Analiza fondului european al dezvoltarii durabile

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I. Delimitari conceptuale si teorii economice privind dezvoltarea durabila
1.1. Teoria dezvoltarii durabile - aspecte conceptuale
1.2. Multidimensionalitatea dezvoltarii durabile
1.3. Practica dezvoltarii durabile in Uniunea Europeana
Capitolul II. Particularitati ale dezvoltarii durabile
2.1. Noi repere in strategia privind dezvoltarea durabila a UE
2.2. Politica de dezvoltarea durabila a Romaniei
Capitolul III. Indicatori folositi in analiza dezvoltarii durabile
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
"Dezvoltarea durabila este dezvoltarea care satisface nevoile prezente fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi" (World Commission on Environment & Development, 1987). Summit-ul mondial 2005 asupra dezvoltarii sociale a identificat obiectivele de dezvoltare durabila: dezvoltarea economica, dezvoltarea sociala si protectia mediului. Dezvoltarea durabila consta in eforturile locale si globale pentru satisfacerea nevoilor de baza fara distrugerea sau degradarea mediului natural.
Dezvoltarea durabila implica un consum de resurse cu impact negativ intern sau extern minim. Un sistem sau un proces este durabil (sustenabil) daca intrarile si iesirile sale au impact negativ minim asupra mediului sau. Un sistem care nu este sustenabil duce adesea la esecul (uneori catastrofal) al sistemului in sine sau al altor sisteme din mediul sau. 
Abordarile de mediu iau in considerare faptul ca ecosistemele sanatoase ofera bunuri si servicii vitale pentru oameni si alte organisme. Exista doua moduri principale de reducere a impactului negativ asupra omului si de imbunatatire a serviciilor legate de ecosistem: managementul de mediu (atmosfera, apa - dulce si oceanele- si utilizarea terenului) si gestionarea consumului uman (energie, apa, alimente, materiale, substante toxice si deseuri).
Abordarile ingineresti masoara procesele tehnice in locuri diverse, distribuite, pentru a reduce la minim consumul de resurse. Pe langa cantitatea mare de date si distributia lor, procesul de masurare trebuie sa fie inteles, administrat si controlat. Colectiile de date din abordarile de mediu si cele ingineresti referitoare la sustenabilitate sunt provocari pentru prelucrarile de tip data mining (minerit de date) prin diverse aspecte: scalabilitatea, integrarea, distributia, predictia in timp real, date spatio-temporale, inteligibilitatea (Morik et al., 2012). 
O economie verde este definita ca una care duce la cresterea bunastarii umane si a echitatii sociale, in timp ce reduce semnificativ riscurile de mediu si problemele ecologice.
Capitolul I.Delimitari conceptuale si teorii economice privind dezvoltarea durabila
1.1. Teoria dezvoltarii durabile - aspecte conceptuale 
Teoria privind dezvoltarea durabila (sustenabila) a aparut pe parcursul unor cercetari profunde si dezbateri stiintifice care s-au cristalizat intr-o abordare cu conotatii internationale si politice in contextul globalizarii. 
Crearea unui mediu durabil construit in tarile in curs de dezvoltare necesita o abordare diferita de cea adoptata de tarile dezvoltate si acest lucru nu este adesea clar inteles si discutat. Diferentele rezida din problemele de mediu si amploarea lor, din identificarea prioritatilor, capacitatea industriei locale si a guvernelor, precum si din nivelurile de competente deseori radical diferite, diferentele culturale si globale intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare influentand intelegerea si implementarea dezvoltarii durabile.
Specialistii in domeniu au facut o analiza a modului in care este abordat conceputul de dezvoltare durabila de catre tarile dezvoltate, comparativ cu cele in curs de dezvoltare, formuland o serie de concluzii:
- Pentru ca principalele surse de venit pentru cele mai multe dintre tarile in curs de dezvoltare raman produsele agricole si materiile prime, scaderea lor cantitativa si calitativa poate provoca adevarate dezastre. 
- Resursele financiare limitate impiedica dezvoltarea industriei si a economiei bazate pe cunoastere. 
- Exista niveluri inalte de inechitate in statele care se afla in curs de dezvoltare, multe dintre acestea promovand o economie duala, caracterizata de o elita bogata si populatia obisnuita care traieste in saracie. 
- Statele in curs de dezvoltare consuma mult mai putine resurse si elibereaza in mediu mult mai putine gaze cu efect de sera comparativ cu tarile dezvoltate. 
- Printre cele mai importante resurse de care beneficiaza statele in curs de dezvoltare se regaseste capacitatea de baza pentru inovare in utilizarea materialelor de constructie, dezvoltarea asezarilor si structurarea institutionala. 
In modelele ecosistemice , infrastructura socio-economica este imbracata in constructia super-elaborata a sistemului natural. Aceasta stabileste limite clar definite privind cresterea populatiei umane si utilizarea resurselor energetice si naturale. Aceasta necesita, de asemenea, o reajustare completa a designului si gestionarii peisajelor culturale pentru a minimiza pierderea complexitatii, structurii si biodiversitatii ecosistemului, precum si maximizeaza eficientei economice. O astfel de strategie necesita sincronizare cu sistemele naturale de feed-back, regimurile de perturbare si eterogenitatea spatiu-timp. Practicile de management trebuie sa adopte strategii adaptive si proactive care sa contribuie la incertitudinea de mediu. In conservare, acest lucru necesita o trecere de la activitatile si sistemele umane care promoveaza status quo-ul si starea de echilibru la cele care creeaza flexibilitate si rezistenta adaptiva. 
Esenta conceptului de dezvoltare durabila inseamna de fapt pastrarea si transmiterea catre generatiile viitoare a capacitatii de a-si manifesta optiunile in domeniul economic, social, cultural sau politic.


Fisiere in arhiva (1):

 • Analiza fondului european al dezvoltarii durabile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Ailenei D., Mosora L.C., (2011), Economia dezvoltarii sustenabile. Competitivitate si crestere economica. Economie Teoretica si aplicat
- Bejan M., Rusu T., (2007), Exploatarea resurselor naturale si conceptul de dezvoltare durabila. Buletinul AGIR
- Benedek J., Kurko I. (2010), Evolutia si caracteristicile disparitatilor teritoriale din Romania, in Politicile regionale in Romania, Editura Polirom, Iasi
- Brailean T., (2001), Noua Economie. Sfarsitul certitudinilor, Institutul European, Iasi.
- Stoica Maricica. Investitiile si Dezvoltarea Durabila. Bucuresti: Editura Universitara, 2005, 
- Ciupac-Ulici M.L., (2014), Aspecte teoretice privind indicele de dezvoltare umana, 
- https://mecc.gov.md/sites/default/files/obiectivele_de_dezvoltare_durabila.pdf 
- https://www.undp.org/content/dam/moldova/docs/Publications/Indicators_ONU_RO.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!