Analiza Performantelor Financiare ale Intreprinderii Nova Music Entertainment

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte teoretice 
Analiza financiara este activitatea de diagnosticare a starii de performanta financiara a intreprinderii la incheierea exercitiului. Ea isi propune sa stabileasca punctele tari si punctele slabe ale gestiunii financiare, in vederea fundamentarii unei noi strategii de mentinere si de dezvoltare intr-un mediu concurential. De asemenea, analiza financiara face obiectul preocuparilor externe ale partenerilor economici si financiar-bancari, pentru fundamentarea unor posibile actiuni de cooperare cu respectiva intreprindere. Atat analiza pe plan intern, cat si cea externa au ca obiectiv determinarea rentabilitatii si a riscului si, in final, a valorii intreprinderii. Sursa de date pentru analiza financiara o constituie documentele contabile de sinteza: bilantul si contul de rezultate. 
Analiza financiara urmareste sa evidentieze, pe de o parte, modalitatile de realizare a echilibrului financiar pe termen lung si pe termen scurt (obiectiv al analizei pe baza de bilant) si, pe de alta parte, treptele de acumulare baneasca, de rentabilitate ale activitatii intreprinderii (obiectiv al analizei pe baza contului de profit si pierderi). Bilantul sintetizeaza starea patrimoniala a intreprinderii la un moment dat, in timp ce contul de rezultate sintetizeaza rezultatul fluxurilor economice si financiare de intrare, de prelucrare si de iesire, pe perioada considerata. 
Ca reflectare a starii patrimoniale, bilantul, stabilit la sfarsitul perioadei de gestiune, descrie separat elementele de activ si de pasiv ale intreprinderii. Activul se compune din bunuri detinute de intreprindere (drepturi de proprietate exercitata asupra lucrurilor) si creante (drepturi asupra tertilor). Pasivul se compune din capitaluri proprii si, intr-o masura considerabila, din datorii contractate de intreprindere si nerambursate inca. Diferenta dintre activul total si datoriile totale contractate da o prima si principala evaluare a intreprinderii la data inchiderii exercitiului. Aceasta ecuatie fundamentala a bilantului reda situatia neta a intreprinderii, respectiv averea neta a actionarilor. Situatia neta este cel mai adesea pozitiva si crescatoare, ca efect al unei gestiuni economice sanatoase. Poate avea, in cazuri prefalimentare, si valoare negativa. Situatia neta poate indica deci o imbogatire (o crestere a capitalurilor proprii) in cazul realizarii si reinvestirii de beneficii sau, dimpotriva, o saracire (o micsorare a capitalurilor proprii), in cazul inchiderii exercitiului cu pierderi. 
Cele doua parti ale bilantului reflecta echilibrul financiar pe termen scurt (partea de jos), iar partea de sus echilibrul financiar pe termen lung. Daca sursele permanente sunt mai mari decat nevoile permanente de alocare a fondurilor banesti, intreprinderea dispune de un fond de rulment. Acest excedent este utilizat pentru reinnoirea activelor circulante. Fondul de rulment este o marja de securitate financiara care pemite intreprinderii sa faca fata riscurilor diverse pe termen scurt.
In functie de marimea celor doua mase bilantiere din partea de sus a bilantului pot fi puse in evidenta situatiile:
- FRP > 0 - capitaluri permanente > nevoi permanente - se realizeaza un echilibru financiar pe termen scurt
- FRP = 0 - avem o armonizare totala a structurii resurselor cu necesitatile de alocare a acestora
- FRP < 0 - o parte din resursele temporare este absorbita pentru finantarea unor nevoi permanente. Avem un dezechilibru financiar.
Pornind de la echilibrul care trebuie sa existe intre nevoile temporare si resursele temporare, bilantul patrimonial pune in evidenta un alt indicator de echilibru financiar: nevoia de fond de rulment.
Daca NFR > 0, atunci avem un surplus de nevoi de stocuri si creante in raport cu sursele temporare posibil de mobilizat. Este o situatie normala daca este rezultatul unei politici de investitii privind cresterea stocurilor si a creantelor.
Daca NFR < 0 atunci intreprinderea are un surplus de resurse temporare. Este apreciata pozitiv daca este rezultatul cresterii vitezei de rotatie a activelor circulante si al angajarii unor datoii cu scadenta mai relaxata.
Daca fondul de rulment este superior nevoii de fond de rulment, excedentul de finantare se regaseste sub forma unei trezorerii nete. Aceasta este expresia desfasurarii unei activitati echilibrate si eficiente. Ea releva calitatea echilibrului financiar pe termen scurt si lung. Inregistrarea unei trezorerii nete pozitive in cadrul mai multor exercitii succesive, demonstreaza succesul intreprinderii si posibilitatea plasarii rentabile a disponibilitatilor banesti. Trezoreria neta pozitiva evidentiaza faptul ca exercitiul financiar s-a incheiat cu un surplus monetar, expresie concreta a profitului net din pasivul bilantului. Trezoreria neta negativa evidentiaza un dezechilibru financiar la incheierea exercitiului. Deficitul monetar a fost acoperit prin angajarea de noi credite.
Cresterea trezoreriei nete pe perioada exercitiului financiar reprezinta cash - flow - ul, si se explica prin variatia fondului de rulment si a nevoiii de fond de rulment. Un cash-flow pozitiv indica o crestere a capacitatii reale de autofinantare a investitiilor. Aceasta ar determina o imbogatire a activului real, o majorare a averii proprietarilor. Un cash-flow negativ arata o saracire a activului real net, o reducere a valorii proprietatii.
Analiza pe baza bilantului financiar, respectiv analiza lichiditate-exigibilitate incearca sa identifice starea de echilibru (de dezechilibru) existenta la nivelul intreprinderii si are meritul de a pune in evidenta riscul de insolvabilitate al acesteia. Acesta consta in incapacitatea intreprinderii de a-si onora angajamentele fata de terti .
Daca bilantul exprima pozitia financiara, starea patrimoniala la care s-a ajuns la incheierea exercitiului, atunci contul de profit si pierdere exprima, in parte, cum s-a ajuns la respectiva stare patrimoniala finala. Acesta evidentiaza fluxurile de venituri si cheltuieli, de la inceputul exercitiului si pana la sfarsitul acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Performantelor Financiare ale Intreprinderii Nova Music Entertainment.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!