Analiza Deficitului Bugetar

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Scopul actualei lucrari il constituie analiza si generalizarea teoriilor privind deficitul bugetar, stabilirea circumstantelor de aparitie a acestui fenomen, a cailor de finantare a deficitului bugetar precum si evolutia si efectele de influenta a deficitului bugetar romanesc asupra situatiei economice din tara. 
Sarcinile principale ale Romaniei in conditiile economice actuale cuprind efectuarea unor schimbari de structura, stabilirea echilibrului bugetar si cresterea economica, ceea ce constituie deziderentele de baza ale unor importante realizari economico-sociale. Statul influenteaza derularea proceselor economice prin parghii economico-financiare la care poate apela: parghia fiscala, parghia vamala, cea a cheltuielilor publice.
Una dintre principiile de baza ale elaborarii bugetului de stat (ca de altfel a oricarui tip de buget) este echilibrul bugetar, dar acesta din urma nu se realizeaza, de cele mai multe ori, in mod automat, prin acoperirea cheltuielilor bugetare cu veniturile bugetare, in astfel de situatii spunem ca bugetul se elaboreaza cu deficit de finantare, care poarta numele de deficit bugetar.
Deficitul bugetar este diferenta dintre cheltuielile publice, mai mari, si veniturile publice ordinare, fiscale si nefiscale, mai mici. Fiind aprobat ca o componenta structurala a bugetului, la partea de cheltuieli, deficitul bugetar reprezinta autorizarea de cheltuieli superioare veniturilor provenite din impozite si alte prelevari obligatorii. De asemenea putem afirma ca deficitul bugetar poate fi identificat cu o descoperire a cheltuielilor ce va fi finantata prin recurgerea la imprumuturi.
Auerbach, Gokhale si Kotlikoff (1994) considerau ca deficitul bugetar constituie un indicator cu o utilitate limitata in privinta evaluarii politicilor fiscale si bugetare avand in vedere, pe de o parte faptul ca aceste politici sunt dinamice si nu pot fi analizate pe baza unor indicatori pe termen scurt (asa cum rezulta din marimea deficitelor bugetare), iar, pe de alta parte, orice marime a deficitului bugetar nu poate surprinde povara indusa de politicile publice asupra generatiilor viitoare 
Indicatorii bugetari sintetici
In legea bugetului de stat se stabileste volumul veniturilor si structurii acestora pe capitole si subcapitole, volumul cheltuielilor pe destinatii si pe ordonatorii principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, volumul creditelor externe, volumul fondurilor externe nerambursabile, precum si volumul sumelor alocate din veniturile proprii pentru anul 2008 , 2009, 2010.
Bugetul de stat exprima relatiile ecoonomice in forma baneasca care apar in procesul repartitiei PIB, in conformitate cu obiectivele de politica economica, sociala si de alta natura ale fiecarei perioade. Aceste relatii se manifesta in sens dublu: pe de-o parte, ca relatii prin intermediul carora se mobilizeaza resurse banesti la dispozitiile statului, iar pe de alta parte, ca relatii prin care se repartizeaza aceste resurse Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul National de Statistica si a unui raport de buget inaintat Parlamentului Romanie , putem prezenta grafic o evolutie a indicatorilor bugetari sintetici in perioada 2008-2010 (pondere in PIB), grafic prezentat in figura 1.
Fig.1 Evolutia indicatorilor bugetari sintetici
Analiza veniturilor bugetului de stat in perioada 2008-2010
Constituirea veniturilor bugetare se face tinand seama de impozitele, taxele, contributiile si toate celelalte varsaminte prelevate de la persoane fizice si/sau juridice Astfel, veniturile mentionate in bugetul de stat cuprind veniturile curente (venituri fiscale si nefiscale), venituri din capital si incasarile din rambursarea imprumuturilor acordate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Deficitului Bugetar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!