Analiza disparitatilor socio-economice la nivel regional in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1. Rezumat
2. Cuvinte cheie
3. Introducere
4. Stadiul cercetarilor efectuate in tematica investigata
5. Expunerea problemei
6. Concepte si terminologii
7. Rezolvarea problemei-solutii identificate
8. Analiza rezultatelor
9. Concluzii
10. Propuneri
11. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Rezumat
Incepand cu anul 2007,cand tara noastra a aderat la Uniunea Europeana,Romania a avut o serie de politici de dezvoltare nationala in conformitate cu obiectivele,principiile,politicile comunitare in domeniu,urmarindu-se astfel o dezvoltare sociala si economica europeana.
Cu toate acestea,in Romania au continuat sa existe zone cu diferite niveluri de dezvoltare,ca de altfel,in orice tara.Concurenta specifica economiei de piata a facut ca disparitatile deja existente in dezvotarea teritoriala sa ia amploare,ceea ce a avut un impact major asupra functionarii economiei intregii tari.Desi Romania continua sa se situeze in urma tuturor Statelor Membre,analizele datelor statistice publicate de Comisia Europeana arata ca in ultimii ani Romania a inregistrat cresteri importante a produsului intern brut pe locuitor exprimat la standardul puterii de cumparare raportat la media UE.
2.Cuvinte cheie
-dezvoltare;
-indicatori economici;
-regiuni de dezvoltare;
-politica de dezvoltare regional.
3.Introducere 
In general,disparitatile intre regiuni si in cadrul acestora apar ca urmare a unor tendinte de concentrare determinate de fenomene externe,precum globalizarea,integrarea sau interne,si anume aparitia polilor de dezvoltare,implicarea institutiilor locale in diferite aspecte ale vietii economice etc.Disparitatile regionale sunt,de obicei,diferente in nivelul veniturilor pe locuitor.
Daca pana in anul 1989,Romania avea la baza o dezvoltare economica prin industrializare si prin cooperativizarea agriculturii,dupa aceasta data,economia regionala Romaniei a trecut la un sistem centralizat,la o economie ce se bazeaza pe proprietatea privata.Au inceput sa apara astfel zone defavorizate,cu probleme sociale si economice grave,toate acestea insemnand o reducere a veniturilor si o crestere accelerata a somajului.
In cadrul procesului de integrare a tarii noastre in Uniunea Europeana,politica de dezvoltare regionala a fost extrem de importanta,avand ca scop principal diminuarea dezechilibrelor regionale deja existente,revitalizarea zonelor defavorizate,dar s-a urmarit si prevenirea unor noi dezechilibre.
4. Stadiul cercetarilor efectuate in tematica investigata
In anul 2009,Irina Cimpoeru realizeaza tema de doctorat "Impactul politicii si programelor de dezvoltare regionala asupra disparitatilor inter si intra-regionale",pornind cercetarile de la motto-ul:
"Dezvoltarea regionala:proces complex care sprijina fiecare teritoriu sa-si contruiasca viitorul pe baza propriului capital teritorial,contribuind astfel la reducerea disparitatilor intre diferite arii geografice."
In finalul tezei este prezentata o ipoteza in abordarea pentru dezvoltarea regionala viitoare a Romaniei:"Planificarea optima a resurselor disponibile,pe baza potentialului endogen al regiunilor de dezvoltare,luand in considerare nu numai disparitatile de natura economica,ci si nevoile sociale,reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea regionala a Romaniei la orizontul anului 2020,echilibrata si durabila."
O alta teza unde sunt prezentate diferitele situatii sociale si economice regionale este lucrarea Conf.Dr.Monica Dudian,"Disparitati regionale in cresterea economica din Romania".


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza disparitatilor socio-economice la nivel regional in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Mungiu-Pupazan, C., (2009), Dezvoltarea economica in profil teritorial, Analele Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, Seria Economie, Nr. 3/2009
2) Iordan, M., Chilian, M-N., (2014), The Sectoral Structures in Romania, its Regions and the EU Countries- Key Features of Economic and Social Cohesion, Procedia Economics and Finance
3) Eurostat -  Biroul Oficial de Statistica Europeana
4)Proiectiilor principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial,
Comisia Nationala de Prognoza, Publicatii din anii 2007-2014
5)http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/anuar_statistic_al_romaniei_2016_format_carte.pdf
6) http://www.mdrap.ro/dezvoltare-regionala/politica-de-dezvoltare-regionala


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!