Analiza șomajului în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvinte cheie:somaj, somer, rata somajului, sondaj, forta de munca.

Inainte de a face o sinteza a definitiilor date somajului in literatura de specialitate, trebuie

precizat ca, la origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de "inactivitate".Cuvantul "somaj" din limba romana provine din cuvantul francez "chomage". La randul sau, acesta deriva din latinescul "caumare", fiind provenit de la cuvantul grec "cauma", care inseamna "caldura mare", din cauza careia inceta orice activitate.

Ca fenomen macroeconomic, somajul reprezinta ansamblul persoanelor active disponibile fara ocupatie, care cauta de un loc de lucru.Conform studiilor efectuate, populatia cea mai afectata de somaj este cea de sub 25 de ani si cea cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani. Ultima clasa a fost afectata de numeroasele restructurari industriale, iar in ceea ce-i priveste pe tineri, somajul e determinat de necorelarea sistemului educational si cel recalificator cu cerintele existente pe piata, la momentul respectiv.

Din punct de vedere statistic, indicatorii prin care se apreciaza somajul sunt de doua

feluri: - indicatori absoluti;

- indicatori relative

Indicatorii absoluti sau indicatorii de nivel se refera la numarul efectiv de someri. Ei se exprima in "persoane" ("mii persoane") si se determina pentru anumite perioade de referinta:

lunar, trimestrial sau anual. Numarul somerilor se calculeaza si in corelatie cu anumite variabile demografice, ca: varsta, sex, stare civila, dar si tinand cont de pregatirea profesionala, de nivelul sau de repartitia teritoriala.

O caracteristica aparte urmarita in ceea ce priveste analiza somajului este durata acestuia. Din acest punct de vedere, se identifica un somaj de scurta durata (sub un an) si un somaj de lunga durata (pe o perioada mai mare de un an).

Somerii reprezinta o categorie economica a carei definire a suscitat numeroase abordari.

In statistica romaneasca, efectivul somerilor se determina in doua variante:

Somerii inregistrati sunt persoanele care au declarat ca in perioada de referinta erau inscrise la Oficiile fortei de munca si somaj, indiferent daca primeau sau nu alocatie de sprijin, ajutor de somaj, sau alte forme de protectie sociala.

Somerii in sens B.I.M. sunt persoanele de 15 ani si peste care in decursul perioadei de referinta indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

- nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii unor venituri;

- sunt in cautarea unui loc de munca, utilizand in ultimele 4 saptamani diferite metode

pentru a-l gasi: inscrierea la Oficiul de forta de munca si somaj sau la agentii particulare de

plasare, demersuri pentru a incepe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunturi sau raspunsuri la anunturi, apel la rude, prieteni, sindicate etc;

- sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile, daca s-ar gasi imediat un loc de munca.

Sunt incluse, de asemenea:

- persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta;

- persoanele care in mod obisnuit fac parte din populatia inactiva (elevi, studenti, pensionari), dar care au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul.

Indicatorul relativ prin care se apreciaza intensitatea somajului este unul din cei mai importanti indicatori macroeconomici: rata somajului. Aceasta se determina prin raportarea numarului total de someri la populatia activa si se exprima in procente.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza somajului in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 267 cuvinte
Nr caractere:
13 175 caractere
Marime:
29.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
somaj, romania, analiza, industrie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!