o recomandare corespunzatoare, lucratorul din procesul servirii trebuie sa fie bine informat proportional, in cunoasterea sortimentelor, tehnologia de obtinere, continutul acestora pentru a le recomanda, prevazute si servite in functie de ocazia solicitarii lor pentru consum.
2) Lista de bauturi (cartea de vinuri):
Lista de bauturi cuprinde totalitatea bauturilor alcoolice si nealcoolice, simple sau in amestec pe care un restaurant le ofera clientilor sai.
In lista de bauturi, produsele oferite se inscriu in ordinea: prezentare si servire la masa grupate astfel:
- Aperitive: - rachiuri, vermuturi, bitter, vinuri speciale (aperitive, bauturi pe baza de anason). 
- Vinuri: - albe,roze, rosii, spumoase si spumante.
- Berea: - sortimente din productie interna si din import.
- Digestive: - coniacuri, lichioruri.
- Bauturi racoritoare: - sucuri, nectaruri, siropuri, bauturi carbogazoase, ape minerale.
- Cafele, ceaiuri
- Bauturi amestecuri de bar
Listele de bauturi se intocmesc respectandu-se regulile generale precizate anterior, cu precizarea ca bauturile se inscriu cu denumirea comerciala completa, care trebuie sa respecte originea sortimentala respectiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asocierea Bauturilor cu Preparate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!