Aplicarea Deciziilor de Grup in Administratia Publica din Romania

Extras din referat Cum descarc?

1. Decizia de grup
In ultimii ani s-au inmultit deciziile luate in cadrul unor grupuri de lucru, desi in administratia publica, situatiile in care managerul ia singur deciziile sunt cele mai frecvente. In institutiile publice au inceput sa se deruleze activitati sub forma de proiecte ceea ce a adus la crearea unor grupuri de lucruri mixte alcatuite din specialisti cu formare diferita si care apartin unor subdiviziuni diferite ale organizatiilor. In cadrul acestor grupuri, deciziile se iau in comun, intre participanti.
Oxford English Dictionary (1989) defineste grupul ca "un numar de persoane sau lucruri private ca formand o unitate caracterizata prin relatii economice sau clasificate ca o entitate cu similaritati comune". Grupul este o multime de indivizi care sunt prezenti in acelasi loc, in acelasi timp, dar care nu formeaza o unitate si care nu se caracterizeaza prin anumite similaritati.
Deciziile de grup se fundamenteaza atat la nivel central cat si la nivel local al administratiei, permit utilizarea cunostintelor si experientei mai multor functionari publici si specialisti. La eleborarea lor participa mai multe persoane reunite in birouri, directii, comisii, ministere, Guvern, Parlament.
Scopul luarii deciziilor de grup este de a lua in considerare, a intelege bine actiunile de realizare a obiectivelor pe care membrii grupului le considera ca sunt valoroase. Premisa de baza a luarii deciziilor de grup consta in aceea ca, cu atat mai multi vor fi convinsi ca varianta aleasa va fi cea mai buna.
Luarea in gup a deciziilor are avantaje evidente dar, in anumite conditii poate prezenta si inconviente demne de luat in seama.
Avantaje si dezavantaje ale deciziilor de grup:
Avantaje:
1. In procesul decizional de grup sunt generate mai multe informatii si sunt utilizate mai multe cunostinte.
2. Sunt generate mai multe alternative decizionale.
3. Implicarea in aplicarea deciziei finale va fi mai mare din partea celor implicati.
4. Se poate ajunge la imbunatatirea comunicarii, datorita faptului ca managerii implicati isi informeaza subalternii in legatura cu motivele luarii deciziei.
5. In selectarea alternativei optime, grupurile pot fi mai dispuse sa isi asume riscuri mai mari decat decidentii individuali.
6. Cresterea creativitatii rezultata din existenta mai multor abordari si puncte de vedere diferite.
7. Subalternii isi imbunatatesc capacitatea de a lua decizii.
Dezavantaje:
1. Procesul decizional de grup dureaza mai mult si presupune deci costuri mai mari.
2. Datorita faptului ca grupurile nu pot raspunde pentru succesul implementarii, aceasta abordare poate determina aparitia unei situatii in care nimeni nu este raspunzator.
3. Membrii grupului pot fi presati sa accepte decizia preferata de majoritate; de asemenea, unul sau mai multi membri pot domina grupul, reducandu-i eficacitatea.
4. Deciziile de grup pot fi, in unele situatii, rezultatul compromisului sau al indeciziei unei parti a grupului.
5. Indivizii pot incepe sa creada ca ar trebui sa fie implicati in toate deciziile, inclusiv in cele care in mod normal sunt unilaterale si impuse din partea superiorilor.
6. Poate interveni fenomenul numit ,,gandire de grup".
Gandirea de grup apare atunci cand membrii grupului au o puternica dorinta de consens si coeziune si sunt mai putin interesati sa ajunga la cea mai buna solutie cu putinta. Unele cauze ale gandirii de grup sunt izolarea grupului fata de informatiile externe, existenta unui lider puternic si dominant si lipsa de proceduri de cautare potrivita de alternative si asigurare a luarii in considerare a tuturor parerilor.
Managerii pot lua masuri prin care sa evite aparitia gandirii de grup. Este necesar ca fiecare membru al grupului sa evalueze toate alternativele si sa ia in considerare atat avantajele, cat si dezavantajele acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Deciziilor de Grup in Administratia Publica din Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!