Asigurările și reasigurările în Europa, fiscalitatea acestora

Extras din referat

Piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor 
Cresterea si diversificarea activitatii economice si, implicit, a schimburilor internationale de valori au dus la crearea si dezvoltarea unor piete active si concurente de asigurari si reasigurari.Asigurarile si reasigurarile sunt marcate de un grad ridicat de eterogenitate determinat de existenta unei mari diversitati de tipuri si categorii de afaceri. De aceea, nu se poate vorbi de o singura piata a asigurarilor sau a reasigurarilor, ci piete ale asigurarilor si reasigurarilor, fiecare dintre ele fiind individualizata prin preponderenta unor anumiotr tipuri de tranzactii, prin existenta unor anumite societati de asigurari si reasigurari, cutume, mod de functionare, tranzactionare, reguli.
Tranzactiile internationale cu asigurari sunt puternic marcate de reglementarile nationale ale fiecarei tari.
Dispersia internationala a riscurilor mari prin intermediul asigurarii poate fi realizata in mai multe moduri : prin asigurare directa, posibil prin participarea asiguratorilor straini in calitate de coasiguratori alaturi de societatile nationale, sau prin transferarea unei parti a riscurilor asumate de asiguratorii natioali, prin reasigurare internationala.
In ambele cazuri, asiguratorul / reasiguratorul strain poate opera printr-o societate locala, poate imputernici un agent in strainatate, delegat prin contract sa subscrie afaceri in numele sau, sau sa infiinteze propriile sale filiale in strainatate. In mod similar, asiguratorul / reasiguratorul poate exporta servicii de asigurare, in sensul ca subscrie, de obicei la sediul sau, asigurarea riscurilor localizate in alte tari. Astfel de servicii pot fi oferite nationalilor (acasa saun in strainatate), fie strainilor aflati in tara sa. Aceasta categorie de afaceri poate fi numita "business transfrontiere", termen mai mult descriptiv, dar mai putin confuz decat "service business" folosit, in general, in Uniunea Europeana.
Comertul international cu asigurari este redus in comparatie cu cheltuielile mondiale cu primele de asigurare si cu tranzactiile internationale in orice alt domeniu. Cota ce revni asiguratorilor straini difera considerabil de la o tara la alta, dar a crescut in ultimii ani, mai ales datorita liberalizarii comertului in diferite regiuni ale lumii, precum si fuzionarilor si achizitiilor in domeniu care au marcqat puternic configuratia si evolutia acestui sector. Cu toate acestea, eliminarea tuturor restrictiilor ar putea duce la o crestere globala substantiala, desi inca mai exista unele obstacole. Spre exemplu, in unele tari, consumatorii prefera in general, sa incheie asigurari cu asiguritorii locali desi, uneori reputatia buna a unui asigurator strain poate sa contracareze un astfel de obstacol. La aceasta se adauga si reglementarile din unele tari, oarecum restrictive, daca nu, chiar discriminatorii in privinta operatiilor asiguratorilor straini in aceste tari.
Pietele de reasigurari nu pot fi tratate separat, ci in stransa corelatie cu pietele de asigurari pe care se bazeaza. De altfel, de cele mai multe ori, atat asigurarile cat si reasigurarile se tranzactioneaza pe aceleasi piete. Cea mai puternica cresterea activitatii de asigurare si reasigurare a avut loc in ultimii douazeci de ani.
La baza acestei evolutii rapide se afla mai multi factori si, anume :
(a) Cresterea economica fara precedent a tarilor industrializate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, progresul tehnicsi dezvoltarea socio-umana sub toate aspectele care au facut sa apara noi necesitati ce trebuiau satisfacute. Asigurarile si reasigurarile internationale au reprezentat singura cale ce a generat capacitatea suficienta pentru satisfacerea acestor nevoi.
(b) Schimbarile intervenite in structura pietelor de asigurari in mai multe parti ale lumii, care au fost, in mare parte, determinate de masurile adoptate in unele tari in scopul excluderii sau limitarii activitatii companiilor straine de asigurari pe teritoriul lor, instituind, practic, monopol de stat in domeniul asigurarilor. Totusi datorita, pe de o parte, dimensiunilor reduse ale acestor piete si, pe de alta parte, datorita lipsei de experienta, noii asiguratori interni care si-au asumat raspunderea pentru acoperirea riscurilor interne nu dispuneau de capacitate suficienta in acest sens, obligati sa apeleze la facilitatile oferite de reasigurarile internationale.
Inca din acea perioada, au inceput si au continuat sa-si consolideze pozitia cateva piete mari, care treptat au devenit puternic internationale. Piata internationala a asigurarilor si reasigurarilor a fost, astfel, dominata de companii de profil din Marea Britanie, Elvetia, Franta, S.U.A, Japonia.
Odata cu cresterea cererii de asigurare si reasigurare s-a produs o explozie in numarul companiilor de profil si in alte tari, aparand astfel noi piete, in special in zone libere si in tari ce ofera facilitati fiscale. Totodata, au luat fiinta si companii preponderent de reasigurare care isi desfasoara activitatea pe plan national si regional.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile si Reasigurarile in Europa, Fiscalitatea Acestora.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!