Analiza economică a Vietnamului și rolul acestuia în globalizare

Extras din referat Cum descarc?

Prezentare Generala
Republica Socialista Vietnam este un stat in Asia de sud-est. Se invecineaza cu Laos la Vest, cu Cambodgia la Sud-Vest, cu China la Nord si cu Marea Chinei de Sud la Est. Economia sa are unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din aceasta regiune a continentului. Vietnam si-a propus sa devina o natiune dezvoltata pana in anul 2020. Nordul Vietnamului este muntos, aici aflandu-se Fan Si Pan, cel mai inalt varf al acestei tari (3147 m). Fluviul Rosu este principala apa curgatoare.
Vietnam, un nume asociat in trecut cu ororile razboiului, a reusit in prezent sa atraga atentia calatorilor. Elegantul Hanoi rivalizeaza cu orasul Ho Chi Minh (inca numit Saigon de locuitori) cu amestecul eclectic de vechi si nou. In ambele orase strazile sunt pline de motociclete si scutere, ducand adesea familii intregi, iar pietele sunt o aglomerare haotica. Insa in afara oraselor peisajul pare ca a ramas blocat in timp. Odata cu zorii zilei, in Delta Mekong soseste si piata plutitoare, cu fructe si legume. Peste tot, campurile verzi de orez se extind la orizont, intrerupte doar de silueta bivolilor de apa si palariile conice ale fermierilor. Muntii inalti din nordul tarii guverneaza peste sate mici, in care viata continua la fel ca acum cateva sute de ani. Femeile inca poarta haina traditionala simpla si foarte feminina - "ao dai", iar in fosta capitala antica Hue veti avea parte de o calatorie in timpul concubinelor si a eunucilor.
Limba oficiala: vietnameza; in majoritatea hotelurilor si restaurantelor se vorbesc engleza si franceza.
Moneda locala: 1 EUR = 24252 Dong; peste tot se accepta USD.
Politica
Politica din Vietnam are loc in cadrul unei republici socialiste cu un singur partid. Rolul central al Partidului Comunist Vietnamez este reafirmat in constitutia actuala, adoptata in aprilie 1992. Toate organizatiile politice vietnameze sunt sub controlul Partidului Comunist din Vietnam. Nu exista nicio separare a puterilor intre ramurile executiva, legislativa si judiciara. Partidul Comunist politic este stabilit de un membru al Biroului Politic paisprezece. Primele patru pozitii in Biroul Politic sunt detinute de catre secretarul general al partidului Nong Duc Manh, ministrul general al Securitatii Publice Le Hong Anh, statul Presedintele Nguyen Minh Triet, si prim-ministrul Nguyen Tan. In afara de Partidul Comunist, institutiile cele mai puternice in cadrul guvernului vietnamez sunt agentiile executive create prin constitutie 1992: birourile de presedinte si prim-ministru. Presedintele este ales de catre Adunarea Nationala pentru a servi un mandat de 5 ani. In Adunarea Nationala (Quoc-Hoi An) 498 membri sunt alesi prin vot popular pentru a servi 5 ani.
Desi regimul este comunist, economia este complet capitalista, cu oameni care muncesc de dimineata pana seara ca sa isi castige o paine. Marea majoritate nu are nici o forma de asigurare, niciun plan de pensii sau de beneficii, cu toate acestea unii nu-si doresc asa ceva. Muncesc pentru ei imsisi si sunt fericiti.
Populatia
Exista 53 de triburi in vietnam (pe langa vietnamezi) care vorbesc 53 de limbi diferite, au culura si executa ritualuri stravechi aparte si poarta costume traditionale total diferite. Majoritatea traiesc in partea de Nord a Vietnamului si au migrat din China de-a lungul timpului. 
Geografie
Vietnamul a fost perpetuu in lupta cu cineva. China l-a cucerit si l-a dominat timp de aproximativ 1100 de ani. Au dus lupte perpetue cu China. Dupa ce au scapat de ocupatia Chineza au luptat impotriva mongolilor. Apoi au devenit, timp de 96 de ani o colonie franceza, perioada pe care multi si-o amintesc cu tristete. Au reusit sa devina stat liber sub influenta revolutionarului Ho Chi Minh, in timp ce Franta era implicata in cel de-Al Doilea Razboi Mondial in 1945. Dar nu s-au bucurat de aceasta libertate mult timp, pentru ca americanii ii sustineau pe francezi si nu au mai plecat timp de vreo 20 de ani, perioada intunecata pentru vietnamezi, scaldata in bombe si doliu.
Vietnam are cca 1.650 km lungime si o latime ce variaza intre 56 km si 550 km. Nord Vietnamului este muntos, aici aflandu-se Fan-si-pan, cel mai inalt varf al acestei tari(3.147 m). Fluviul Rosu este principala apa curgatoare. In Sud Vietnamului se afla delta fluviului Mekong. Intre deltele celor 2 fluvii se gaseste o campie joasa. Zona impadurita numita Cordiliera Annamului acopera partea de Vest si centrul Vietnamului, reprezentand 2 treimi din suprafata totala a tarii.
Aproape 90% din populatie este vietnameza; minoritatile cuprind chinezi, hmong, thailandezi, khmeri si chan. Populatia tarii este de 91.600.000 loc.. Limba oficiala este vietnameza. Alte limbi sunt: franceza, engleza, chineza, khmera. Religii: budism, daoism, confucianism, crestinism, islam, Hoa Hao si Cao Dai.
Rata natalitatii: 16,26? 
Rata mortalitatii: 6,22? 
Rata fertilitatii: 1,8 copii nascuti/femeie 
Acces la internet: 130 locuitori/mie. 
Acces la internet: 43.90% sau 40,597,779. 
Alfabetizare: 94.5%
Total lungime sosele/drumuri: 222.179 km 
Aeroporturi: 32
Codul de internet al tarii: .vn


Fisiere in arhiva (3):

  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.docx
  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.pdf
  • Analiza economica a Vietnamului si rolul acestuia in globalizare.pptx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!