Asigurarea sistemului sanitar din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Legile UE pot avea un impact major asupra furnizarii de servicii medicale, in pofida incercarilor guvernelor nationale de a mentine controlul asupra ingrijirii sanatatii. Rezultatul este ca, din perspectiva medicala, interventiile UE pot fi considerate aleatorii si, uneori, fara efect. O solutie, promovata de unii comentatori, este aceea a promovarii unei politici deschise a UE in domeniul sanatatii. Desi, la diferite niveluri din UE, este inevitabila discutarea unor probleme legate de sanatate ca, de exemplu, noul program pentru sanatatea publica, in cadrul caruia a inceput analiza datelor despre rezultatele tratamentelor, exista limite privind amploarea si rapiditatea actiunilor UE. Sistemele sanitare din statele membre sunt foarte diferite ca organizare si finantare. De aceea este dificil pentru statele candidate sa urmeze un sistem unitar. Statele candidate UE si-au dezvoltat propria combinatie din aceste sisteme si din modurile de finantare ale sistemului sani.

Sistemul sanitar din Romania- prezent:

Cinci milioane de romani platesc asigurari de sanatate, iar 21 de milioane beneficiaza de ele. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prof. dr. Irinel Popescu, afirma ca situatia finantarii sistemului de sanatate este critica.

Bugetul sanatatii, de 4% din PIB in 2009, este insuficient, iar daca Guvernul nu va face infuzii masive de bani in sistemul sanitar, pacientii ar putea ajunge ca, in trimestrul patru al acestui an, sa isi plateasca integral serviciile din spitale.

Un roman din patru plateste asigurari

Pe langa subfinantarea sistemului de sanatate, seful CNAS a atras atentia si asupra faptului ca minusurile din buget ar putea duce la lipsa de medicamente, materiale sanitare, tratamente spitalicesti si chiar la neplata salariilor cadrelor medicale.

,,Pe buget de avarie pot functiona multe domenii, mai putin Sanatatea", a spus prof. dr. Irinel Popescu. El a explicat ca in 2008 tratamentele in strainatate ale romanilor s-au ridicat la aproape trei milioane de euro, bani pe care CNAS trebuie sa-i achite in acest an.

,,Costurile medicinei moderne au crescut, iar fondurile colectate sunt insuficiente. Banii din asigurari merg catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate care in 2008 a insumat circa trei miliarde de euro, mult mai putin decat in alte tari europene. Romania are doar cinci milioane de contribuabili, in conditiile in care beneficiarii serviciilor medicale, finantate in proportie de 99% din Fond, sunt aproape 21.000.000 de locuitori", a explicat presedintele CNAS.

Cei aproape cinci milioane de angajati din Romania platesc o contributie lunara de 5,5% din salariu. Alti 5,2% sunt livrati de catre angajator.Largirea bazei de colectare a asigurarii de sanatate ar putea fi una dintre solutiile de iesire din impasul financiar.

,,Exista unele categorii de venituri exceptate prin lege de la plata acestei cotizatii catre fondul de sanatate. Este vorba de dividende, dobanzi, cedarea drepturilor de folosinta a bunurilor (chirii) sau drepturi de autor. O persoana care are pe cartea de munca salariul minim pentru care plateste cotizatie la fondul de sanatate, poate avea dividende fabuloase pentru care nu plateste nimic. La fel si cei care au doua tipuri de contracte: unul cu carte de munca si altul pe drepturi de autor. Pe contractul de drepturi de autor, persoana respectiva nu plateste. Este perfect legal, nu stiu daca este si echitabil", a spus Augustus Costache, purtatorul de cuvant al CNAS.

El a adaugat ca aceste probleme au fost discutate la nivelul Consiliului de Administratie al CNAS, dar ca nu a fost facuta o evaluare a impactului financiar pe care l-ar putea avea largirea bazei de colectare a asigurarii de sanatate.

Recent, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, declara ca una dintre solutiile suplimentarii bugetului ar fi introducerea sistemului coplatii. Oficialul a spus ca nu a fost stabilit inca ce servicii medicale ar urma sa intre in acest sistem .

Fonduri neacoperite

Serviciile spitalicesti - 1.987,4 milioane de lei

Medicamente - 1.009, 1 milioane de lei

Programe nationale - 224,4 milioane de lei

Alte domenii - 140,1 milioane de lei

Servicii prespitalicesti - 137,2 milioane de lei

Bani putini, personal mult

In anul 2002, Guvernul a adoptat o hotarare care are ca scop ,,cresterea calitatii ingrijirilor si eficientizarea modul in care se realizeaza accesul la serviciile medicale oferite prin unitatile cu paturi", dupa cum se precizeaza

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarea sistemului sanitar din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
6 733 cuvinte
Nr caractere:
40 388 caractere
Marime:
81.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
spitale, sistem sanitar, ministerul sanatatii
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!