Analiza economică a Maltei

Extras din referat Cum descarc?

TARA
Denumire oficiala: Republica Malta
Localizare geografica: Europa de Sud-Est: intre 35?48' si 36? lat. N si 14?10' si 14?35' long. E
Suprafata: 316km2
Capitala: Valetta
Clima: Climat mediteraneean; 19,8?C/663 mm
POPULATIE
Numar de locuitori: 407 000
Religie: Romano- catolica
Limbi vorbite: Malteza si engleza ( ambele limbi oficiale), italiana
POLITICA
Regim politic: Republica parlamentara cu 65 de membrii alesi pe 5 ani
Sef de stat: Presedinte
Legislativ: Camera unicamerala a deputatilor
Organizare administrativa: 3 regiuni, 68 districte
ECONOMIE
Produs intern brut: 4,0 mld. $
Produs national brut: 13 160 $
NATIUNE INSULARA SUB SOARELE NORD AFRICAN
Este putin probabil ca o alta natiune sa fi fost condusa si formata de atat de multe puteri precum regatul insular al Maltei. Pentru cuceritori, atractia marilor insule desertice si stancoase nu a fost reprezentata de pamanturi fertile sau resurse minerale bogate, cat de favorabila pozitie strategica intre Sicilia, la nord si coasta nord-africana in cel mai ingust punct al Mediteranei.
Figure 1-Capitala Valetta, acum declarata de UNESCO Patrimoniu Cultural Mondial, a fost reconstruita de cavalerii ioaniti intr-o impozanta citadela
GEOGRAFIE
Fundatia Maltei o reprezinta piatra de calcar depusa pe platfomra Europei, a micii insule Gozo si a insulitei Comino. Partea de est a Maltei este mult mai plana decat partea de sud-est care prezinta un platou cu calcar Rabat Dingli ce se ridica pana la 200m.
Vegetatia Maltei este reprezentata numai de pante tipice de gariga, precum lamaita, lavanda si rozmarinul. Din padurile insulare nu a mai ramas nimic, intrucat fenicienii au taiat stejarii mereu verzi, iar romanii au taiat toate plantatiile de ienuperi si de duzi.
In ceea ce priveste cilma, acest teritoriu are un climat mediteraneean reprezentat de verile uscate si calduroase si iernile blande si ploioase. 
Precipitatiile sunt in jur de 500mm/m2, insa nevoia de apa pentru asigurarea irigatiilor din industria fermiera si pentru locuitori si vizitatori depaseste sursa naturala. Astazi, mai mult de jumatate din apa potabila de pe insula este generata de instalatii de desalinizare.
POPULATIE
Limba locuitorilor insulei este malteza, desi nu a fost intotdeauna astfel. In cei 120 de ani de prezenta (970-1090), arabii s-au asezat in aceste insule nepopulate si au implementat propria limba.
Urmatorii cuceritori nu ai izgonit populatia vorbitoare de araba, astfel s-au pastrat ramasite din limba acestora. Noi colonisti au venit pe insula din Spania, Sicilia si Grecia. Clasa conducatoare a cuceritorilor vorbeste o serie de limbi diferite, in functie de radacinile lor, dar majoritatea populatiei si-a imbogatit malteza cu anumite cuvinte imprumutate din limbile romanice ale vecinilor din nord. Termeni englezi au fost adoptati mai tarziu si de abia acum 100 de ani s-au adoptat literele romane in scrierea malteza. Astfel, malteza si engleza au fost limbile oficiale din 1934.
Maltezii nu au avut o constiinta nasionala puternica, poate si din cauza schimbarilor frecvente in conducere si a dominatiei culturale sau a cosmopolitismului locuitorilor insulei. In general, ceea ce ii uneste este religia-peste 90% sunt romano-catolici. Punctele de atractie in fiecare an sunt extravagante festivaluri religioase si sarbatorile crestine.
ISTORIE SI POLITICA
Acum aproape 10 000 de ani, Malta a fost probabil populata de imigranti din Asia Mica. In Epoca timpurie a Pietrei, colonisti din zona vestica mediteraneeana au ridicatr structuri megalitice in Europa intre 4100 si 2000 i. Hr. - temple si morminte in Malta si Gozo, care pastreaza secrete si astazi. 1000 de ani mai tarziu, insulele (denumite atunci Malet) au devenit un loc de refugiu pentru fenicieni (1000 i. Hr.) si cartagineni (800 i.Hr.), de aici si denumirea regatului insular- ,,malet", ,,raiul sigur".
Succesiv, insula a fost cucerita de romani, ostrogoti, vandali, si bizantini, apoi, in 870, au venit arabii care au transformat insulele intr-un loc de comert cu sclavi.
In 1814, Malta a devenit colonie britanica si, dupa deschiderea Canalului Suez (1869), a ajuns o baza importanta pentru rutele sigure pe mare.
Malta a devenit independenta din 1964 si a devenit republica in 1974, iar in anul 2004 a devenit membra U.E.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economica a Maltei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!