Asocierea băuturilor cu preparate

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3208
Mărime: 150.63KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Arsenie Miu
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Spuneam candva ca somelierul este responsabil, printre altele, cu fericirea, cu starea de beatitudine creata de armonia imbinarii dintre vin si mancare. Daca analizam verbul „a bea”, vom observa ca radacina lui vine din latinescul bibitus si poate desemna starea de bine data de euforia consumarii unei bauturi ce are in concentratie si volume alcoolice, dar si „betia de fericire” data de un sentiment placut, sau de o buna simbioza gustativa. Aici intervine somelierul-artist, cel care lucreaza cu dorintele, rostite sau nu, ale clientului si le transforma in emotii nu numai olfactive si gustative, ci si spirituale. Ca sa fiu mai precis, le transforma in emotii pozitive. Este un arhitect al starii de bine, pe care o construieste discret, cu migala, intr-un stil personalizat pentru fiecare client in parte.

Somelierul-artist isi scaneaza fiecare oaspete inca de la intrarea acestuia in restaurant. Ii creioneaza profilul psihologic dupa felul in care este imbracat, dar si dupa felul in care isi poarta imbracamintea, dupa gesturi, dupa expresia fetei, dupa atitudinea generala.

Somelierul-artist va sti intotdeauna ce anume sa sugereze clientilor astfel incat acestia sa ajunga in starea de bine. La un moment dat, toti percep satisfactia, dar numai initiatii ii pot identifica in mod corect originale.

Somelierul-artist stie tot ceea ce stie si somelierul-meserias despre vinuri, bauturi, cigaruri si asocieri cu preparatele culinare. In plus insa, el aduce rafinamentul asocierilor din latura spirituala a oricarei experiente gourmet autentice. De ce face toate acestea? Sunt multe raspunsuri. Poate pentru ca-i place ceea ce face, poate pentru ca simte si el, odata cu cel caruia i-a oferit serviciile, starea de bine si, nu in ultimul rand, pentru ca este un creator de emotii enogastronomice.

1.Recomandarea sortimentelor de băuturi conform regulilor de asociere

Recomandarea sortimentelor de băuturi poate fi:

1) orală

2) cu ajutorul listei de băuturi

Recomandarea orală:

1) Băuturile, se recomandă şi se servesc fie incluse în structura meniurilor, la mesele principale obisnuite şi organizate în cursul zilei, fie servite ca atare în cursul zilei, însotite de mici gustări sau preparate culinare de bază, deserturi etc.

Pentru o recomandare corespunzătoare, lucrătorul din procesul servirii trebuie să fie bine informat proportional, în cunoasterea sortimentelor, tehnologia de obtinere, continutul acestora pentru a le recomanda, prevăzute şi servite în functie de ocazia solicitării lor pentru consum.

2) Lista de băuturi (cartea de vinuri):

Lista de băuturi cuprinde totalitatea băuturilor alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec pe care un restaurant le oferă clientilor săi.

În lista de băuturi, produsele oferite se înscriu în ordinea: prezentare şi servire la masă grupate astfel:

- Aperitive: - rachiuri, vermuturi, bitter, vinuri speciale (aperitive, băuturi pe bază de anason).

- Vinuri: - albe,roze, rosii, spumoase şi spumante.

- Berea: - sortimente din productie internă şi din import.

- Digestive: - coniacuri, lichioruri.

- Băuturi răcoritoare: - sucuri, nectaruri, siropuri, băuturi carbogazoase, ape minerale.

- Cafele, ceaiuri

- Băuturi amestecuri de bar

Listele de băuturi se întocmesc respectându-se regulile generale precizate anterior, cu precizarea că băuturile se înscriu cu denumirea comercială completă, care trebuie să respecte originea sortimentală respectivă.

Preview document

Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 1
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 2
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 3
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 4
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 5
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 6
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 7
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 8
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 9
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 10
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 11
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 12
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 13
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 14
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 15
Asocierea băuturilor cu preparate - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Asocierea Bauturilor cu Preparate.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Organizarea activității unității într-un restaurant pescăresc

Argument La baza acestei lucrari sta descoperirea vocatiei pentru meseria aleasa si practicata timp de doi ani, in care activitatea prestata mi-a...

Vânzător în unitățile de alimentație

CAPITOLUL I Organizarea unitatii de alimentatie publica: I.1. Caracterizarea unitatii de alimentatie publica Caru’ cu Bere, o adevarata legenda...

Tehnica servirii cinei

Argument Oferta serviciilor în restaurante se incadreaza in sfera serviciilor comerciale, fiind definite ca o “ arta profesionala”, in care...

Tehnica servirii preparatelor lichide

ARGUMENT Cînd vine vorba de ciorbă, cu toţii sîntem în aceeaşi oală. Nu poţi să te împotriveşti acestui joc de cuvinte - cel puţin nu în Balcani....

Tehnica servirii preparatelor din vânat

ARGUMENT Având în vedere creşterea mare a localurilor de tip restaurant în sec. XXI şi creşterea calităţii serviciilor tehnica servirii...

Alcătuirea și servirea meniurilor tehnologia hotelieră

Introducere Servirea clienților cu preparate culinare și băuturi în unitățile de alimentație, în cantine sau alte unități de consum colectiv...

Caiet de practică Restaurant Sergiana, Brașov

Unitatea de producţie din comuna Poiana Mărului - situată la poalele Masivului Piatra Craiului, la 35 km de Braşov - a devenit nucleul de...

Tehnica servirii preparatelor din carne de ovine

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE Printre grijile si preocuparile cotidiene ale omului se numara si procurarea si pregatirea unor produse pentru a...

Ai nevoie de altceva?