Analiza economico-financiară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Continutul aplicativ si metodologic al analizei activitatii
economico-financiare 2
- Functiile analizei economico-financiare 4
- Metode folosite in analiza economico-financiara 5
- Analiza rezultatelor economice pe baza indicatorilor de gestiune 6
- Analiza relatiilor de proportionalitate dintre indicatorii de gestiune 11
- Analiza structurii indicatorilor de gestiune 19
- Analiza structurii si previziunii structurii indicatorilor complecsi cu
ajutorul "Metodei lanturilor Markov" 20
- Analiza ritmicitatii 21
- Analiza cifrei de afaceri 22
- Analiza factoriala a cifrei de afaceri prin prisma utilizarii
factorilor economici principali 26
- Analiza factoriala a rezultatului din exploatare prin prisma
indicatorilor de gestiune 29
- Analiza factoriala a rezultatului din exploatare care revine la un salariat 33
- Analiza cheltuielilor aferente activitatii economice 35
- Analiza cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri 37
- Analiza cheltuielilor cu forta de munca 40
- Analiza cheltuielilor materiale 45
- Analiza costului unitar 52
- Analiza cheltuielilor financiare 55
- Analiza interdependentei cheltuielilor aferente activitatii
economice cu ceilalti indicatori economico-financiari 60
- Analiza rentabilitatii pe baza punctului critic 61
- Analiza starii financiare pe baza raportarilor de sinteza contabila 64
- Analiza generala a bilantului sau a situatiei activelor,
datoriilor si capitalurilor proprii 64
- Analiza ratelor financiare 69
- Analiza tabloului de finantare 79
- Analiza situatiei financiare cu ajutorul unor metode manageriale 83

Extras din referat:

Continutul aplicativ si metodologic al analizei activitatii economico-financiare

Prin definitie, analiza economico-financiara este un proces complex de cunoastere a starii economico-financiare a unui agent economic, a unei ramuri sau a economiei nationale in ansamblul ei, in conditii concrete de loc si timp, folosind metode adecvate si indicatori specifici in vederea individualizarii si dimensionarii factorilor si cauzelor cu actiune pozitiva sau negativa, care au determinat o anumita conditie economico-financiara, precum si reglarea prin decizii tactice si strategice a echilibrului dintre lichiditatea activelor si exigibilitatea elementelor de pasiv, a echilibrului functional dintre nevoile curente si resursele implicate, precum si a corelatiei globale a costului resurselor cu randamentul intrebuintarilor.

Din punct de vedere al raportului intre momentul in care se efectueaza analiza si momentul producerii fenomenelor se disting doua tipuri fundamentale de analiza economico-financiara:

a) Analiza post-factum - denumita si analiza post-operatorie sau analiza activitatii (respectiv analiza comparativa in profil dinamic, teritorial sau in raport cu planul) se refera la analiza situatiei fenomenelor care au inregistrat o anumita configuratie in trecut sau in prezent. Aceasta forma de analiza este, in esenta, o analiza diagnostic, prin care se cerceteaza rezultatele unui agent economic, se evidentiaza in principal rezultatele obtinute in raport cu obiectivele din programul propus sau in dinamica, factorii care au influentat pozitiv sau negativ nivelul acestora, precum si rezervele potentiale nevalorificate.

b) Analiza previzionala - denumita si analiza prospectiva sau analiza de prognoza, are ca scop estimarea evolutiei viitoare a unui fenomen economico-financiar folosind metode de cercetare previzionala sau de prognoza, precum si metode de simulare a rezultatelor economico-financiare in variante de conditii posibile. Analiza previzionala prezinta o importanta deosebita pentru fundamentarea programelor de consolidare si dezvoltare economica.

Dupa perioada la care se refera, se disting urmatoarele tipuri de analiza economico-financiara:

a) Analiza curenta (analiza operativa) - se efectueaza, de regula, zilnic sau se refera la perioade scurte de timp (saptamana, decada). Aceasta analiza prezinta o importanta deosebita pentru conducerea si controlul operativ al activitatii economico-financiare de catre organele care asigura conducerea executiva, pentru reglarea proceselor economice imediat ce se constata anumite disfunctionalitati, pentru adoptarea instantanee a masurilor care se impun in vederea asigurarii conditiilor necesare realizarii integrale si la timp a obligatiilor asumate sau obtinerea rezultatelor economico-financiare dorite. Analiza curenta se efectueaza pe baza datelor furnizate de evidenta tehnico-operativa si contabila sau a constatarilor faptice. Extinderea prelucrarii automate a datelor creeaza conditii tot mai favorabile pentru ca analiza operativa sa devina un instrument eficace in conducerea activitatii economico-financiare.

b) Analiza periodica - aceasta analiza se efectueaza, de regula, la intervale mai mari de timp si se refera la o luna, trimestru, semestru sau an. Acest tip de analiza are o sfera mai cuprinzatoare, incluzand totalitatea aspectelor sau subsistemelor care privesc activitatea economico-financiara. In acest caz se caracterizeaza atat dinamica cat si modul de realizare a obiectivelor stabilite pentru perioada respectiva.

c) Analiza special organizata - in aceasta categorie se includ analizele solicitate de diverse organisme exterioare sistemului economico-social studiat, cum ar fi analizele efectuate de catre organele de control fiscal ale Ministerului Finantelor Publice, de Curtea de Conturi si alte analize similare.

Caracterul stiintific si eficienta analizei economico-financiare sunt asigurate in masura in care se respecta cu strictete urmatoarele cerinte:

- cunoasterea corecta a rolului si modului de functionare a legilor economice obiective specifice economiei de piata;

- cunoasterea contextului politic, economic si social, intern si international, in care isi desfasoara activitatea agentul economic;

- analiza economico-financiara trebuie sa se bazeze pe informatii reale, rezultate din surse de informare obiective;

- asigurarea unui grad corespunzator de complexitate, evidentiind toate aspectele si factorii care influenteaza pozitiv sau negativ starea fenomenelor analizate, indiferent de marimea si extinderea acestor influente si de efectele favorabile sau nefavorabile pe care le propaga;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Economico-Financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
88 pagini
Imagini extrase:
88 imagini
Nr cuvinte:
26 075 cuvinte
Nr caractere:
153 623 caractere
Marime:
352.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
legi economice, obiective specifice economiei de piata
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Radu Stroie
Sus!