Cap1. Decizia administrativa. Cadru general Cap2. Modele de fundamentare a deciziilor administrative 2.1Modelul managerial traditional 2.2Modelul politic ( incremental ) 2.3Modelele mixte Cap3. Asemanari si deosebiri Concluzii si propuneri Bibliografie
Cap1. Decizia administrativa. Cadrul general Sistemul decizional este reprezentat de ansamblul elementelor interdependente care determina elaborarea si fundamentarea deciziilor. Sistemul decizional in institutia publica reuneste totalitatea deciziilor prin intermediul carora se asigura cresterea gradului de satisfacere a interesului public si implicit misiunea sociala a acesteia. Diversitatea sistemului de nevoi sociale determina fundamentarea unor decizii de tipuri diferite. Continutul sistemului decizional in institutiile si autoritatile publice este puternic influentat de specificul domeniului in care isi desfasoara activitatea institutia sau autoritatea publica, dar si de natura decidentului.Astfel se explica diferentele in ceea ce priveste continutul deciziilor, forma de prezentare a acestora, dimensiunea lor.Fiecare din institutiile si autoritatile care desfasoara activitate in domenii distincte din sectorul public dispune de un sistem decizional propriu. Decizia administrativa este o manifestare de vointa a persoanelor sau organelor administratiei, premergatoare actiunilor de intreprins si prin care acestea opteaza pentru o solutie, in vederea atingerii unui scop, (obiectiv) sau realizarii unei finalitati. Ea apare numai atunci cand exista, in planul judecatii umane, mai multe posibilitati, metode sau variante adecvate, de a rezolva o problema si urmeaza sa se opteze numai pentru una dintre ele, si anume, pentru aceea care pare a fi cea mai avantajoasa. In esenta sa, decizia, care sintetic concretizeaza hotararea de a actiona sau nu intr-un anumit mod fata de un anumit obiectiv, are la baza un proces decizional ce presupune parcurgerea urmatoarelor etape principale: - Initierea deciziei - Definirea obiectivului decizional si a mijloacelor de realizare - Documentarea - Selectarea si analiza informatiilor - Conturarea si analiza obiectivelor decizionale - Adoptarea deciziei - Urmarirea adoptarii si respectarii deciziei - Formularea concluziilor rezultate dupa aplicarea deciziei O conditie fundamentala, ce se impune in cazul deciziilor administrative, este ca ele sa duca la obtinerea unor rezultate maxime cu un consum minim de resurse. Pentru aceasta este necesar ca procesul alegerii solutiilor de aplicat sa satisfaca anumite cerinte si anume: - alegerea trebuie sa fie constienta, precedata de o deliberare - alegerea urmeaza a fi orientata spre unul sau mai multe scopuri - alegerea trebuie sa duca la actiune Cap2. Modele de fundamentare a deciziilor administrative O mare parte a activitatii managerilor din administratia publica consta in elaborarea si adoptarea deciziilor. In principiu, luarea deciziilor in administratia publica consta in a alege dintre diferite alternative si mijloace de indeplinire a acestora pe cele care ar trebui urmate de o organizatie. Procesul decizional se bazeaza pe utilizarea diferitelor modele de fundamentare, cele mai importante fiind: - modelul managerial traditional - modelul politic - modelele mixte.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.