Aparitia Leului Moldovenesc

Extras din referat Cum descarc?

APARITIA LEULUI MOLDOVENESC
Trecerea de la o economie de planificata la o economie de piata (odata cu castigarea independentei) a produs o crestere sporita a ratei inflatiei.Cu o asemenea problema cheie s-au confruntat majoritatea tarilor din Europa centrala si de Est precum si cele din cadrul CSI, ele au trecut prin toate treptele inflatiei.
La prima etapa ea a aparut si s-a extins pe neasteptate, iar preturile, scapate de sub controlul statului, au crescut virtiginos.Banii aflati la populatie si in banci nu aveau acoperire cu marfurile.Ei au inundat pietele si au provocat cresterea furtunoasa a preturilor.
Intr-o astfel de situatie se afla si Republica Moldova in anul 1992. Pornind de la situatia creata, Guvernul Republicii Moldova de comun accord cu Banca Mondiala a purces la realizarea unui complex de masuri privind normalizarea situatie in domeniul politicii monetare si a creditelor. Pentru a diminua deficitul acut al lichiditatii la mijlocul anului 1992 (10 iunie), Guvernul a pus in circulatie suplimentara pe langa rubla rusa (care circula) cupoanele in expresie de rubla. Peste un an ponderea cupoanalor constituia circa 78% din toti banii aflati in circulatie.
Ca urmare a adoptarii in iulie 1993 de catre Banca Centrala a Rusiei a hotararii cu privire la incetarea circulatiei rublelor in bancnote de modelul anului 1993, Banca Nationala a Moldoveia a scos din circulatie rublele rusesti de model vechi. In consecinta, cuponul moldovenesc a primit statutul de valuta nationala.
Pregatirile pentru introducerea valutei nationale au inceput inca din anul 1992. In decembrie al aceluiasi an, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat doua documente fundamentale cu privire la valuta si cu privire la asigurarea leului moldovenesc, a fost creat si un comitet special pentru introducerea in circulatie a valutei nationale. Din cauza, insa a situatiei politice complicate, introducerea valutei nationale a fost amanata de cateva ori. La drept vorbind pe multi ii speriau prognozele despre situatia de incertitudine si haos ce se putea instala ca urmare aparasirii zonei rublei ruse. In scopul implementariiunei politici economice eficiente si asigurarii independetei monetare si financiare, la 29 noiembrie 1993 in Republica Moldova a fost introdusa moneda nationala leul moldovenesc -conform cursului de 1000 cupoane pentru 1leu. Din momentul introduceri monedei nationale Banca Nationala a Moldovei (BNM) a promovat o politica monetara si valutara adegvata situatiei economice a tarii, in vederea indestularii economiei cu bani, si totodata, asigurarii stabilitati financiare.
Introducerea acum 11 ani pe teritoriul R.Moldova a monedei nationale reflecta un pas important de necesitate primordiala pentru asigurarea independentei economice a tarii si prezinta un element indispensabil realizarii cu success a tranzitiei la economia de piata.
2 Evolutii ale economiei nationale
Pe parcusul anilor 1994-2003 BNM a activate in conditii de schimari majore ale mediului economic, fapt ce a determinat o adoptare dinamica a politicii salemonetare si valutare la transformarea continua a economiei nationale.
Evolutia produsului intern brut (PIB) in perioada 1994-2003 a marcat doua etape distincte. In prima etapa anii 1994-1999 s-a urmarit o tendinta descendenta a dinamicii PIB, al carei volum real s-a redus cu 14,9%. In perioada 2000-2003 se contureaza cea de-a doua etapa, caracterizata prin unele efecte pozitive ale reformarii cadrului institutional al economiei nationale si corespunzator, prin cresterea cumulata a PIB cu 24,1%.
De mentionat ca volumul PIB real in anul 2003 a consemnat o crestere cu 5,7% fata de nivelul inregistrat in anul 1994 fiind sustinut in special de sectorul industrial care s-a majorat respective cu 4,1%


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia Leului Moldovenesc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!