Analiza Somajului in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Somajul este un dezechilibru al pietei muncii la nivelul ei national - un excedent al ofertei fata de cererea de munca cu niveluri si sensuri de evolutie diferite pe tari si perioade, ce are in prezent un caracter permanent, dar care nu exclude definitiv existenta starii de ocupare deplina a fortei de munca. Somajul se mai poate defini ca o stare de inactivitate economica, totala sau partiala, proprie celor care nu au loc de munca, sunt in cautarea unuia, dar nu-si pot gasi de lucru ca salariati. Somajul este locul de intalnire si de confruntare al cererii globale si ofertei globale de munca. 
Somerii sunt persoanele de 15 ani si peste care, in cursul perioadei de referinta, indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii de venit; sunt in cautarea unui loc de munca si au utilizat in ultimele 4 saptamani metode active pentru a-l gasi; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile daca s-ar gasi imediat un loc de munca.
In Romania, somajul se amplifica datorita capacitatilor de productie nefolosite, intr-un context de recesiune economica profunda si o strategie de tranzitie la economia cu piata concurentiala . Trebuie avut in vedere efectul distructiv al dobanzilor asupra investitiilor si implicit al ocuparii; rigiditatea salariilor in privinta scaderii; eliberarea accentuata a fortei de munca din motive de retehnologizare si stagnarea crearii de locuri de munca. 
Principalele forme de somaj intalnite la noi sunt:
- somajul conjunctural
- somajul structural
- somajul tehnologic
Masurile de diminuare a somajului se grupeaza in :
- masuri ce privesc direct pe someri
- masuri ce privesc populatia ocupata
- alte masuri
In prezent rata somajului in tara noastra este de circa 10% pe ansamblul economiei, existand printre someri o mare parte a muncitorilor din ramurile energointensive. Somajul afecteaza in prezent foarte mult tinerii si femeile.Din cauza marii recesiuni in care ne aflam, somajul are o tendinta de crestere de lunga durata. 
Analiza somajului este una dintre cele mai dificile si mai responsabile parti ale analizei economice. Acest lucru e cauzat de faptul ca in desisul datelor statistice se ascunde nu un fenomen economic sec, ci sorti si tragedii umane. Iar guvernele, cat de liberale ar fi si cat de putin ar interveni in jocul fortelor economice de piata, trebuie sa-si bata capul pentru a gasi solutii pentru somajul rampant. Mai multe argumente pledeaza in favoarea urmaririi atente a fenomenului si in favoarea unor politici active de ocupare a fortei de munca. 
In primul rand, a fi somer nu este pur si simplu un calificativ economic al individului, ci o stare sociala, una de clasa chiar. Este o eticheta care il marcheaza profund din punct de vedere psihologic pe cel care o poarta. Somajul devine un factor de risc care il poate determina pe om sa apuce o cale criminala, sa cada in patima betiei sau sa se comporte violent in familie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Somajului in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!