Asistența Socială

Extras din referat Cum descarc?

Politica sociala a statului reprezinta un ansamblu de scopuri si instrumente de analiza prin care puterea publica realizeaza afectarea normativa a resurselor publice si a distribuirii veniturilor in perspectiva umanista a dreptatii sociale.
Politica sociala urmareste rezolvarea marilor probleme sociale legate de sanatate, educatie, locuinte si se realizeaza prin interventia statului asupra urmatoarelor categorii de beneficiari: familii cu multi copii fara sustinere materiala, copii orfani, persoane aflate in incapacitate de munca definitiv sau temporar, persoane varstnice etc. In general, nu se poate elabora "o lista universala" de componente ale politicii sociale asupra carora statul doreste si poate sa actioneze prin intermediul politicii sociale deoarece aceasta cuprinde o arie mai larga sau mai restransa de obiective sociale determinata de organizarea societatii, in general si in functie de politica promovata de partidul de guvernamant si mecanismele politice specifice acestuia.
Protectia sociala a devenit la ora actuala o tema majora pentru intreprinderi, stat, salariati si toti ceilalti factori implicati in actiuni sociale reprezentand nu doar un element fundamental al politicii sociale (ca instrument) cat mai cu seama obiectivul sau central.
In general, abordarea conceptului de protectie sociala se face din doua unghiuri de vedere: al ofertantului si al beneficiarului. Ca in orice raport cerere-oferta, pretul (respectiv, al protectiei sociale) se va forma, in conditiile unei piete libere a serviciilor sociale, dar si tinand cont de caracterul colectiv al acestui tip de servicii, la intersectia nevoilor cu resursele. Pretul protectiei sociale se exprima prin costurile ocazionate de producerea serviciilor sociale a caror efect este siguranta sau securitatea sociala.
Un gen special de protectie este cerut de conditiile cauzate de tranzitie. In aceasta situatie protectia este solicitata pentru a putea asigura omului traversarea unei perioade mai scurte sau mai lungi de timp. De aceea se apreciaza ca politica sociala a perioadei de tranzitie se caracterizeaza in primul rand prin asigurarea protectiei sociale in fata fenomenelor inerente acestei etape (somaj, inflatie, accentuarea saraciei, marginalizarea sociala etc).
Conceptul de asistenta sociala. Caracteristici si principii ale asistentei sociale
Intr-un concept modern, sistemul de asistenta sociala poate fi definit ca totalitatea
principiilor umanitare pe care se intemeiaza ajutorul acordat unor membrii ai comunitatilor, aflati in nevoie, sau sistemul de asistenta sociala reuneste ansamblul mijloacelor tehnico-financiare utilizate de administratia publica centrala si locala pentru materializarea politicilor sociale nationale.
Asistenta sociala reprezinta componenta protectiei sociale care, prin reglementari juridice, pune in aplicare programe nationale si regionale in vederea sustinerii unor ajutoare, indemnizatii, alocatii si servicii sociale destinate familiilor cu copii, varstnicilor, copiilor si adultilor cu deficiente si altor categorii de persoane aflate in dificultate sau in situatie de nevoie.
Nevoia sociala pentru unele persoane poate fi stabilita ca un ansamblu de nevoi a caror satisfacere trebuie considerata ca fiind necesara pentru asigurarea unui nivel minim de trai in concordanta cu cel al membrilor comunitatii. Daca nevoile fundamentale nu pot fi satisfacute - hrana, imbracaminte etc. - inseamna ca avem de-a face cu saracia.
In mod frecvent termenul de asigurari sociale se substituie celui de asistenta sociala. Daca sistemul asigurarilor sociale este un sistem contributiv la care participa angajatorii si angajatii, sistemul de asistenta sociala este un sistem de ajutorare finantat de la bugetul de stat si bugetele locale, in interesul persoanelor care nu sunt apte de munca si nu dispun de mijloacele necesare traiului.
Caracteristicile asistentei sociale sunt:
a) asistenta sociala, ca o componenta a sistemului de protectie sociala este o institutie relativ independenta si se adreseaza persoanelor care nu pot munci sau sunt dezavantajate social;
b) sistemul juridic care ii reglementeaza actiunile si interventiile, aplica programele umanitare pentru asigurarea in practica a politicilor sociale stabilite de administratia publica centrala si locala;
c) finantarea serviciilor sociale si a ajutoarelor, indemnizatiilor si alocatiilor familiale se
asigura de la bugetul de stat si bugetele locale.
Asistenta sociala imbraca forme variate de sprijin pentru persoanele in dificultate si se bazeaza pe urmatoarele principii:
o universalitatea dreptului, respectiv toate categoriile de persoane aflate intr-o
anumita situatie de criza beneficiaza de acelasi drept;
o acordarea dreptului in functie de nevoi, persoanelor sau familiilor, pe baza
analizei situatiei acestora prin ancheta sociala;
o autodeterminarea, adica terapia sociala se stabileste cu acordul persoanei care
urmeaza sa beneficieze de asistenta sociala;
o confidentialitatea intemeiata pe secretul profesional al asistentului social, cu
respectarea dreptului persoanei beneficiare de asistenta sociala;
Reglementari internationale privind asistenta sociala
Asistenta sociala se restructureaza si se dezvolta in cadrul fiecarui stat in raport de situatia existenta a populatiei si de traditiile locale si regionale. Potrivit prevederilor art. 22 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului se stabileste ca orice persoana, in calitatea sa de membru a societatii, are dreptul la securitate (protectie) sociala si deci, la asistenta sociala; ea este indreptatita ca, prin efortul national si colaborarea internationala, tinand seama de resursele fiecarei tari, sa obtina realizarea drepturilor economice, sociale si culturale indispensabile pentru demnitatea sa si pentru libera dezvoltare a personalitatii sale.
Urmare a Declaratiei de la Philadelphia, Organizatia Internationala a Muncii are obligatia de a sprijini statele pentru elaborarea de programe proprii pentru :
o cresterea nivelului de viata;
o extinderea masurilor de securitate (protectie) sociala in vederea asigurarii unui venit garantat pentru toti cei care au nevoie de protectie;
o protectia minorilor, a femeilor gravide si a celor care alapteaza;
o asigurarea unui nivel adecvat de alimentare si acordarea de sprijin pentru a avea acces la o locuinta.
Totodata, Declaratia a proclamat principiile fundamentale pentru activitatea Organizatiei Internationale a Muncii, respectiv:
o saracia, acolo unde exista, constituie un pericol pentru prosperitatea tuturor categoriilor depopulatie;
o lupta contra saraciei trebuie sa existe in cadrul fiecarui stat si prin efort international, continuu si concentrat, reprezentantii angajatilor si angajatorii trebuie sa coopereze, alaturi de membrii guvernelor participand la negocieri pentru fundamentarea, in conditii democratice, pentru promovarea binelui comun si a imbunatatirii conditiilor de viata. Consiliul Europei actioneaza pentru realizarea unei uniuni stranse intre democratiile europene, pentru ca intr-un cadru organizat sa se garanteze pacea sociala, progresul national,libertatea si drepturile omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Sociala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!