Analiza influenței unor factori asupra cifrei de afaceri a industriei alimentare în românia în perioada iunie 2007 - august 2008

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectivul acestui proiect este realizarea unei analize economice asupra factorilor care au influentat cifra de afaceri a industriei alimentare in Romania, in perioada iunie 2007 - august 2008.

Industria alimentara este una din principalele ramuri ale industriei prelucratoare in general. Aceasta cuprinde, de la marile intreprinderi de produse alimentare, pana la restaurante si fast-food-uri, avand un mare impact asupra tuturor oamenilor de pe glob, cu toate ca nu toti realizeaza influenta acesteia in viata lor de zi cu zi. De aceea este atat de esential ca produsele acestei industrii sa fie de cea mai buna calitate.

Importanta acestei industrii in cadrul economiei nationale este deosebita, tara noastra fiind bogata in materii prime naturale, necesare obtinerii produselor folosite in alimentatie. Produsele alimentare se obtin prin prelucrarea materiilor prime foarte diverse, care in decursul proceselor tehnologice sufera transformari de natura fizica, chimica, mecanica sau biochimica. Pe langa oxigen si apa, produsele alimentare ocupa un rol important in viata omului. Printre primele locuri se afla industria panificatiei, materiile prime necesare fiind faina si apa, iar produse alimentare din aceasta industrie caracterizandu-se prin urmatoarele: valoare nutritiva ridicata, grad mare de asimilare a componentelor care nu au fost supuse unor tratamente termice puternice, conservabilitate pe termen lung, precum si rapiditatea si simplitatea pregatirii. Alte industrii importante mai sunt : industria zaharului, a carnii, a conservelor, a laptelui etc., insa niciuna dintre aceste industrii nu este mai importanta decat cealalta intrucat, ele nu pot fi comparate pentru ca nu satisfac aceleasi nevoi.

Industria alimentara si a bauturilor, una din cele mai importante ramuri ale industriei prelucratoare prin ponderea semnificativa pe care o are in cadrul acesteia, a continuat si in 2007 evolutia pozitiva din ultimii ani, inregistrand cresteri atat in cazul volumului productiei (9,2%), cat si al cifrei de afaceri (9,6%). Cresterea volumului productiei s-a bazat atat pe cererea interna (volumul cifrei de afaceri al vanzarilor cu preponderenta produse alimentare, bauturi si tutun crescand in 2007 cu 27,8%), cat si pe cresterea exporturilor care s-au majorat in 2007 cu 25,6%. Seceta din anul 2007, cu puternice efecte negative asupra productiei agricole interne, precum si cresterea preturilor internationale la principalele materii prime agricole, au influentat si productia industriei alimentare, in special in cea de-a doua parte a anului, ritmul de crestere diminuandu-se la 8,2% in semestrul II fata de 10,4% in semestrul I.

Potrivit prognozei publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pe site-ul institutiei, exporturile industriei alimentare vor inregistra o crestere cu aproape 20% in 2008, in scadere cu 5,8% fata de ritmul de crestere din 2007. Pentru anul 2009, prognoza CNP arata o rata de crestere mai mica a exporturilor din industria alimentara, cu doar 17,5% (Ziarul Financiarul). in ceea ce priveste importul de produse alimentare, prognoza CNP evidentiaza posibilitatea incetinirii in continuare a dinamicii importului de produse alimentare, la 15,8% in anul 2008 si la 9,4% in anul 2009, in conditiile in care in 2007 importurile au inregistrat o crestere cu 31,1%. Potrivit CNP, perioada 2005 - 2007 s-a caracterizat printr-o dinamica accentuata a importurilor, cu mult peste cea a exportului.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru anii 2008 si 2009 ca ponderea deficitului aferent industriei alimentare si a bauturilor in deficitul total se va diminua pana la circa 9%. in acelasi context, CNP prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere a deficitului operatiunilor de comert exterior cu bunuri din industria alimentara pana la 15%, respectiv 7,6%. in ceea ce priveste, numarul mediu de salariati din industria alimentara si a bauturilor, acesta va continua in anii 2008 si 2009 trendul crescator, cu cate 5.000 de persoane anual.

Modelul econometric

Pentru realizarea studiului propus s-a utilizat urmatorul model econometric:

CA = a + a PI +a PM +a PP + a NrS + a CAc + a CS + a IPC +

unde:

CA = cifra de afaceri in luna t - variabila de explicat;

PI = productia industriala in luna t - variabila explicativa;

PM = productivitatea muncii in luna t - variabila explicativa;

PP = preturile productiei in luna t - variabila explicativa;

NrS = numarul de salariati in luna t - variabila explicativa;

CAc = cifra de afaceri din comertul cu amanuntul in luna t - variabila explicativa;

CS = castigul salarial mediu brut in luna t - variabila explicativa;

IPC = indicele pretului de consum in luna t - variabila explicativa;

a , a , a , a , a = parametrii modelului, coeficientii;

- = eroarea de observare in luna t.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza influentei unor factori asupra cifrei de afaceri a industriei alimentare in romania in perioada iunie 2007 - august 2008.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 337 cuvinte
Nr caractere:
13 107 caractere
Marime:
27.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
cifra de afaceri, romania, factori, Economie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Economie
Sus!