Asistenta Financiara Europeana - Analiza Capacitatii de Absorbtie a Fondurilor Comunitare in Romania

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Structurata in patru capitole, lucrarea de fata prezinta informatii privind fondurile puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana tarii noastre.
Este cunoscut faptul ca Uniunea Europeana a devenit cea mai importanta sursa de finantare nerambursabila din Romania, in conditiile in care asistenta financiara oferita de Uniunea Europeana a crescut incepand cu anul 2000 la peste 650 milioane Euro pe an. 
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM), organizatiile neguvernamentale (ONG), institutiile publice sau private pot solicita finantare in conditiile stabilite pentru fiecare program. Aceasta forma de asistenta financiara a primit denumirea de "Fonduri" si reprezinta doar o parte a asistentei financiare totale oferite de Uniunea Europeana Romaniei, asistenta care se imparte in trei categorii: 
fonduri, investitii publice, respectiv sprijin institutional direct.
In primul capitol al lucrarii am prezentat fondurile pre-aderare puse la dispozitia Romaniei de catre U.E.
Uniunea Europeana a pus la dispozitia Romaniei mai multe instrumente de finantare nerambursabila : PHARE, ISPA, SAPARD; 
PHARE este primul instrument financiar nerambursabil conceput de Uniunea Europeana pentru a sprijini Europa Centrala si de Est in evolutia catre o societate democratica si o economie de piata. Infiintat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria (primele doua tari in care s-a realizat trecerea de la regimul comunist la democratie), programul s-a extins treptat.
ISPA a fost creat in 1999 si functional din 2000, cu o abordare similara Fondului de Coeziune, concentrandu-se pe finantarea proiectelor de infrastructura in domeniile mediului si transportului. 
SAPARD a fost conceput pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est care sunt in curs de aderare la Uniunea Europeana, cat si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comuna. 
In al II lea capitol am prezentat fondurile europene post-aderare. Acestea cuprind trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv:
-Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR)
-Fondul Social European(FSE)
-Fondul de Coeziune (FC)
De asemena , exista doua Actiuni Complementare, respectiv:
-Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala (FEADR)
-Fondul European pentru Pescuit (FEP)
Capitolul III l-am dedicat analizei capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare in Romania. Aici am prezentat scurte notiuni teoretice cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare, precum si situatia absorbtiei fondurilor comunitare de catre Romania in principalele domenii de activite.
In Capitolul IV am formulat concluziile acestui referat si am propus si o serie de recomandari pentru imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare de catre tara noastra , deoarece situatia este aproape dezastruoasa.
Concluzia a fost ca Romania are mari probleme in absorbtia fondurilor comunitare. Tara noastra se regaseste pe antepenultima pozitie in Europa Centrala si de Est, la acelasi nivel cu Slovacia, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor U.E., ceea ce este complet nesatisfacator.
Ca si recomandari am considerat ca trebuie sa se simplifice procedurile si documentatia necesara, resursele umane sa fie mai bine pregatite, sa existe o mai buna conectare a intregului sistem de gestiune a fondurilor structurale la nivelurile superioare de decizie din cadrul Guvernului, sa fie finantate activitatile cele mai eficiente, aducatoare de profit, cofinantarea sa fie imbunatatita, sa fie crescuta transparenta pe parcursul procesului decisional si sa existe o informare mai buna asupra fondurilor comunitare oferite tarii noastre.
Capitolul 1 FONDURI PRE-ADERARE
Din anul 2000, Uniunea Europeana a creat o serie de intrumente pentru a veni in sprijinul statelor candidate din Europa Centrala si de Est pentru pregatirea acestora pentru aderare. Aceste instrumente sunt: PHARE, ISPA si SAPARD. 
1.1. PHARE
Acest program al Uniunii pentru statele membre are la baza o serie de negocieri si programari anuale ale asistentei din partea Uniunii, care se finalizeaza prin memoranduri de finatare, incheiate anual intre Comisia Europeana si guvernele statelor membre. 
Programul PHARE a fost creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria. Scopul acestui program este de a ajuta aceste doua tari in procesul de tranzitie de la regimul comunist la cel democratic, de aici vine si numele Poland Hungary Aid for Reconstruction of the Economy.
Pe masura ce alte state din centrul si estul Europei renuntau la regimul comunist acestea erau incluse in program. Astfel, in 1996, 13 state primeau fonduri nerambursabile Phare: 10 state candidate printre care amintim de: Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia; Albania, Bosnia-Herozegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia.
In anul 2000, ultimele trei tari, Albania, Bosnia-Herozegovina si Fosta Republica Iugoslava Macedonia, au fost incluse intr-un alt program denumit CARDS, adica Asistenta Comunitara pentru Reconstruirea, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor, iar Phare s-a concentrat exclusiv pe sustinerea procesului de aderare a celor 10 state candidate din Europa Centrala si de Est.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asistenta Financiara Europeana - Analiza Capacitatii de Absorbtie a Fondurilor Comunitare in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!