Analiza Economico-Geografica a Belgiei

Extras din referat Cum descarc?

1. Repere geografice generale
Belgia are o suprafata de 30.510 km2este situata in partea vestica a Europei avand ca vecini:
-in N: Marea Nordului si Olanda
-in S: Franta si Luxemburg 
-in V: Franta
-in E: Olanda si Germania
Conform datelor din 2011 Belgia are o populatie de 10.9 milioane locuitori, densitatea populatiei fiind mai mare in N-V, in regiunea flamanda si mai mica in S-E in regiunea Valona. In unele regiuni din Bruxelles densitatea poate depasi 2000 loc/km2. 
2. Incadrarea in tipologia statala
2.1. Forme de relief
Ca forme de relief, Belgia are o campie joasa in regiunea Flandra, iar catre litoralul Marii Nordului, se afla o zona nisipoasa. Altitudinile cresc progresiv catre partea Sud-Estica, unde se intalneste Podisul Ardeni, desfasurat in regiunea Vallonia. Acesta este un podis vechi, ale carui altitudini nu depasesc 700 m, ce este strabatut de ape, care au sapat vai adanci, precum Sambre-Meuse. In Belgia exista numeroase formatiuni carstice, ocrotite in rezervatii, o retea hidrografica bogata. Aici apele au debit mare tot timpul anului, datorita climatului specific. Forma statului este compacta.
2.2. Forma de guvernamant
Belgia este singura monarhie europeana in care regele nu urca pe tron automat la decesul predecesorului acestuia. Noul monarh, denumit Rege al Belgienilor, este obligat sa depuna un juramant constitutional, prin care se angajeaza sa respecte legile si sa apere independenta si integritatea teritoriala a statului. 
Misiunile monarhiei sunt de ordin public si politic. Regele este simbolul unitatii tarii si reprezinta statul in diverse functii publice si intalniri internationale. Din punct de vedere politic, regele desemneaza primul ministru si din punct de vedere constitutional reprezinta puterea executiva pe care in practica o deleaga guvernului.
Monarhul are puterea sa numeasca si sa destituie ministrii, este responsabil de aplicarea legilor, poate propune legi parlamentului si poate conduec relatiile internationale. In calitate de sef al statului, regele sanctioneaza si pormulga legile votate de Parlament. Totusi, conform constitutiei Regele nu poate sa actioneze singur, acesta avand nevoie de co-semnatura ministrului de resort in deciziile pe care le ia, ministru care astfel isi asuma raspunderea politica a actiunilor. Aceasta inseamna ca in practia puterea executiva este exersata de guvernul federal care raspunde in fata Parlamentului.
2.3. Indicele de dezvoltare umana
Indicele dezvoltarii umane (IDU) este o masura comparativa a sperantei de viata, alfabetizarii, invatamantului si nivelului de trai. In acest fel, este folosit pentru a compara mai bine nivelul de dezvoltare a unei tari decat PIB-ul pe cap de locuitor, care masoara doar prosperitatea materiala si nu alti indicatori socioeconomici. 
Belgia are un IDU de 0.886 ceea ce o plaseaza pe locul 18 in lume, alfabetizarea de 100% un locuitor ajungand sa faca pana la 16 ani de scoala si PIB-ul pe cap de locuitor este de 28.700EUR.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico-Geografica a Belgiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!