Analiza Costului pe Unitatea de Produs

Extras din referat Cum descarc?

In conditiile economiei concurentiale de piata, in mod normal, preturile la care se vand produsele sunt rezultatul actiunii legii cererii si ofertei. Mentinerea in limite normale a profitului, sau cresterea acestuia, se afla intr-o stransa dependenta cu nivelul costurilor produselor.
Tot asa, cresterea continua a preturilor de vanzare ca urmare a cresterii unor elemente ale costului produselor, constituie o consecinta a dezechilibrelor care se manifesta intr-o economie aflata in tranzitie si asupra careia isi pune amprenta in mod nefavorabil inflatia.
Reducerea costurilor unitare, acolo unde este posibil, reprezinta un deziderat in ceea ce priveste cresterea competitivitatii produselor, gasirea unor noi piete de desfacere, cresterea gradului de utilizare a capacitatii de productie etc.
In analiza costurilor pe unitatea de produs trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- stabilirea produselor ce urmeaza a fi supuse analizei (de regula cele la care s-au inregistrat depasiri ale nivelului costurilor prevazute sau normate);
- explicarea modificarii costului pe fiecare unitate de produs prin suma categoriilor de cheltuieli, stabilindu-se contributia absoluta si relativa a fiecarei categorii de cheltuieli la modificarea totala a costului pe produs;
- analiza fiecarei categorii de cheltuieli pe seama factorilor specifici de influenta.
.1. Analiza principalelor categorii de cheltuieli pe unitatea de produs
La nivel de produs, trebuie determinate abaterile pe fiecare categorie de cheltuiala in parte, procedandu-se la analiza acestora prin prisma factorilor de influenta, ceea ce ofera posibilitati concrete de actiune in vederea reducerii lor.
a) Analiza cheltuielilor cu materiile prime si materialele directe pe unitatea de produs:
Cheltuielile cu materiile prime si materialele directe pe unitatea de produs ( ) sunt dependente de consumul specific sau cantitatea consumata ( ) si pretul de aprovizionare al materialului respectiv ( ):
de unde rezulta:
1. Influenta modificarii consumului specific:
2. Influenta modificarii pretului de aprovizionare:
In activitatea practica se au in vedere, in special, acele materii prime si materiale care au o pondere mare in costul produselor. In ceea ce priveste produsele complexe, trebuie sa se procedeze la departajarea componentelor cumparate de cele realizate in cadrul intreprinderii.
In actiunea de reducere a cheltuielilor cu materiile prime si materiale trebuie avut in vedere atat pretul de achizitie, cat si reducerea consumului de materiale care reprezinta un atribut al compartimentului de conceptie a produselor si pregatire a fabricatiei acestora.
b) Analiza cheltuielilor cu salariile directe pe unitatea de produs ( ) sunt dependente de productivitatea muncii exprimata prin timpul consumat pe unitatea de produs (t) si salariul mediu orar ( ), astfel:
Modificarea cheltuielilor cu salariile directe pe unitatea de produs, se explica prin:
1. Influenta modificarii productivitatii muncii, exprimata prin timpul consumat pe unitatea de produs:
, in care: 
2. Influenta salariului mediu orar:
Reducerea cheltuielilor cu salariile pe unitatea de produs trebuie sa se realizeze prin cresterea productivitatii muncii. In stabilirea masurilor tehnico-organizatorice se va avea in vedere raportul dintre cheltuielile cu salariile si costul total al productiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Costului pe Unitatea de Produs.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!