Analiza somajului in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Cuvinte cheie:somaj, somer, rata somajului, sondaj, forta de munca.
Inainte de a face o sinteza a definitiilor date somajului in literatura de specialitate, trebuie
precizat ca, la origine, notiunea de somaj era sinonima cu aceea de "inactivitate".Cuvantul "somaj" din limba romana provine din cuvantul francez "chomage". La randul sau, acesta deriva din latinescul "caumare", fiind provenit de la cuvantul grec "cauma", care inseamna "caldura mare", din cauza careia inceta orice activitate.
Ca fenomen macroeconomic, somajul reprezinta ansamblul persoanelor active disponibile fara ocupatie, care cauta de un loc de lucru.Conform studiilor efectuate, populatia cea mai afectata de somaj este cea de sub 25 de ani si cea cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani. Ultima clasa a fost afectata de numeroasele restructurari industriale, iar in ceea ce-i priveste pe tineri, somajul e determinat de necorelarea sistemului educational si cel recalificator cu cerintele existente pe piata, la momentul respectiv.
Din punct de vedere statistic, indicatorii prin care se apreciaza somajul sunt de doua
feluri:	- indicatori absoluti;
- indicatori relative
Indicatorii absoluti sau indicatorii de nivel se refera la numarul efectiv de someri. Ei se exprima in "persoane" ("mii persoane") si se determina pentru anumite perioade de referinta:
lunar, trimestrial sau anual. Numarul somerilor se calculeaza si in corelatie cu anumite variabile demografice, ca: varsta, sex, stare civila, dar si tinand cont de pregatirea profesionala, de nivelul sau de repartitia teritoriala.
O caracteristica aparte urmarita in ceea ce priveste analiza somajului este durata acestuia. Din acest punct de vedere, se identifica un somaj de scurta durata (sub un an) si un somaj de lunga durata (pe o perioada mai mare de un an).
Somerii reprezinta o categorie economica a carei definire a suscitat numeroase abordari.
In statistica romaneasca, efectivul somerilor se determina in doua variante:
Somerii inregistrati sunt persoanele care au declarat ca in perioada de referinta erau inscrise la Oficiile fortei de munca si somaj, indiferent daca primeau sau nu alocatie de sprijin, ajutor de somaj, sau alte forme de protectie sociala.
Somerii in sens B.I.M. sunt persoanele de 15 ani si peste care in decursul perioadei de referinta indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- nu au un loc de munca si nu desfasoara o activitate in scopul obtinerii unor venituri;
- sunt in cautarea unui loc de munca, utilizand in ultimele 4 saptamani diferite metode
pentru a-l gasi: inscrierea la Oficiul de forta de munca si somaj sau la agentii particulare de
plasare, demersuri pentru a incepe o activitate pe cont propriu, publicarea de anunturi sau raspunsuri la anunturi, apel la rude, prieteni, sindicate etc;
- sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 15 zile, daca s-ar gasi imediat un loc de munca.
Sunt incluse, de asemenea:
- persoanele fara loc de munca, disponibile sa lucreze, care asteapta sa fie rechemate la lucru sau care au gasit un loc de munca si urmeaza sa inceapa lucrul la o data ulterioara perioadei de referinta;
- persoanele care in mod obisnuit fac parte din populatia inactiva (elevi, studenti, pensionari), dar care au declarat ca sunt in cautarea unui loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Indicatorul relativ prin care se apreciaza intensitatea somajului este unul din cei mai importanti indicatori macroeconomici: rata somajului. Aceasta se determina prin raportarea numarului total de someri la populatia activa si se exprima in procente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza somajului in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!