Analiza Evolutiei Industriei Romanesti in Perioada Postdecembrista

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Pana la cel de Al doilea razboi mondial, Romania a fost o tara preponderent agrara, datorita si existentei unui fond funciar de calitate, cu o pondere foarte importanta a terenurilor arabile, care constituie cea mai mare si mai sigura bogatie a tarii. Totusi, mai ales in perioada interbelica, s-au dezvoltat semnificativ si unele ramuri industriale importante, printre care extractia si prelucrarea petrolului au ocupat un loc de frunte, Romania situandu-se din acest punct de vedere, la vremea respectiva, pe primul loc in Europa. 
1 decembrie a redevenit Zi Nationala a Romaniei dupa revolutia din decembrie 1989. A fost un moment istoric pentru Romania, moment de la care intreaga societate romaneasca a intrat intr-un proces de reforma structurala, un proces care a transformat radical Romania din toate punctele de vedere. 
Transformarea economiei romanesti dintr-o economie de stat supra-centralizata in economie de piata functionala s-a dovedit a fi un proces mult mai complicat si mai complex decat s-a estimat initial. 
EVOLUTIA PRINCIPALELOR INDICATORI
PE PERIOADA 1989-2000
In perioada postdecembrista, industria romaneasca a cunoscut o dezvoltare deosebita. Daca in 1950 doar 44% din venitul national era realizat in industrie, in 1989 acest procent crescuse la 58 %. In aceeasi perioada, venitul national creat in industrie a crescut de 39 de ori. La baza acestui proces de industrializare s-a aflat o rata ridicata a acumularii, de peste 25 % , mentinuta de-a lungul celor patru decenii. Acest efort in domeniul acumularii a permis cresterea investitiilor de la 6,3 miliarde de lei, in 1950, la 236,4 miliarde lei, in 1989; fondurile fixe au crescut, in acelasi timp, de la 210 miliarde lei la 3526 miliarde. 
Principalele caracteristici ale acestei perioade sunt urmatoarele: 
- Productia sectorului industrial a urmat evolutia industriei in ansamblul sau. 
- In perioada 1993/2000 nivelul tehnic al produselor medicale a cunoscut o imbunatatire pe linia caracteristicilor constructiv - functionale. Astfel o parte a productiei interne s-a indreptat catre export ajungand in 2000 la o valoare de cca 5,2 mil.USD fata de cca 1 mil. USD in 1993;
- Productivitatea muncii a crescut cu 113% in anul 2000 fata de anul 1999.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Evolutiei Industriei Romanesti in Perioada Postdecembrista.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!