Asigurarea Creditelor de Export

Extras din referat Cum descarc?

1. COORDONATELE REGLEMENTARILOR PRIVIND PIATA UNICA EUROPEANA A ASIGURARILOR
Asigurarea a fost utilizata pentru prima data de catre comerciantii din nordul Italiei, la inceputul secolului al XIV-lea. Urmasii acestora au introdus asigurarea maritima in Marea Britanie, in secolul al XV-lea. La acea vreme, majoritatea transporturilor de persoane, comerciale sau de orice alt fel erau efectuate pe mare. Cea mai mare problema o puneau insa incarcaturile din transporturile comerciale, care reprezentau o mare pierdere (financiara in special) daca nu ajungeau la destinatie. De exemplu,chinezi, pentru a minimiza pierderile care puteau aparea in timpul transportului, distribuiau incarcatura pe mai multe nave, in loc sa o incarce pe o singura nava. In acest fel, fiecare nava transporta marfa mai multor comercianti. Daca se scufunda o nava inainte ca ea sa ajunga la destinatie, piederea se impartea la mai multi comercianti, aceasta fiind mult mai mica in raport cu cea suportata anterior de unul singur. Impartind incarcatura pe mai multe vase, acesti comercianti au fost capabili sa transfere o parte din riscul de dauna.
In zilele noastre , asigurarea este perceputa ca o industrie complexa, o retea regulata care ofera o mare varietate de produse si servicii care vin in sprijinul indivizilor, familiilor si organizatiilor in problemele de risc. Totusi, asigurarile nu au fost mereu complicate. Metode incipiente de asigurare au fost utilizate de-a lungul mai multor secole. In timp, tehnicile de distributie a riscului s-au dezvoltat treptat pana la forma lor actuala.
Evolutia asigurarilor s-a produs in paralel cu cea a legislatiei, a contabilitatii si a formelor de comert. Oamenii de afaceri au invatat sa foloseasca tehnicile de asigurare pentru a micsora riscurile inerente in activitatea lor, asa cum au invatat sa foloseasca contractele pentru a stabili responsabilitatile financiare ale partilor. In trecut, oamenii erau dispusi sa accepte mare parte din riscurile pe care le intampinau, bazandu-se la nevoie pe sprijinul financiar al familiei, sau al comunitatii religioase. Cresterea gradului de complexitate al vieti moderne i-a determinat sa caute protectie impotriva riscului in randul mecanismelor de asigurare formala.
Tehnicile de asigurare au aparut in civilizatiile din Asia si Orientul Mijlociu Islamic, dar si in Europa Medievala. In cele din urma comertul european s-a extins spre America de Nord si restul lumii si, odata cu acesta, s-a extins si asigurarea. Metodele de asigurare s-au extins in functie de nevoile existente la un moment dat. 
1.1 Piata internationala - piata europeana a asigurarilor
In anul 1994, piata asigurarilor era dominata de numai cateva tari dezvoltate economic. Astfel, 69,4% din totalul mondial al primelor la asigurarile de viata reveneau Statelor Unite, Japoniei si Germaniei. Aceste tari, la care se adauga Marea Britanie, Franta, Italia si Canada, adica cele sapte mari puteri industrializate ale lumii, realizau impreuna 83% din primele mondiale la asigurarile de viata.
In anul 1998, pe piata internationala a asigurarilor monopolul era detinut tot cam de aceleasi tari (SUA, Germania, Franta Elvetia, Italia), primele incasate provenind in cea mai mare parte din asigurarile de bunuri si de raspundere civila. Piata americana genereaza in continuare, mai mult de jumatate din primele de asigurare incasate in intreaga lume. In prezent cele mai mari regiuni ale lumii: America de Sud si de Nord, Europa, Asia, genereaza fiecare o treime din volumul total de prime incasate la nivel mondial. Daca in Europa de Vest, SUA, Japonia, primale de asigurare detin o pondere de 7 - 12% din PIB, in Asia de Sud-Est,America Latina sau Europa de Est acestea nu ating nici 5% din PIB. In anul 1999, Europa Centrala si de Est a generat un volum total de prime de 15,2 miliarde USD (aproximativ acelasi ca pentru Belgia sau Brazilia).
La 1 ianuarie 1958 a intrat in vigoare a Tratatului de la Roma, iar piata asigurarilor din fiecare tara membra a CEE functiona in conformitate cu reglementarile nationale juridice si administrative referitoare la contractul de asigurare.
Tratatul prin care se instituia Comunitatea Economica Europeana consacra patru libertati fundamentale menite sa asigure buna functionare a Pietei Comune, si anume: libera circulatie a marfurilor, a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor. Altfel spus, cadrul legislativ comunitar se bazeaza pe o structura formata din doua niveluri:
a. Tratatul de la Roma, care stabileste principiile generale ale Pietei Unice;
b. Directivele adresate statelor membre UE, care le obliga pe acestea sa isi actualizeze legislatia in conformitate cu cea comunitara.
Art. 8 din Tratatul de la Roma arata ca Piata Comuna "va fi creata in decursul unei perioade de tranzitie de circa 12 ani" prin libertatea de miscare si armonizarea legilor statelor membre. Tot in acest articol se defineste Piata Comuna ca fiind "o arie fara frontiere interne, in care libertatea de miscare a marfurilor, persoanelor, serviciilor si a capitalului sunt asigurate in concordanta cu prevederile Tratatului".


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Creditelor de Export.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!