Analiza Valorii Adaugate - Element Esential al Analizei Economico-Finanaciare

Extras din referat Cum descarc?

ANALIZA VALORII ADAUGATE - ELEMENT ESENTIAL AL ANALIZEI ECONOMICO-FINANACIARE
Valoarea adaugata (VA) este unul dintre indicatorii semnificativi ai activitatii, ce permite
aprecierea capacitatii intreprinderii de a produce valoare noua si de a-si relua activitatea la nivele de performanta superioara.
In literatura de specialitate, valoarea adaugata cunoaste mai multe definiri, dintre care
cele mai reprezentative se considera ca sunt urmatoarele :[1]
- Valoarea adaugata este masura bogatiei efectiv create de unitatile economice, indiferent de forma specifica a activitatii pe care o desfasoara.
- Valoarea adaugata exprima cresterea de valoare rezultata din utilizarea factorilor de productie, in deosebi a factorilor de munca si capital, peste valoarea materiilor prime, materialelor si serviciilor cumparate de intreprindere de la terti.
O concluzie ar fi ca valoarea adaugata reprezinta bogatia creata prin valorificarea resurselor tehnice, umane si financiare ale firmei peste valoarea consumurilor intermediare provenite de la terti.
Prin comparatia valorii adaugate cu cifra de afaceri, putem spune ca in timp ce aceasta din urma exprima capacitatea intreprinderii de a vinde, valoarea adaugata exprima aportul economic al intreprinderii, surplusul de valoare pe care aceasta reuseste sa-l genereze ca urmare a efortului depus in procesul de productie.
Analiza valorii adaugate prezinta o buna evaluare a performantelor si a eficientei folosirii factorilor de productie. Se poate spune astfel ca valoarea adaugata exprima, mult mai bine decat orice alt indicator, eficacitatea combinarii factorilor de productie munca si capital.
Prin insumarea valorilor adaugate de la toate intreprinderile din tara se obtine Produsul Intern Brut (PIB). Acesta reprezinta singura oferta interna de bunuri si servicii pentru satisfacerea cererii (interne si externe) de consumuri finale, in sectorul privat si in cel public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Valorii Adaugate - Element Esential al Analizei Economico-Finanaciare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!