Arabia Saudită

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arabia Saudita

Arabia Saudita se evidentiaza ca o societate plina de contradictii, sfasiata intre modernitatea infrastructurilor sale si traditia tare a islamului celui mai rigorist, wahhabismul.

O tara din care mina petroliera a facut o putere financiara a lumii, cu plasamente de peste 7oo miliarde $ in bancile occidentale (60% in SUAs 30% in Europa), de peste 4 ori PIB-ul tarii (30 de miliarde $ fiind retrasi dupa atentate), dar o tara cu mari discrepante sociale, dominata de familia Al Saoud, numariand intre 3000 si 6000 de menbri, din care 200 de mari printi ocupa toate posturile puterii, in alianta cu seicii wahhabiti, o alianta ce dureaza de peste 200 de ani, o tara marcata de o demografie galopanta si un somaj cronic, o tara plina de tensiuni latente.

Explozia de violenta care s-a produs in lumea islamica dupa razboiul din Irak a atins si Arabia Saudita, tara care parea cea mai stabila din zona. Dupa atentatul de la Ryad, tara se confrunta cu grave problerme sociale si cu afirmarea tot mai puternica a identitatii minoritatii siite din est, zona cea mai bogata in petrol.

Cu aceasta ocazie, se dovedeste ca regatul saudit detine 25 % din rezervele mondiale de petrol si este principalul exportator, singurul care poate livra pe piata milioane de barili suplimentari pe zi, pentru a o stabiliza in caz de crestere amenintatoare a preturilor.

In alta ordine de idei, Arabia Saudita a fost o piesa importanta in dispozitivul antisovietic in timpul Razboiului, finantand miscarile molsumane din zona, in special din Afganistan, dar si altele cum ar fi UNITA din Angola sau CONTRAS din Nicaragua.

De asemenea, investitiile saudite in S.U.A., in valoare de 450 miliarde de dolari, au inceput sa fie amenintate, iar sauditii, care nu stau doar pe o mare de petrol, ci si pe una de dolari nefolositi, au inceput sa-si reorienteze plasamentele, in special spre Europa.

Astfel, principala sfidare cu care se confrunta Arabia Saudita este de natura sociala. Saracia si somajul au crescut foarte mult, in special in randul tinerilor. Pe acest fundal, au ,,inflorit,, organizatiile jihadiste, care produc si exporta teroristi.

Ceea ce se intampla actualmente an Arabia Saudita risca sa ameninte insesi bazele societatii sale, asa cum au fost ele asezate prin pactul semnat in 1744 intre Mahomed Ibn Saud, fondatorul dinastiei, si reformatorul religios Mahomed Ibn Abdel Wahhab, autorul unei variante foarte rigoriste a islamismului sunit.

Pactul prevedea o separare a puterii civile de cea religioasa, separatre care acum tinde sa fie incalcata. Acestia au penetrat in domeniul educatiei, impregnaand leadership-ul religios traditional cu o gandire mult mai politica, care se constitue la baza doctrinara pentru islamismul radical, de expresie terorista.

O problema tot mai presanta devine cea a minoritatii siite din nord- estul tarii, care incep sa-si ceara drepturile, precum: solicit[ alegeri locale si mai multe locuri in parlamentul tarii (unde detin numai 2 locuri din 300). Cer drepturi cetatenesti , mai multa libertate, mai putina coruptie, incetarea discriminarilor, restabilirea drepturilor religioase, centre culturale, carti. Aceste drepturi le-au avut candva.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arabia Saudita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 304 caractere
Marime:
13.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
arabia, tara
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!