Aprovizionarea Intreprinderii si Gestiunea Stocurilor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.2
2. Rolul si functiile stocurilor.3
3. Tipuri de stocuri.6
4. Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale.7
5. Obiective in conducerea proceselor de stocare; elementele functionale de caracterizare a acestora.9
6. Concluzii.12
7. Bibliografie.13


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Datorita dimensiunilor in continua crestere ale activitatii de comert si structurilor tot mai complexe ale acesteia, gestiunea stocurilor de materii prime, materiale si marfuri
dobandeste o actualitate incontestabila.
Intre ritmicitatea productiei, a vanzarii marfurilor si ritmicitatea aprovizionarii unitatilor este necesar sa existe o permanenta sincronizare.
Aprovizionarea cu materii prime si materiale are un caracter intermitent din cauza volumului si diversitatii resurselor materiale necesare desfasurarii activitatii intreprinderii, raspandirii teritoriale a furnizorilor, in timp ce procesul de productie are un caracter continuu. Astfel asigurarea concordantei intre aprovizionare si productie se realizeaza prin constituirea in intreprindere a stocurilor. Uneori este imposibil si neeconomic sa se aprovizioneze materii prime si materiale in momentul cand sunt cerute in productie.
Momentul aprovizionarii tehnico-materiale este precedat de incheierea contractelor economice, de stabilirea volumului si structurii importului, de stabilirea normativelor pentru stocuri de materii prime, materiale, combustibil, de asigurare a conditiilor de receptionare, depozitare si pastrarea materialelor. 
Teoria stocurilor a aparut din necesitatea asigurarii unei aprovizionari ritmice si cu cheltuieli minime a stocurilor de materii prime si materiale in procesul de productie, sau a stocurilor de produse finite si bunuri de larg consum in activitatea de desfacere a marfurilor. 
Stocurile reprezinta cantitati de resurse materiale sau produse (finite sau intr-un stadiu oarecare de fabricatie) acumulate in depozitele de aprovizionare ale unitatilor economice intr-un anumit volum si o anumita structura, pe o perioada de timp determinata, in vederea unei utilizari ulterioare. 
Cu toate ca stocurile sunt considerate resurse neactive, este necesar, in mod obiectiv, sa se recurga la constituirea de stocuri (de resurse materiale) bine dimensionate, pentru a se asigura ritmicitatea productiei materiale si a consumului. 
2. Rolul si functiile stocurilor
Conducerea si controlul stocurilor de resurse materiale reprezinta, in economia de
piata, o activitate careia i se acorda o atentie deosebita datorita implicatiilor economico-financiare importante pe care le determina formarea si detinerea lor. Stocurile sunt cantitati de resurse materiale care se acumuleaza in depozitele si magaziile unitatilor
economice, intr-un anumit volum si o anumita structura, pe o perioada de timp
determinata, cu un anumit scop.
Stocurile sunt de fapt rezultatul activitatilor de aprovizionare si de desfacere, al activitatii comerciale, in general, care sunt dependente de natura si caracteristicile materialelor si produselor, de conditiile si modalitatile de furnizare si asigurare-transport, de strategiile care se elaboreaza pe aceasta linie, in scopul indeplinirii obiectivului de baza specific agentilor economici. 
In general, scopul formarii stocurilor este diferit; la nivelul economiei, guvernul constituie stocuri sub forma rezervei nationale la resursele materiale strategice sau deficitare pentru a pune la adapost economia nationala de influenta unor factori de forta majora (seisme, inundatii, stare de necesitate, evitarea conjuncturilor economice nefavorabile sau a penuriei).
Agentii economici isi constituie stocuri de resurse materiale sau de produse pentru a asigura alimentarea continua a subunitatilor de consum sau servirea clientilor in vederea desfasurarii normale a activitatii si realizarii astfel a obiectivelor ce si le-au propus. Formarea stocurilor de materiale si produse asigura conditii optime pentru desfasurarea, dupa un sistem rational, a activitatii fiecarei unitati economice; fara stocuri nu se poate obtine utilizarea judicioasa a capacitatilor de productie, nu se pot satisface cererile clientilor in stricta concordanta cu pretentiile pe care le emit, nu se pot desfasura o serie de operatii din sistemele de aprovizionare si desfacere cu cheltuieli rezonabile. Toate acestea pentru ca stocurile indeplinesc o "functie vitala", aceea de decuplare si de
armonizare a fluxului: cumpararea, transportul, receptia-depozitarea, pregatirea pentru consum - utilizarea materialelor, trecerea acestora prin fazele de prelucrare pana la magazia de produse finite, expedierea sau livrarea produselor la clienti, in magazinele proprii sau ale distribuitorilor specializati pentru desfacere-vanzare.
Aprovizionarea conditioneaza in mod hotarator politica de stocuri si metodele de gestionare a acestora. In privinta aprovizionarii, intre cele doua verigi comerciale exista unele deosebiri cu privire la contractele de aprovizionare, marimea loturilor si rupturile de stoc.
? Aprovizionarea intreprinderilor cu ridicata se face pe baza contractelor incheiate pana la nivel de detaliu. In schimb, magazinele (unitati, puncte de vanzare) se aprovizioneaza de la intreprinderile comerciale cu ridicata sau direct de la producator, pe baza unui contract cadru (general) atunci cand stocul existent scade sub nivelul de aprovizionare (de alarma).
? Aprovizionarea depozitelor se face in loturi mari si in sortiment industrial, de la un numar mare de furnizori. Magazinele cu amanuntul au de multe ori drept mici furnizori intreprinderile cu ridicata, care le livreaza marfurile in sortiment comercial si loturi mici.
? In fine, in cazul unei rupturi de stoc, magazinele cu amanuntul au actualmente, posibilitati reale si multiple de a se redresa, adica de a-si completa cu articole lipsa stocul in mod operativ de la depozit, cu conditia sa dispuna de marfa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aprovizionarea Intreprinderii si Gestiunea Stocurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!