Analiza convergenței reale a economiei românești cu UE

Extras din referat Cum descarc?

Ce inseamna convergenta reala? 
Prin convergenta reala se intelege convergenta standardelor de viata sau a PIB real pe cap de locuitor catre nivelul din zona euro. Convergenta reala creeaza premisele sustenabilitatii convergentei nominale prin reducerea expunerii economiei la socuri asimetrice si prin limitarea diferentelor in procesul de transmitere a socurilor simetrice
Dinamica PIB-ului per capita in Romania - evolutie-
Produsul intern brut este o masura a bunastarii obiective. Motivele pentru care PIB-un este folosit ca masura a bunastarii umane sunt : transparenta- este un instrument greu de manevrat fiind rezultatul unor procese de piata deschise; usurinta calcularii volumului de bunuri si servicii pe o anumita perioada de timp in interiorul unei tari. Printr-o singura cifra se evalueaza bunastarea unei tari,prin consumul direct al poporului. Mai exact,pune in evidenta utilitatea marginala pentru consumatori prin intermediul valorilor bunurilor si serviciilor. 
Convergenta reala rapida a fost sustinuta de un mediu global benign si de intrari de capital strain in regiune, combinate cu asteptari optimiste cu privire la perspectivele de crestere in cadrul UE extinsa.
Cu toate acestea, compozitia cresterii PIB a diferit considerabil in economiile CEE10 in perioada anterioara crizei. In Marea Baltica, precum si in Polonia, Romania si Bulgaria, cresterea PIB-ului a fost determinata prin cresterea cererii interne, deoarece boom-urile de credit au alimentat consumul intern si investitiile.
Romania este o economie relativ mare, dar si a doua cea mai saraca CEE. Inca este foarte dependenta de agricultura: ponderea sectorului respectiv in PIB-ul romanesc si, mai ales, in ocuparea fortei de munca este cea mai mare din UE. Totusi, similar cu celelalte tari CEE, industria (si in special productia) joaca un rol crucial in economie. Regimul cursului de schimb variabil nu a impiedicat economia romana sa creasca dezechilibre inainte de criza financiara globala. O oprire brusca a fluxului de capital a obligat autoritatile romane sa solicite asistenta internationala si trei programe consecutive UE / FMI / Banca Mondiala (din 2009, 2011 si 2013) au contribuit la restabilirea sustenabilitatii externe.
Cu toate acestea, sectorul bancar din Romania continua sa duca consecintele avantului creditului anterior: ponderea inca ridicata a creditelor neperformante continua sa impiedice cresterea economica


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza convergentei reale a economiei romanesti cu UE.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!