Asociația internațională pentru Dezvoltare - obiective, resurse și politici de finanțare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 Aspecte generale privind Asociatia Internationala pentru Dezvoltare
1.1 Scurt istoric 3
1.2 Misiunea si obiectivele Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare 5
Capitolul 2 Resursele Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare
2.1 Constituirea resurselor 8
2.2 Intalnirea pentru reaprovizionare IDA17 9
Capitolul 3 Politicile de finantare ale Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare
3.1 Surse de finantare a statelor membre AID si criteriile de eligibilitate 12
3.2 Imprumuturile acordate de AID Afganistanului 13
Capitolul 4 Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte generale privind Asociatia Internationala pentru Dezvoltare
1.1 Scurt istoric
Banca Mondiala cunoscuta sub denumirea de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a luat fiinta in anul 1944, rolul acesteia fiind acela de a sprijini si de a ajuta tarile din Europa sa-si revina financiar dupa Cel de-al Doilea Razbon Mondial. Dupa cativa ani de functionare, BIRD a decis sa se axeze mai mult pe tarile care sunt in curs de dezvoltare.
In jurul anului 1950, BIRD a ajuns la concluzia ca tarile cele mai sarace ale lumii au nevoie de niste conditii de acordare a imprumuturilor mai accesible in comparatie cu cele existente pentru ca acestea sa-si permita sa imprumute banii necesari pentru a se putea dezvolta. Tot in acest an, Organizatia Natiunilor Unite si guvernul Statelor Unite ale Americii au propus infiintarea unui program prin care tarile sarace puteau beneficia de imprumuturi concesionale care sa le ajute in dezvoltarea lor economica, avand si sprijinul donatorilor multilaterali, acest lucru concretizandu-se in crearea Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare. Acesta este o agentie interguvenamentala si are rolul de a acorda imprumuturi tarilor in curs de dezvoltare fiind administrata de catre Eugene Negre.
Asociatia Internationala pentru Dezvoltare a dobandit un rol important in cadrul BIRD si a reusit sa primeasca sprijin si pe plan extern din partea senatorului Mike Monroney din Oklahoma. Acesta era preocupat de aceste credite acordate de AID tarilor sarace, in care Banca Mondiala avea si ea o functie importanta, deoarece acesta oferea sprijin Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare.
In luna ianuarie 1960, Banca Mondiala a inaintat articolele cu privire la aprobarea activitatii desfasurate de AID tuturor membrilor, primind acceptul de la toate tarile membre si anume Australia, Canada, China, Germania, India, Italia, Malaezia, Norvegia, Pakistan, Sudan, Suedia, Tailanda, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii , si Vietnam, Romania nefiind membra. 
Asociatia Internationala pentru Dezvoltare a fost lansata la data de 24 septembrie 1960 si avea o finantare initiala de 921,7 milioane de dolari. In primele opt luni de functionare, AID a acordat imprumuturi catre patru tari in valoare de 101 milioane de dolari.
Asociatia Internationala pentru Dezvoltare are in prezent 172 de tari membre si este considerata ca fiind una dintre cele mai mari surse de asistenta pentru 81 de tari, cele mai sarace, dintre care 39 de tari sunt in Africa si este singura si cea mai mare sursa donatoare de fonduri pentru serviciile sociale fundamentale din aceste tari. Operatiunile si proiectele finantate de catre AID au rolul de a produce schimbari pozitive in tarile afectate, in care populatia acestora supravietuieste cu mai putin de 2 USD pe zi.
Conditiile in care AID imprumuta banii sunt preferentiale, astfel rambursarea imprumuturilor oferite se face intre 25 si 40 de ani, oferind si o perioada de gratie de la 5 la 10 ani.
In afara imprumuturilor oferite, AID ofera sprijin financiar prin acordarea de subventii si tarilor care au probleme legate de datorii. Avand in vedere acest lucru, AID ofera posibilitatea reducerii datoriilor tarilor care sunt puternic indatorate prin organizatiile infiintate cu acest scop si anume Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) si Multilateral Debt Relief Initiative (MDRI).
De-a lungul activitatii sale, AID a sprijinit un numar de 108 de tari, iar imprumuturile acordate acestor tari au crescut in ultimii trei ani, ajungand la o valoare de 15 miliarde de dolari pe an, iar jumatate din aceste imprumuturi fiind acordate numai tarilor din Africa.
1.2 Misiunea si obiectivele Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare
Unele tari sarace ale lumii apeleaza la AID pentru a le oferi un sprijin financiar in ceea ce priveste nevoia lor urgenta de a se dezvolta economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asociatia Internationala Pentru Dezvoltare-Obiective, Resurse si Politici de Finantare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!