Analiza Evolutiei Sectorului Tertiar in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Analiza evolutiei sectorului tertiar in Romania
In prezent asistam la nivel global, la trecerea la un nou tip de economie, bazat pe preponderenta activitatilor tertiare in crearea avutiei natiunilor, pe o dezvoltare masiva a tehnologiilor informationale, a sistemelor de comunicare, al inovatiilor.
O privire de ansamblu asupra diferitelor sectoare ale activitatii economice contemporane ne conduce la constatarea ca serviciile de toate genurile reprezinta partea esentiala a sistemelor de productie si de utilizare a produselor. Pentru orice produs achizitionat, fie ca este vorba de un automobil, un computer sau de un covor, costurile propriu-zise de productie sau de fabricatie sunt de cele mai multe ori inferioare pragului de 20-30% din pretul final al acestor produse, o pondere de 70-80% revenind costurilor aferente punerii in functiune a sistemului complex de servicii ce intervin pana la consummator. Astfel, serviciile devin indispensabile in procesul de realizare a produselor de baza. Premisa cresterii sustinute a activitatilor de servicii, atat in interiorul sectorului traditional de servicii, cat si in cadrul celorlalte sectoare economice se regaseste in insasi evolutia tehnologica, economica si sociala contemporana. Dat fiind faptul ca traim in era computerelor si a telecomunicatiilor, informatia ca atare a devenit element de sustinere a numeroase activitati de servicii.Economia serviciilor este o realitate in tarile dezvoltate, caracterizandu-se prin aceea ca sectoare ale serviciilor (precum sectorul serviciilor financiare, asigurarile, transporturile, telecomunicatiile, serviciile de intretinere si reparatii etc.) se dezvolta in mod nelimitat, iar majoritatea activitatilor desfasurate in cadrul agriculturii si a industriei prelucratoare sunt potentate de activitati de servicii.
Dupa ce rolul serviciilor a fost, pentru o perioada lunga de timp, puternic contestat, acestea fiind asociate in mod empiric, cu simple activitati neproductive si restranse ca dimensiuni cantitative, in ultimele trei decenii acest mod de abordare s-a modificat semnificativ, importanta sectorului de servicii incepand sa fie tot mai mult recunoscuta, acesta substituindu-se din ce in ce mai mult industriei in calitate de motor al cresterii economice in cadrul economiilor nationale.
Dupa neglijarea pentru aproape 50 de ani  in timpul dictaturii comuniste -a dimensiunii serviciilor in contextul dezvoltarii economice, Romania se confrunta in prezent cu realitatea expansiunii activitatilor de servicii -atat pe plan extern, cat si pe plan intern  in cadrul procesului de cristalizare a unei structuri macroeconomice moderne. In cadrul acestui nou model de dezvoltare economica, sectorul serviciilor va ocupa in timp, un loc predominant. 
Trebuie sa mentionam ca, insusi sistemul economic excesiv centralizat care a dominat pana in anul 1990 in Romania, nu a permis promovarea dezvoltarii serviciilor. Inexistenta proprietatii private, mediul neconcurential, puternicele pozitii de monopol detinute de intreprinderile de stat, absenta spiritului antreprenorial, izolarea fata de pietele internationale reprezinta doar cateva dintre cauzele subdezvoltarii sectorului tertiar - respectiv a ingradirii posibilitatilor de dezvoltare a acestuia Bazandu-ne pe aceste considerente, putem aprecia ca Romania a debutat in perioada de tranzitie cu un grav dezavantaj determinat de subdezvoltarea sectorului sau de servicii si, implicit, de pozitia inferioara fata de celelalte tari europene aflate in curs de tranzitie Datele statistice disponibile sunt deosebit de sugestive in acest sens, evidentiind nu numai decalajul semnificativ existent intre structura macroeconomica a Romaniei si cea a tarilor dezvoltate, ci si ramanerea in urma a tarii noastre in raport cu celelalte tari europene in curs de dezvoltare.Pentru a explica aceasta stare de fapt, consideram ca urmatorii factori au avut un rol semnificativ in producerea decalajului notabil existent in privinta nivelului de dezvoltare dintre Romania si celelalte tari europene: 
1. mentinerea pentru o perioada mult mai indelungata de timp a economiei centralizate si a dictaturii politice, in Romania, comparativ cu celelalte economii europene in tranzitie; 
2. manifestarea mult mai pregnanta a lipsei de spirit antreprenorial si de capacitati manageriale, in raport cu tarile foste socialiste; 
3. absenta incercarilor anterioare de implementare a reformei in economia nationala.
Pentru evaluarea dimensiunilor sectorului de servicii, la nivel macroeconomic, sunt utilizati o serie de indicatori care exprima atat marimea si ponderea resurselor atrase in acest sector, cat si volumul si contributia efectelor produse de activitatile de servicii la propulsarea economica si sociala de ansamblu. 
Prin intermediul unei analize pertinente a dimensiunilor si interdependentelor sectorului de servicii in economia si societatea romaneasca, se poate evalua stadiul actual al realizarilor acestui sector si se pot formula strategii eficiente pentru dezvoltarea lui de perspectiva. 
Tinand cont de contributia notabila a factorului uman la productia serviciilor, unul dintre cei mai sugestivi indicatori de evaluare a dimensiunilor sectorului tertiar este reprezentat de ponderea populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei active a Romaniei.
Populatia ocupata in cele trei sectoare ale economiei nationale este prezentata in tabelul
urmator:
Populatia ocupata la nivelul economiei nationale in perioada 2000-2004
1) Date provizorii
Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei, Institutul National de Statistica , www.insse.ro
Se obesrva o scadere continua a populatiei ocupate in toata economia nationala pana in anul 2004, datorita scaderilor inregistrate in sectorul primar. Insa in sectorul tertiar populatia ocupata inregistreaza o evolutie ascendenta. Datele statistice releva o crestere a importantei relative a sectorului de servicii in context national, in perioada 1965  1990, concretizata in tendinta de scadere a ponderii populatiei ocupate in sectorul primar in favoarea sectorului secundar si tertiar .Desi in ultimii ani ponderea populatiei ocupate in agricultura s-a redus (cu 5,3% intre 2000-2003), aceasta continua sa fie de peste 7 ori mai mare decat media UE. Intrucat ponderea fortei de munca ocupata in agricultura este foarte ridicata, nu numai in raport cu tarile dezvoltate ci si fata de celelalte tari din Europa aflate in tranzitie, putem aprecia ca aceasta tendinta anacronica plaseaza Romania intr-o pozitie unica, reprezentand o exceptie. 
Structura populatiei ocupate in economia nationala este prezentata in urmatorul tabel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Evolutiei Sectorului Tertiar in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!